Hopp til innhold

Norsk PST-sjef: – Danskene er tilfredse med vår bistand

Danmark har kalt inn Irans ambassadør på teppet og varsler reaksjon mot Iran i kjølvannet av pågripelsen av en norsk statsborger med iransk bakgrunn. Norsk PST bisto i forkant av pågripelsen.

PST-sjef Benedicte Bjørnland

PST-sjef Benedicte Bjørnland ønsker ikke å kommentere i hvilket omfang eller hvor lenge PST har bistått danske myndigheter i saken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mannen som nekter straffskyld, skal være tilknyttet iransk etterretning og ha iranske røtter, ifølge danskenes sikkerhetstjeneste Politiets Efterretningstjeneste (PET). Han er siktet for planlegging av et attentat mot en leder av den iranske gruppen ASMLA.

– Det er en meget alvorlig sak at det er planlagt drap på en person på dansk jord. Det er vanskelig å finne ord på alvoret i denne saken, og vi må reagerer skarpt og presist, sier utenriksminister i Danmark, Anders Samuelsen

Anders Samuelsen

REAGERER: Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen kaller det «fullstendig uakseptabelt» at Iran skal ha planlagt et attentat i Danmark.

Foto: Mads Claus Rasmussen / AP

Irans ambassadør til Danmark, Morteza Moradian, skal ifølge dansk TV 2 ha vært kalt inn på teppet i utenriksdepartementet. Under møtet skal utenriksdepartementets politiske direktør på vegne av den danske regjering uttrykt utvetydig fordømmelse av iransk oppførsel.

Varsler dansk reaksjon

Senere i dag vil den danske regjeringen fortelle konkret hva slags reaksjoner de vil iverksette overfor Iran på en pressekonferanse i det danske Utenriksdepartementet klokken 18.30.

– Den danske regjeringen vil reagere overfor Iran og snakker med europeiske partnere om ytterligere tiltak, skrev utenriksminister Samuelsen på Facebook tidligere i dag.

Søren Pape Poulsen
Foto: Keld Navntoft / NTB scanpix

Også den danske justisministeren Søren Pape Poulsen, fordømmer Iran i en skriftlig kommentar til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– Det er PETs vurdering at iransk etterretningstjeneste har planlagt et attentat mot lederen av den iranske gruppen ASMLA. Det er snakk om en meget uvanlig og alvorlig sak. Denne saken er fullstendig uakseptabel, og det vil regjeringen gjøre helt klart overfor Iran, skriver han.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver på Twitter at det er fullstendig uakseptabelt at Iran eller andre land planlegger henrettelser på dansk jord.

– Videre reaksjoner mot Iran vil bli diskutert i EU, skriver han.

Laster Twitter-innhold

Fikk PST-bistand

PST-sjef Benedicte Bjørnland bekrefter overfor NRK at mannen som er arrestert i Danmark, er en norsk statsborger med iransk bakgrunn. Hun ønsker ikke å kommentere hvor lenge mannen har vært i Norge.

PST-sjef Benedicte Bjørnland

PST-sjef Benedicte Bjørnland ønsker ikke å kommentere i hvilket omfang eller hvor lenge PST har bistått danske myndigheter i saken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

PST kan imidlertid bekrefte at de har bistått Politiets etterretningstjeneste i Danmark. Det var det svenske sikkerhetspolitiet Säpo som pågrep mannen i Göteborg 21. oktober.

– Vi har inntrykk av at de har vært fornøyd med vår bistand. Mer kan jeg ikke utdype, sier Bjørnland.

Hun ønsker ikke å kommentere i hvilket omfang eller hvor lenge PST har bistått danske myndigheter i saken. PST-sjefen sier det på det nåværende tidspunkt er vanskelig å si noe om hva saken eventuelt kan fortelle oss om hvordan iransk etterretningstjeneste opererer i Norge.

– Men det vi har beskrevet i tidligere trusselvurderinger er at vi ser en iranske tjenester som kartlegger og presser personer med tilknytning til Iran, typisk eksiliranere, og personer som er regimekritikere.

– Hvor tett følger dere iransk etterretning i Norge?

– Jeg vil ikke si graden av hvor tett vi følger dem opp. Men vi har et oppdrag som landets sikkerhetstjeneste om å forebygge og avverge flyktningspionasje.

STENGTE GRENSENE: Fredag den 28. september gjennomførte politiet i Danmark en omfattende aksjon der flere knutepunkter som motorveier og broer ble stengt. Politiaksjonen var på grunn av at PET fryktet angrep mot enkeltpersoner etter at de i lengre tid hadde etterforsket en sak om konkrete trusler mot disse.

SISTE NYTT

Siste nytt