– Har funnet 72 massegraver etter IS

Opptil 15.000 mennesker er drept og begravet i 72 massegraver som The Associated Press mener å ha dokumentert gjennom eksklusive intervjuer, forskning og satellittbilder.

Islamic State Mass Graves

SINJAR-MASSAKREN: Et titals menn fra den kurdiske folkegruppen jesidi ble drept på denne plassen i landsbyen Hardan i 2014. Landsbyen ligger i nærheten av Sinjar-fjellet i det nordlige Irak.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

– Jeg vil at mannen min skal ha en grav jeg og barna kan besøke, sier Nouri Murat.

Hun mistet flere av sine nærmeste i massakren på jesidi-folket på fjellet Sinjar i 2014, da 5.000 menn ble drept, ifølge FN.

Det er det amerikanske nyhetsbyrået AP som kan vise at IS har etterlatt seg 72 massegraver i Syria og Irak så langt. Det forventes at det finnes mange flere.

15.000 begravd

Etterforskningen viser at Sinjar-fjellet i det nordlige Irak er et av stedene som er fylt av massegraver. Massakren på jesidi-folket i Sinjar i august 2014 var den første som IS gjennomførte da de startet offensiven.

– De begynte å skyte over hodene våre. Vi var så mange og ble tvunget til å legge oss ned på bakken. Da sa min onkel at vi skulle løpe alt vi kunne, forteller Talal Murat, som overlevde massakren.

Antall døde varierer i analysen på mellom 5.200 og 15.000. Det er selskapet AllSource Analysis som har gjennomført etterretningen for AP.

72 Massegraver etter IS

MÅTTE FLYKTE: Nouri Murat mistet mannen sin og mange slektninger i Sinjar-massakren. Sønnen hennes Talal Murat overlevde da faren og onkelen hans ble skutt.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

– Fangene ble stilt på en linje

Et før og etter-bilde like ved Badoush-fengselet i nærheten av den irakiske byen Mosul, mener ekspertene indikerer hvor en annen av massegravene ligger.

Satellittbildene viser at IS har gravd i en ravine som går langs veien fra fengselet. Mer enn 600 innsatte ble drept, ifølge gjennomgangen.

Satelittbilde av massegraver

FØR OG ETTER: Bildet til venstre er tatt 13. november 2015 og er satt ved siden av et tidligere bilde fra 17. juli 2014. Hjulspor og graving er et av bevisene som AllSource Analysis hevder at viser en massegrav i nærheten av fengselet Badoush i Irak.

Funnene ved Badoush-fengselet er også basert på intervju av overlevende.

Administrerende direktør for AllSource Analysis, Stephen Wood, forteller at øyenvitner har sagt at de 10. juni 2014 ble plassert i lastebiler og kjørt til en grøft som ligner stedet på bildet.

– De innsatte ble stilt på en lang linje. IS-soldatene tok frem maskingeværene og begynte å skyte og drepe dem. De falt ned i ravinen. Noen få klarte å overleve, forteller Wood.

I Syria har det blitt funnet 17 massegraver. En av dem inneholder levninger etter flere hundre mennesker fra en enkelt stamme.

SISTE NYTT

Siste nytt