Hopp til innhold

Norsk kaptein: – Fantastisk å kunne være med å bidra

TACLOBAN (NRK): Det norsk-filippinske opplæringsskipet «Kaptein Felix Octa» er på plass i Tacloban. Mannskapet sier det er en god følelse å kunne bidra med hjelp til det katastrofeherjede området.

Nøstvik

Kaptein Jøran Nøstvik på det norsk-filippinske skipet «Kaptein Felix Octa», som ankom de katastroferammede områdene torsdag.

Foto: Philip Lote / NRK

Det norske skipet ankom Filippinene torsdag kveld, norsk tid. Om bord i skipet er mat, klær og medisiner til overlevende. Med på skipet er et hundretalls filippinske kadetter, mange av dem 17 og 18 år gamle.

De har under innseilingen til Tacloban fått se en by som er ødelagt og slått i bakken på en måte som er vanskelig å forestille seg, forteller NRKs medarbeider i byen.

Fredag er det én uke siden tyfonen Hayian traff land. Flere tusen mennesker er så langt bekreftet omkommet, 920.000 er hjemløse, og tolv millioner mennesker er berørt av de enorme ødeleggelsene.

Antall døde etter tyfonen er minst 4.000 bare i kystbyen Tacloban, ifølge myndighetene i byen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norsk skip på Tacloban

En ung jente som har overlevd tyfonen ser på det norske skipet på vei inn til Tacloban.

Foto: Philip Lote / NRK

– Bestemte oss for å hjelpe

Til tross for engasjement fra verdenssamfunnet, går nødarbeidet i Tacloban sakte. Ennå ligger det døde mennesker på fortauene. Disse venter på å bli fraktet bort, knapt en kilometer unna stedet der det norsk-filippinske skipet fortøyes.

Kaptein Jøran Nøstvik forklarer hvordan bidraget har kommet i stand.

– Dette er en operasjon som startet med et vi hadde chartret dette skipet for opplæring av kadetter i en måned. Når vi så omfanget av katastrofen, bestemte vi oss for å komme med et bidrag, sier Nøstvik.

Han er også assisterende direktør ved det norske treningssenteret som utdanner kadetter til rederier i det norske Rederiforbundet.

Filippinsk kystvakt, politiet og hæren skulle bistå da skipet kom fram til Tacloban. For å unngå plyndring eller forsøk på tyveri av lasten ventet tung sikkerhet på land da skipet skulle losses.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kadetter

De filippinske kadettene laster av forsyninger i Tacloban fredag.

Foto: Philip Lote / NRK

– Mat og medisiner

Om bord i skipet er nødhjelp. Dette er alt ifra medisiner til mobiltelefoner. Maten er pakket i familieforpakninger av de om lag 160 kadettene. Til sammen skal maten og vannet rekke til om lag 50.000 mennesker.

– Det er mat, det er drikke og det er medisiner, i den rekkefølgen, sier Nøstvik.

Kadettene har selv vært på sjøen den sisten tiden, og har fått føle noe av den sterke vinden under tyfonen. En av dem er Ace Vincents, som er glad for at han nå får være med å hjelpe.

– Det er en kjempegod følelse, fordi man hjelper dem som er i Tacloban, sier Vincents.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Rederiforbundets skip har ankommet Tacloban med mat og vann til 50.000 mennesker. Rederiforbundet sier de kunne hjulpet enda flere dersom nødhjelpsarbeidet var bedre organisert.

Det norsk-filippinske skipet «Kaptein Felix Octa» er på plass i Tacloban.

– Fantastisk å få lov til å være med på

Situasjonen på Filippinene er prekær, og døde blir nå begravd i midlertidige massegraver. Frykten for at sykdommer og infeksjoner skal spre seg, er overhengende.

Kaptein Nøstvik deler gleden over å kunne komme med et bidrag for å forbedre situasjonen for de tyfonrammede.

– Det er ekstremt tilfredsstillende å få lov å gi et bidrag. Vi har 165 kadetter, 17 og 18-åringer, som har opplevd jordskjelvet i Cebu selv, og ender opp med å gi et bidrag til dem som trenger det mest.

– Det er fantastisk å få lov til å være med på, sier Nøstvik.

Norske rederier er tett knyttet til Filippinene, og om lag 20.000 sjøfolk på norske skip er fra øygruppen.

SISTE NYTT

Siste nytt