Hopp til innhold

Norsk observatør kom levende fra mineangrep i Øst-Ukraina

Det var en nordmann med i patruljen fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) som kjørte på en mine øst i Ukraina søndag.

Ukraina - OSCE-bil

Slik sa bilen til OSSE ut etter at den kjørte på en mine 23. april.

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters

En person ble drept og to alvorlig skadet i det som er det mest alvorlige angrepet på OSSE under konflikten i Donbassområdet. Nordmannen satt i den andre bilen i patruljen og kom uskadd fra hendelsen.

Det var klokken 10.17 lokal tid søndag morgen det smalt da patruljen med to biler fra Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) kjørte på den smale grusveien langs Servernij Donetskelven midt i Luhansk fylke øst i Europa.

Bilene hadde tidligere på dagen kjørt ut fra basen som observatørene i OSSE har i byen Kadiivka, tidligere kjent som Stakhanov.

Basen ligger inne i den delen av Luhansk fylke som kontrolleres av de prorussiske separatistene i den såkalte folkerepublikken Luhansk, og grensen mot regjeringskontrollert område går her for en stor del langs Servernij Donetsk-eleven.

Ukraina - Zolote

OSSE-observatører i byen Zolote, ikke langt fra der en av organisasjonens bilder ble sprengt i luften søndag.

Foto: MAKSIM LEVIN / Reuters

Eksplosjonen var voldsom og bildene viser en nesten totalt ødelagt bil, selv om den var pansret og i utgangspunktet burde tåle mindre eksplosjoner og kuler. En amerikansk OSSE-medarbeider ble drept, en tysker og en tsjekker skadet.

Nordmann var med, men ble ikke skadet

De to bilene kjørte etter hverandre, med god avstand. Det reddet trolig de tre personene som befant seg i den siste av de to landcruiserne som ble brukt i patruljen denne dagen.

Nå bekrefter talskvinne for OSSE-delegasjonen i den ukrainske hovedstaden Kiev Aleksandra Taylor overfor NRK at det var en nordmenn med i den andre bilen.

Ingen i denne bilen skal ha blitt skadet i hendelsen, som naturligvis har gjort inntrykk på alle som jobber innenfor det store OSSE-apparatet.

NRK har ikke fått bekreftet om det var nordmannen som var den formelle lederen for patruljen.

Forward Patrol Base i Kadiivka regnes av mange som en av de tøffeste å tjenestegjøre i for de mer enn 600 observatørene som prøver å overvåke våpenhvilen i Ukraina.

I området der eksplosjonen skjedde søndag ligger de prorussiske separatistene og de ukrainske regjeringsstyrkene bare noen hundre meter fra hverandre, og selv om det formelt er inngått en våpenhvile, så skytes det her daglig.

Konflikten i Øst-Ukraina startet våren 2014 etter at vestvennlige krefter hadde tatt makten i den ukrainske hovedstaden Kiev gjennom opprøret på Maidan.

Prorussiske krefter opprettet da «folkerepublikkene Luhansk og Donetsk», som i dag kontrollere et stort område med mye industri lengst øst i Ukraina på grensen til Russland.

Ukraina - Avdijivka

Observatører fra OSSE har prøvd å roe ned situasjonen i Ukraina helt siden den gikk over i åpen konflikt i 2014.

Foto: Inna Varenytsia / AP

Mangel på respekt overfor OSSE

Tirsdag besøkte OSSEs generalsekretær Lamberto Zannier Moskva, der han hadde samtaler med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

Lamberto Zannier

OSSE-generalsekretær Lamberto Zannier er ikke fornøyd med den måten organisasjonen blir behandlet på, særlig av de prorussiske separatistene.

Foto: Jurij Linkevitsj

Det som skjedde i Luhansk søndag kom naturlig nok til å dominere samtalene, og det var en tydelig opprørt Zannier som på spørsmål fra NRK sa at OSSE opplever mangel på respekt i sitt arbeid for å overvåke våpenhvilen.

– Vi har de siste månedene sett en mangedobling av tilfeller der det har vært skutt i nærheten av våre patruljer, ja til og med tyngre våpen sa Lamberto Zannier, som likevel ikke ville knytte dette direkte til det som skjedde søndag.

–Vi er ikke fornøyd med den måten som disse hendelsene er etterforsket på. Vi har også opplevd at det fra ledelsen for de prorussiske separatistene direkte har truet også og sagt at vi ikke er objektive i vårt arbeid sa Zannier. Men han la også til at OSSE har opplevd problemer i forhold til de ukrainske styrkene, blant når det gjelder passeringer av kontrollposter.

Ukraina - protest mot OSCE

De prorussiske myndighetene har arrangert flere demonstrasjoner mot det de mener er partiskhet fra OSSEs side. Her i Donetsk i februar 2017.

Foto: STRINGER / AFP

Lavrov – ikke fredsbevarende styrker nå

Også den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov var opptatt av at sikkerheten for OSSE må garanteres 100 prosent, men han la til at også de ukrainske styrkene har skapt problemer ved ikke å la observatørene få tilgang til baser der tyngre våpen oppbevares.

Både Lavrov og Zannier håpet at en uavhengig undersøkelse kan avsløre hva som skjedde søndag.

Sergej Lavrov

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov legger hovedansvaret for at det ikke er framgang i fredsprosessen i Ukraina på den ukrainske presidenten Petro Porosjenko.

Foto: Jurij Linkevitsj

– Hvis dette var en mine som var plassert med hensikt for å skade OSSE som må de ansvarlige straffes sa Lavrov, som på spørsmål fra NRK avviste forslaget fra den ukrainske presidenten Petro Porosjenko om at det som nå har skjedd må føre til at FN sender fredsbevarende styrker til Øst-Ukraina.

– Dette er et forsøk fra Porosjenko å lede oppmerksomheten bort fra at han ikke har oppfylt et eneste punkt i Minsk-avtalen fra februar 2015, som var ment å være et veikart mot fred og for at Donbass igjen skal bli en del av Ukraina.

– Vi er ikke prinsipielt imot at fredsbevarende styrker sendes til området, men dette må avtales i direkte forhandlinger mellom ukrainske myndigheter og folkerepublikkene Donetsk og Luhansk sa Lavrov. Og det står ingen ting om dette i Minsk-avtalen fra 2015 sa Lavrov.

SISTE NYTT

Siste nytt