Hopp til innhold

Her bryter hun sammen i studio

IS behandlet henne grusomt i tre måneder før hun klarte å flykte. Den siste tiden har Nadia Murad (22) reist til mange land for å fortelle sin historie. Under innspillingen av kveldens Urix-program ble det for tungt.

IS behandlet henne grusomt i tre måneder før hun klarte å flykte. Den siste tiden har Nadia Murad (22) reist til mange land for å fortelle sin historie. Under innspillingen av kveldens Urix-program ble det for tungt

BRØT SAMMEN: Jesidien Nadia Murad brøt sammen under kveldens Urix. Hun har blant annet reist til Norge for å fortelle hva hun opplevde under IS-fangenskap i Nord-Irak.

Hun er ett av ofrene for terroristgruppen IS' tøylesløse brutalitet. I kveldens Urix forteller jesidien Nadia Murad om fortiden som sexslave for IS.

Hun er i Norge for å skaffe hjelp til de jesidiene som fortsatt er i fangenskap. Lørdag reiser hun videre til Sverige.

Nadia Murad er tydelig berørt når hun forteller NRK om da hun ble tatt til fange av IS i hjembyen Kocho i Nord-Irak og ført til Mosul. Når hun i studio får se bildet av en hvitkledd jesidi-kvinne, bryter 22-åringen sammen.

– Det er på grunn av denne kledningen som den gamle kvinnen bærer at jeg har reist til alle disse landene og fortalt min historie. Dette er vår kledning og min mor hadde akkurat disse klærne på seg. Vi blir drept på grunn av vår religion og fordi vi bærer disse klærne.

Nadia Murad ønsker at NRK publiserer klippet der hun bryter sammen i gråt.

– Det må stemples som folkemord

– Vi har ikke gjort noe, vi er fredfulle mennesker. På grunn av religionen vår blir vi drept. Damen på bildet er en gammel dame som ikke kunne giftes bort videre. Derfor ble vi drept. Det er på grunn av henne og hennes kledning at jeg reiser og forteller min historie, forteller Murad mens hun tørker tårer.

– Mitt ønske til den norske regjeringen og andre land er at dere må se hvorfor vi ble utsatt for folkemord på grunn av vår religion. Dette må stemples som folkemord, fordi det er på grunn av vår religion at vi ble utsatt for dette.

Hun sier videre at barn er foreldreløse, bor på mottak, mangler klær og mat og er fattige.

– Vi har mistet mange i sjøen via flyktningstrømmen, sier hun.

– Utslett IS

Nadia Murad fortalte sin historie til FNs sikkerhetsråd i midten av desember i fjor. Der tryglet hun sikkerhetsrådet om å utslette IS for godt.

– Voldtekt blir brukt for å ødelegge jenter og kvinner, og for å garantere at de aldri mer vil være i stand til å leve et normalt liv. IS har gjort jesidi-kvinner til kjøtt som kan kjøpes og selges.

– Jeg ber dere. Utslett IS, sa hun.

Se Murad tale til FNs sikkerhetsråd:

Nadia Murad fortel om seksuelle overgrep til FN

Nadia Murad har tidligere fortalt FN om seksuelle overgrep. Der ba hun sikkerhetsrådet utslette terroristgruppen IS.

SISTE NYTT

Siste nytt