Hopp til innhold

Nå går de tomme for avisningsvæske

Flere flyplasser i Europa sliter fortsatt med store forsinkelser på grunn av kulde og snø. Nå fryktes det at flyplassene skal gå tom for avisningsvæske.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har manko på avisningsvæske på grunn av transportproblemer i Frankrike. Ingen fly vil derfor kunne ta av fra Brussel frem til onsdag, sier en talsmann på flyplassen i Brussel til nyhetsbyrået AFP.

Like før klokken halv ti tirsdag kveld meldte Gatwick flyplass at snøen har begynt å falle igjen. Alle flyavganger er dermed innstilt fram til klokken seks tirsdag morgen.

Stort snøfall flere steder i Europa har i helga ført til kaos i trafikken både i lufta og på bakken. Veier i både Frankrike, Nederland og Tyskland var tydelig preget av snømengdene, og trafikken sneglet seg fram.

  • Stengte flyplasser: Dublin flyplass og London-flyplassene London City Airport og Gatwick.
  • Store forsinkelser: Paris-flyplassene Charles De Gaulle opp til 5 timer og Orly 3 timer, Frankfurt opp til 90 minutter, Berlin 1 time og Parma 1 time.

Cardiff flyplass i Wales skal ha åpnet igjen etter å ha vært stengt på grunn av opprydningsarbeid, men reisende må regne med forsinkelser.

På Heathrow i London vil bare en tredel av flyvningene bli gjennomført frem til 22. desember. Flyplassen venter at forsinkelsene vil fortsette til over jul.

Se hvilke flyplasser som er stengt og hvilke som har redusert trafikk på de ulike flyplassenes twitter-profil.

I helga måtte flyplasser over hele Europa stenge på grunn av så store snømengder at brøytemannskapene ikke klarte holde rullebanene fri for snø.

Søndag: – Reisende til Heathrow bør holde seg hjemme | Ingen fly får lande på Heathrow | Snøkaoset i Europa fortsetter

Lørdag: Snøkaoset i Europa fortsetter | Klarer ikke brøyte rullebanene

Det europeiske samordningsorganet Eurocontrol oppfordrer flyselskapene til å vurdere alternative transitt-flyplasser eller reiseruter, ettersom den europeiske værsituasjonen ikke ser ut til å bli bedre.

Noen forsinkelser i Norge

Forinskelser på Kjevik lufthavn

I Kristiansand måtte passasjerene vente i trekvarter før de kunne sette seg på flyet til Oslo.

Foto: Erlend Fernandez Stedding / NRK
Kenneth Vikse og Bjørn Kjos

Kenneth Vikse i SAS forteller at de ikke får fly til Heathrow på vingene i morgentimene i dag (arkivfoto).

Foto: NRK

De store snømengdene ute i Europa har påvirket innenlandstrafikken også i Norge. På flere flyplasser er det i dag store forsinkelser.

Mange innenriksfly til og fra Oslo er påvirket av snøværet. Blant annet var et av Norwegians fly fra Kristiansand til Oslo trekvarter forsinket. Mens det ellers meldes om mindre venting i flytrafikken i Norge.

– Folk må bare følge med. Alt innenlands går bra. Det samme gjelder flyginger til mange steder i Europa, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Punktligheten på Gardermoen i morgentimene var rundt 75 prosent, med 61 av 77 fly i rute.

– Det er en del som venter på ombooking, men det er ingen kaotiske tilstander her, sier Kobro til NRK.

Størst problemer er det knyttet til fly til Mellom-Europa.

– Det er rundt en times forsinkelser til Paris, Zurich, München og Amsterdam, men til Berlin er det mellom 4 og 5 timer, sier Kobro.

Få fly til London

Heathrow-flyplassen ved London var stengt store deler av både lørdag og søndag, men i dag har de klart å åpne for begrenset trafikk fra morgenen av.

– De aksepterer visstnok ti fly i timen mot 150 til vanlig, kan kommunikasjonsdirektør Kenneth Vikse i SAS fortelle fra Gardermoen.

Dette innebærer fortsatt store forsinkelser, kanselleringer og andre problemer for reisende. Noen fly vil komme seg avgårde noe sent, mens andre blir stående på bakken.

– Heathrow er åpen med begrenset antall avganger og ankomster i dag. Reisende bes om å ikke reise ut til flyplassen før avgangen din er bekreftet at vil lette, skriver Heathrow til reisende via sin Twitter-profil.

Skal du ut å reise i dag? Sjekk om flyet er forsinket her

– Det går framover håper vi, men det går veldig sakte. Foreløpig kommer ikke vi i SAS til å fly til Heathrow nå på morgenkvisten, sier Vikse til NRK.

Oslo lufthavns nettsider viser at SAS sin kansellering av et fly til Heathrow fortsatt er en av få fly som ikke letter i morgentimene i dag, men mange fly blir utsatt av ulike årsaker.

Timer med forsinkelser

For over hele Europa er det ventet at reisende må regne med timesvis med venting.

Flytrafikken i Europa - 20. desember 2010

Dette kartet fra Eurocontrols nettsider viser store forinkelser flere steder i Europa. Røde markeringer er forsinkelser på mer enn 45 minutter.

Foto: Eurocontrol

Det europeiske samordningsorganet Eurocontrol melder om forsinkelser for både avganger og ankomster på mellom 1 og 3 timer på mange store flyplasser.

– Paris Orly er stengt fram til klokka 11.30 for all trafikk, mens Charles de Gaulle flyplassen har kansellert 30 % av alle flyvninger, skriver Eurocontrol i en melding.

Det er likevel en av få flyplasser som er helt stengt. Hovedtrekket er at trafikken nå sakte, men sikkert kommer i gang igjen med store forsinkelser.

Flyplassen i Frankfurt meldes for eksempel å ha forsinkelser på opptil 3 timer på innkommende fly.

Den andre store flyplassen ved Paris, Charles de Gaulle-flyplassen, er åpen og melder om forsinkelser på rundt en time for de fleste fly. Tegel-flyplassen i Berlin rapporteres å ha forsinkelser på mellom én og to timer.

I Storbritannia begynner flyplassene å komme i normal drift igjen. I Manchester, Birmingham og ved London City-flyplassen meldes det om forsinkelser på mellom 1 og 1,5 timer. Stansted, Edinburgh og Southhampton er også åpne. Gatwick stengte imidlertid mandag kveld på grunn av nye snøbyger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Til BBC opplyser British Airways at de venter å få avgårde rundt 60 fly fra Heathrow, men samtidig varsles det om mer snøvær.

Advarer om mer snø og is

Det britiske meteorologiske instituttet melder dog om vær som kan skape nye problemer.

Britiske Met Office advarer om mer snø og is som kan skape problemer.

– Sørlige deler av England og Wales vil være de områdene som i dag kan vente å være nedslagsfeltet for mer snø. Disse områdene ventes å få mellom 5 og 10 cm med snø som kan påvirke både morgen og ettermiddagsrushet, sier meteorolog Helen Willetts ved Met Office til BBC.

BBC melder også om mer snø i vente for store deler av Skottland og nordøstlige deler av England.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt