Norske Didrik i Sousse: – Får ikke forlate hotellet

Hotellansatte kom og hentet Didrik Danielsen og samboeren fra stranden da terrorangrepet i Tunisia pågikk.

Didrik Danielsen i Tunisia

HENTET FRA STRANDEN: Didrik Danielsen og samboeren fikk beskjed om å komme seg unna stranda, da nyheten om terrorangrepet nådde hotellet de bor på.

Foto: Privat

Minst 114 norske turister oppholder seg i den tunisiske byen Sousse, hvor minst 27 personer er drept i et angrep mot to hoteller.

Bare 100 meter fra det ene hotellet som ble utsatt for angrepet befant Didrik Danielsen og samboeren seg. De lå på stranden da flere hotellansatte plutselig kom løpende.

– De sa vi måtte komme oss vekk fra stranda og tilbake til hotellet. Da vi kom i lobbyen var det mange som var samlet der, og da fikk vi vite fra en representant fra Thomas Cook at det hadde vært et terrorangrep og at flere var drepte, forteller Danielsen.

Nabohotellet angrepet

– Vi har ikke sett eller hørt noe, men det er ikke mer enn 100 meter fra vårt hotell til der det skjedde. Vi har fått beskjed om å ikke forlate hotellområdet. Da er det på eget ansvar har vi fått beskjed om, legger Danielsen til.

Også Vilde Yttri og Amalie Veum befant seg like i nærheten da angrepet skjedde. De hadde reist til et annet hotell enn de egentlig bor på for å tilbringe dagen der.

Vilde Yttri og Amalie Weum

I TUNISIA: Vilde Yttri og Amalie Veum sier politiet passer på hotellet de befinner seg på.

Foto: Privat

– Vi er veldig nære Marhaba hotell, som ble angrepet. Nå er mange ganske stresset, men vi forsøker å holde roen, forteller Yttri til NRK.

Byen bærer preg av det som har hendt.

– Vi hører helikopter som flyr over byen, og nå kom det et til rett over her. Det er polit som står utenfor hotellet her, og tunisierne som jobber på hotellet ser veldig stresset ut og går i ringt, sier Veum.

– Skjønner ikke

Jeanett Solli befinner seg i Sousse, sammen med Kim Hogndal og deres to barn på ni og 12 år. De var på stranden da noen andre nordmenn varslet om det som hadde skjedd.

– Vi lå på solsengene da det kom bort noen nordmenn. De var høylytte så vi spurte hva som hadde skjedd, og da sa de det hadde vært et terrorangrep fire hoteller bortenfor der vi var, forteller Solli.

De valgte da å ta med seg barna og gå på hotellet. Siden har de vært der, og holdt seg oppdatert på det som skjer gjennom media.

– Jeg tror ikke jeg skjønner alvoret ennå. Vi passer på ungene og det er de jeg klarer å tenke på nå, sier Solli.

Hørte lyder

Vilde Yttri forteller at de ikke la merke til at noe var galt på hotellet de befant seg på.

– Vi hørte noen høye lyder før i dag, som vi stusset på hva var for noe, men det var ikke sånn at vi koblet det til skyting. Nå sier politiet utenfor her at vi er beskyttet, og de prøver å berolige oss, forteller hun.

Hun har vært i kontakt med familien hjemme, og fått beskjed om at reiseselskapet deres ønsker å få kontakt med dem. De tror ferien vil kunne gjennomføres som planlagt, til tross for angrepene.

– Når noe slikt skjer så heves sikkerhetsnivået, så vi håper det vil gå seg til, sier de to.

Laster kart, vennligst vent...

UD: – Ingen tegn til at nordmenn er direkte rammet

Like før klokken 16 forteller Utenriksdepartementet at de er kjent med at det oppholdt seg nordmenn i nærheten av angrepet.

– Men vi har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet i disse angrepene, sier pressekontakt Ane Haavardsdatter Lunde.

Tunisia har vært i høy beredskap siden mars, da væpnede islamister angrep Bardo-museet i Tunis.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt