Strammer grepet om Mosul

Kurdiske og irakiske styrker har nå tatt mer grunn fra IS i Irak. Målet er millionbyen Mosul som har vært okkupert siden juni 2014.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-MOSUL

Kurdisk peshmerga skyter mot en landsby kontrollert av IS øst for Mosul. Nå kan fremrykkingen ha stoppet opp.

Foto: AZAD LASHKARI / Reuters

Søndag innledet de kurdiske peshmerga et angrep sørøst for Mosul. I løpet av et døgn skal de ha dyttet vekk IS fra elleve landsbyer.

Mandagens kamphandlinger skjer omtrent 30 kilometer fra sentrum av byen.

Kurderne presser på i et område nord for Gwer-broen. Broen går over Zab-elven som, sammen med hovedelven Tigris, har fungert som en frontlinje mellom de kurdiskkontrollerte områdene og de IS-kontrollerte områdene.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-MOSUL

Peshmerga i et pansret kjøretøy utenfor Mosul. De amerikanskstøttede styrkene er nå blitt godt utstyrt, og regnes som de beste lokale soldatene i området.

Foto: AZAD LASHKARI / Reuters

De kurdiske styrkene sier de har tatt kontroll over den delvis ødelagte broen.

I begynnelsen av juni ble det meldt fra den kurdiske hærledelsen at de ville stanse offensiven utenfor Mosul. At det ikke var kurdernes oppgave å innta byen som er dominert av sunnimuslimer.

Meldinger i dag tyder på at kurderne nå har stoppet opp.

Laster Twitter-innhold

Irakerne kommer fra sør

Operasjonen ved Gwer-broen blir sett i sammenheng med det de irakiske sikkerhetsstyrkene gjør omtrent 45 kilometer sørvest.

Ved luftforsvarsbasen Qayyarah skal det nå foregå en styrkeoppbygging i forkant av et større angrep mot Mosul. Det skriver The Washington Post.

Den militære flyplassen ble tatt tilbake fra IS 9. juli i år. Nå blir den brukt av irakiske og amerikanske styrker.

I løpet av helgen har IS mistet kontrollen over to landsbyer nord for flyplassen. Det melder kurdisk media.

Laster Twitter-innhold

Gjør klar for offensiv

Fra Qayyarah går hovedvei nummer 1 nordover mot Mosul, omtrent 65 kilometer unna.

Denne veien, og riksvei 80 som går over Gwar-broen, kan være fremrykningsveier for de irakiske sikkerhetsstyrkene når selve hovedangrepet begynner.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ

Fra stridshandlingene nord for flybasen Qayyarah på fredag. En såret irakisk soldat blir hjulpet i sikkerhet.

Foto: STRINGER / Reuters

Med kamphandlingene i nærheten av Qayyarah kontroller de irakiske styrkene hovedvei nummer 1 helt fram til Bagdad bortsett fra et område ved Samarra.

De irakiske styrkene har også krysset Tigris 20 kilometer øst for flyplassen, og har fått kontakt med de kurdiske styrkene.

– Mosul vil falle

Den pensjonerte amerikanske generalen David Petraeus skriver i The Washington Post at Mosul vil bli gjenerobret innen noen måneder.

– Det er ikke noen tvil om at IS vil bli presset ut, skriver Petraeus.

US-DAVID-PETRAEUS-

Den pensjonerte generalen David Petraeus mener Mosul vil falle raskt.

Foto: MARK WILSON / Afp

– En kombinasjon av irakiske hærstyrker, irakisk milits og kurdiske styrker vil sørge for det, skriver generalen som selv var ansvarlig for å erobre Mosul i 2003 som sjef den amerikanske 101. fallskjermdivisjonen.

Slaget kan stå i oktober

Når Mosul vil falle, er et åpent spørsmål, men det amerikanske magasinet Politico, skriver at målet kan være å drive IS vekk fra byen før det amerikanske presidentvalget i november. At angrepet derfor vil starte i begynnelsen av oktober.

At tidspunktet for angrepet skal ha noen politisk motivasjon, blir avfeid av militære kilder som uttaler seg til Politico.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt