Hopp til innhold

Norske «Mike» håper å delta i slaget om Mosul

Angrepet på IS i Mosul starter om kort tid, sier både irakiske og amerikanske myndigheter. Norske «Mike» står ved frontlinjen og håper han får delta i slaget.

Den norske soldaten med kurdisk bakgrunn har tidligere har vært i Telemarksbataljonen, men reiste sørover og inn i de irakiske områdene for å delta i kampen mot IS. NRK snakker med ham på Skype der han er cirka 25 kilometer utenfor den strategisk viktige byen Mosul.

VIDEO: «Mike» viser at IS' område starter ved veien bak ham. 25 kilometer lenger unna er byen Mosul.

Den norske soldaten med kurdisk bakgrunn har tidligere har vært i Telemark bataljon, men reiste sørover og inn i de irakiske områdene for å delta i kampen mot IS. NRK snakker med ham på Skype der han er cirka 25 kilometer utenfor den strategisk viktige byen Mosul. Han kaller seg «Mike» og vil ikke vise ansiktet sitt eller stå fram med fullt navn.

Norske «Mike»

Norske «Mike» poserer med et automatvåpen. Nå håper han å delta i slaget om Mosul .

Foto: Privat

Har kriget mot IS i halvannet år

– Det er av sikkerhetsgrunner og av hensyn til venner og familie. Dessuten ønsker jeg ikke å komme hjem til Norge og være kjent som «han som kriget mot IS».

Men nettopp det å krige mot IS er det som fikk ham til å reise og som har gjort at han nå har vært i dette området i halvannet år.

– Jeg syns det var vanskelig å sitte hjemme og se hva som skjedde uten å gjøre noe, sier han til NRK i dagens URIX.

«Mike» forteller at han reagerte spesielt sterkt på IS-soldatene angrep i Sinjar og drapene på jesidiene der. Massakren på jesidi-folket i august 2014 var den første som IS gjennomførte da de startet offensiven i Irak. Mange tusen ble drept, anslagene varierer fra 5.000 opp mot 15.000.

Nå venter «Mike» på ordre og håper hans avdeling får bli med på innrykkingen i Mosul. Han er utålmodig og håper det skal skje i løpet av september eller oktober.

Kart Irak

Det gule området er kontrollert av kurdiske og irakiske syrere. Det lilla området er kontrollert av IS.

Foto: NRK

Samler inn penger

– Vi skal enten støtte hæren eller være med inn i byen og kjempe sammen med dem. Jeg håper å være en del av de styrkene som frigjør byen, sier han.

«Mike» har reist frivillig og må betale alt selv. Han har finansiert våpen og ammunisjon selv og ikke minst ved hjelp av penger han får via sosiale medier. Han har flere enn 150.000 følgere der og mange av dem gir ham penger.

– Det har gjort at jeg har kunnet være her i halvannet år. Det er hovedsakelig snakk om småsummer, men det er mange som gir, forteller han og legger til at han også har fått penger til at han kunne kjøpe utstyr til noen av de andre gutta i avdelingen også.

Som en trenet, norsk soldat har «Mike» fått opplæring i krigens regler, men han innrømmer at alt nok ikke alltid går helt etter boka. Han forteller at hans avdeling pågrep en IS-soldat som hadde det han kaller en «dårlig holdning» og sier han fikk juling.

Villig til å risikere livet

– De som banket opp denne karen var opprinnelig fra Sinjar. Jeg har ingen problemer med det som skjedde. Vi lot dem få ut litt aggresjon og sinne, jeg har sett verre ting i skolegården. I vår avdeling tar vi ellers ganske bra vare på fangene, sier han.

«Mike» sier at generalenes ordre er at alle fanger skal få medisinsk behandling før de overlates til sikkerhetspolitiet og at denne ordren vanligvis blir fulgt.

Norske "Mike"

'Mike' er utålmodig og håper slaget om Mosul skal skje i løpet av september eller oktober.

Foto: Privat

Når det gjelder egen sikkerhet er han klar over at han kan bli skutt.

– Det kan skje og det er en risiko jeg er villig til å ta. Jeg er klar over at jeg kan bli såret og drept.

– Du drar ned som frivillig og finansierer krigføringen selv. Ser du noen problematiske sider ved dette?

– Egentlig ikke. Det har blitt gjort før. Nordmenn reiste jo til Finland under vinterkrigen og til Spania under borgerkrigen på 30-tallet. Det eneste som er nytt er at jeg finansiere oppholdet mitt via sosiale medier.

Samtidig advarer han andre mot å komme ned å gjøre det samme.

– Med mindre du har kurdisk bakgrunn får du sannsynligvis ikke tilgang til en front. Du blir plassert i en leir og blir sittende der til du reiser hjem blakk og skuffet. Jeg har sett det mange ganger.

«Mike» gjentar at hans mål hele tiden har vært å få være med på å rykke inn i Mosul og sier han håper det ikke er lenge igjen å vente nå.

Mideast Iraq Islamic State

Flere enn 3,4 millioner irakere har blitt flyktninger på grunn av konflikten i landet.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

– Mosul har stor symbolsk verdi

Fra 2014, da IS hadde kontrollen over rundt en tredel av Irak, har terrororganisasjonen vært drevet stadig tilbake. Det var i Mosul at lederen for den såkalte Islamske staten i 2014 erklærte at de ville opprette et kalifat i Irak og Syria. Nå forbereder Irak seg på en offensiv for å ta tilbake Mosul som er landets nest største by.

General John Allen

General John Allen har utstyret fra Irak stående i hjemmet sitt i Virginia.

Foto: Gro Holm / NRK

Og nettopp denne byen er et strategisk viktig mål med stor symbolsk verdi. Det forklarer den amerikanske generalen John Allen som NRK møter hjemme i Virginia, før han kommer til Norge som strategisk rådgiver i PwC senere denne uka.

Fram til oktober i fjor ledet han president Barack Obamas arbeid med å bygge en internasjonal koalisjon for å slå IS.

– Mosul er et åndelig senter for IS. Der var i den store moskeen der at den åndelige lederen erklærte at kalifatet var grunnlagt. Det gjorde at vi fikk en annen slags krig. Nå var de ikke lenger bare en kriminell gjeng, slik IS hadde vært fram til da, sier generalen.

Han mener det vil være en sterk og symbolsk kraftig handling hvis muslimske ledere kan gå inn i denne moskeen og fordømmer kalifatet.

– Hvis de sier at kalifatet var kriminelt og en islamsk villfarelse, vil det være en meget sterk beskjed, sier han og skynder seg å legge til at en gjenerobring av byen vil frigjøre mellom 1,5 til to millioner innbyggere.

– De har levd under de mest utrolige, forferdelige forhold.

Må regne med store tap

Han innrømmer at det ikke blir noen enkel oppgave å gjenerobre byen. Det er ventet at kampene kommer til å bli harde og blodige.

– Krigføring på landjorda i byer er vanskelig. Det krever kunnskap og teknologisk dyktighet. Man må ha et betydelig medisinsk støtteapparat, slike kamper fører ofte til mange skader og tap, sier han.

Han sier at det også er viktig at man må huske de politiske aspektene her.

– Det bor kurdere her, det bor sunnier her. Blant sunniene er det flere stammer og det er andre sekter også.

Generalen understreker at man også må tenke på hvordan det politiske landskapet skal se ut etter at angrepet er over og Mosul er gjenerobret.

Kurdiske peshmerga-soldater bruker panservernskyts

I mai innledet kurdiske peshmerga-krigere kampen om Mosul. De fikk støtte fra internasjonale jagerfly.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt