Norske regnskogmilliarder gir ikke resultater i Indonesia

JAKARTA (NRK) For snart seks år siden lovet Norge å bruke en milliard dollar på bevaring av regnskogen i Indonesia. Så langt er lite av pengene brukt, og situasjonen er forverret for regnskogen.

Øst-Kalimantan på Borneo

Det er mest siv og småskog som står igjen etter at de store, internasjonale hogst-selskapene har tatt med seg tømmeret ut av regnskogen i Indonesia.

Foto: Anders Magnus / NRK

I 2010 inngikk Norge avtaler med Brasil og Indonesia om bevaring av regnskog. De såkalte «regnskogmilliardene» ble delt ut. Indonesia ble da lovet seks milliarder kroner.

Men resultatene er uteblitt. Å få skogsamarbeidet opp å gå er en av de største utfordringene for klimaminister Vidar Helgesen.

– Det går for langsomt med å verne skog og spesielt torvmyr, som er enda viktigere for Co2-opptak og derfor for klimaeffekten, sier Helgesen.

Ulovlige branner

Statsråd Vidar Helgesen (H)

Den nye klimaministeren, Vidar Helgesen, er på besøk i Indonesia for samtaler om avskoging av regnskogen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I Indonesia er fem prosent av de norske «regnskogmilliardene» brukt til nå. De er brukt til forberedelser, som institusjonsbygging, og støtte til urfolksprosjekter.

Det er enda ikke betalt ut penger for konkret bevaring av skog. Det skal skje først i prosjektets tredje fase, fortsatt er man bare mellom fase 1 og 2.

I fjor høst brant enorme skogområder ned i ulovlig påsatte branner. Mange av brannene var i nærheten av palmeoljeplantasjer i den samme skogen som Norge har villet bevare.

– Brannene i fjor viste at kontrollen ikke er effektiv og at det kreves flere tiltak fra myndighetene, forteller Helgesen.

Lover bedring

Indonesias skog- og miljøvernminister Dr. Siti Nurbaya Bakar er klar over at fjorårets skogbranner gjorde landet til en av verdens største utslippere av klimagasser, på størrelse med USA og Kina.

Hun vet også at FNs togradersmål avhenger av at Indonesia lykkes i regnskogsbevaringen.

– Det har stått i stampe, men det var før 2014. Nå som vi har en ny regjering, skal det bli bra, sier Bakar.

– Vi må se resultater

Under besøket fikk den norske klimaministeren en oppdatering på hvordan det står til med regnskogen i Indonesia. Kart fra Global Forest Watch viser at avskogingen av regnskogen har økt de senere årene.

– Resultatene må komme. Vi tror at de vil komme i løpet av de neste årene, sier Helgesen etter møtet med den indonesiske ministeren.

I Brasil, som også fikk midler fra Norge i 2010, er pengene brukt opp og man er i gang med å forhandle omen ny regnskog-dollarmilliard. Brasil har redusert avskogingen med 75 prosent siden 2005, mens samarbeidet med Indonesia ikke har gitt resultater.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nato-toppmøte: Biden advarer Putin

USAs president advarer Russlands Vladimir Putin mot å fortsette med «skadelige aktiviteter». De to skal møtes onsdag. Biden vil gjøre det tydelig hvor grensa går.