Hopp til innhold

Danmark stengte bruer og stanset ferjer i jakten på svensk bil

Dansk politi har gjennomført aksjoner over hele landet. De etterlyste en svensk bil som de nå skal ha funnet, men politiaksjoner pågår fortsatt.

SE VIDEO FRA AKSJONEN

Tidligere fredag ble den store øya Sjælland isolert fra omverdenen. Aftonbladet skriver at politiet hadde fått ordre om å stoppe bilen «for enhver pris».

Politiet skal nå ha funnet den etterlyste bilen. Det er uklart om de også har pågrepet personene i bilen.

Fredag kveld meldte flere danske medier, blant dem avisene BT og Ekstra Bladet, at det pågikk en stor politiaksjon ved en gård i den lille byen Espe på Fyn. Det er foreløpig ikke kjent hvem politiet aksjonerte mot.

Vitner hørte flere høye smell, og helikoptre hang i luften over stedet.

Aksjon fortsetter

– Aksjonen er fortsatt i gang, men vi forventer å snart kunne avslutte den, sa politisjef Jørgen Bergen Skov på en pressekonferanse klokken 19 fredag kveld.

DENMARK-SECURITY/

HAR FÅTT TAK I BILEN: Den øverste lederen for politiet i København, Jørgen Bergen Skov sa på en pressekonferanse at han var lei seg for at aksjonen har ført til så mange forstyrrelser for folk.

Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

– Vi har fått tak i ett kjøretøy nå, som vi tror er det riktige, opplyste Skov.

Han la til at politiet nå hadde god kontroll på situasjonen, og at de ikke hadde behov for å komme med mer informasjon til publikum.

Landsomfattende

Aksjonen spredde seg i løpet av ettermiddagen til hele landet. Politiet i København opplyste at alle landets politidistrikter var involvert.

– Jeg kan ikke kommentere om det som skjer på konkrete steder, men jeg kan bekrefte at politiet i hele landet er involvert på forskjellige måter, sa kommunikasjonsmedarbeider Riad Tolba ved politiet i København til Ekstra Bladet.

DENMARK-SWEDEN-GERMANY-POLICE-TRANSPORT

STOR OPERASJON: Politiet fortsatte å kontrollere kjøretøyer, selv om broene var åpnet.

Foto: NILS MEILVANG / AFP

Meget stor aksjon

Den tidligere sjefen for politiets etterretningstjeneste i Danmark, Hans Jørgen Bonnichsen, sa til nyhetsbyrået Ritzau at han var forundret over dagens aksjon.

– Jeg har vært 41 år i dansk politi, og jeg har aldri noensinne tidligere opplevd, at det er satt i verk slike tiltak, sier Bonnichsen.

En kilde sier til den svenske avisen Aftonbladet, at aksjonen skyldes en kidnapping.

– Trussel mot gruppering

DR meldte at aksjonen kunne være i forbindelse med en trussel mot en spesifikk gruppe eller gruppering. DR skal ha flere kilder på dette. Opplysningene er ikke bekreftet.

– Det er en del truede grupper i Danmark. Det er for eksempel Mohammed-tegnere eller politiske flyktninger, men det kan være mange forskjellige, så vi vet ikke så mye, sier kriminalreporter Louise Dalsgaard til egen kanal.

Dansk politi på Storebæltbroen

STENGTE BROEN: En av kontrollpostene ved broen over Storebælt. Politiets aksjon førte til store forsinkelser i trafikken. Veitrafikkmyndighetene meldte fredag kveld at det ville ta lang tid før trafikken kom til å flyte normalt.

Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Inkluderer forsvaret

DR skrev at store deler av sikkerhetsapparatet i landet deltok i aksjonen. Dette gjaldt også forsvaret.

– Jeg kan bekrefte at vi deltar, men jeg må henvise dere til politiet, sa operativ leder ved Forsvarets Operasjonssenter til DR.

Sort Volvo

Dansk politi bekreftet klokken 15:31 at de jaktet på en sort Volvo V90 personbil med svenske skilter. Registreringsnummeret var ZBP 546.

I bilen skulle det ha vært tre personer.

Politiet advarte om å ikke ta kontakt med personene i bilen.

Det svenske utleiefirmaet First Rent A Car i Stockholm bekreftet at det var en av deres biler som var etterlyst. Det skriver DR.

Aftonbladet skriver at bilen ble meldt stjålet fra flyplassen i Malmö 3. august.

Sjælland

INGEN KUNNE REISE: Hele Sjælland, øya der København er største by, var isolert i én retning. Ingen kunne komme seg vekk med bil, båt eller tog. Lufttrafikken gikk som normalt.

Foto: Google Map

Sjælland isolert

«Større politiaksjon på gang. Derfor er bruer stengt og ferjer mellom Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock stengt», skrev politiet i København på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Broene til Sjælland var stengt i over to timer, det samme med fergene.

Flyplassen Kastrup var ikke stengt.

DR melder at alle broene er åpnet igjen. Det samme gjelder ferge- og togtrafikken.

Aksjonen har ført til omfattende køer og kaos i trafikken. Myndighetene opplyste at det ville ta lang tid før trafikken gikk som normalt.

En rekke politikontroller førte til at trafikken gikk tregt etter at broene var åpnet igjen.

Dansk media meldte om ventetider på over en time for å krysse broen over Storebælt og Øresundsbroen.

Denmark Police Operation

LANGE KØER: Det ble full stans i trafikken på mange veier. Det blir rapportert om køer som er 20 til 25 kilometer lange.

Foto: Nils Meilvang / AP

SISTE NYTT

Siste nytt