Norsk kvinne fengslet i Japan: Etterforsker forsvunne Twitter-meldinger

TOKYO (NRK): Advokatene til den norske narkotikamistenkte kvinnen har ikke fått innsyn i saken mot henne. De ber om å få henne løslatt fra japansk varetekt.

Politistasjonen der den fengslede kvinnen sitter

Den norske kvinnen sitter varetektsfengslet på denne politistasjonen i Saitama i Stortokyo.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Kvinnens norske advokat Farid Bouras fra advokatkontoret Elden, ankom Japan før helga. Han har ennå ikke tillatelse til å møte henne, men har bedt hennes japanske forsvarer om å begjære henne løslatt.

– Vi regner med å få en avklaring mandag eller tirsdag, sier Bouras.

Han har et håp om at 32-åringen får slippe ut av varetekt snart.

Besøksforbud

Kvinnen sitter i varetekt med besøksforbud. Bouras må søke om delvis fritak for å kunne møte henne sammen med den japanske advokaten Shota Yamaguchi.

Begge advokatene var på politistasjonen i dag, der den norske kvinnen har vært i varetekt i over to uker.

– Den japanske advokaten sier at hun ikke har det bra i det hele tatt. Hun griner for det meste og har det vondt, sier Farid Bouras til NRK.

Advokat Farid Bouras

Advokat Farid Bouras har reist til Japan for å bistå den norske kvinnen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Vet du hvordan det ser ut der hun er nå?

– Hun sitter i isolasjon på glattcelle med nesten ingenting. Hun får en madrass når hun skal sove på kvelden. Hun er der alene.

Hvordan vurderer du den måten hun er i varetekt på?

– Det er inhumant at hun får den behandlingen. Sånn er systemet her nede. Derfor må vi pushe på for å få henne løslatt så fort som mulig, sier Bouras, som forteller at kvinnen har fått legetilsyn.

140 gram marihuana

Den norske kvinnen, som studerer i Japan, ble pågrepet 20. november mistenkt for å ha bestilt og mottatt en pakke med narkotika.

Hun hevder at hun ikke visste at det var 140 gram marihuana i pakken, som ble sendt fra USA til Japan i mars.

Politiet etterforsker Twitter-meldinger mellom avsender og den norske kvinnen. Flere av meldingene skal ha forsvunnet.

– Twitter-meldingene er blitt slettet, men det har ikke hun gjort fordi det har skjedd mens hun satt inne. Mange kan utgi seg for å være hvem som helst. Politiet burde ha sikret seg de digitale bevisene før de forsvant, mener advokat Farid Bouras.

Verken Bouras eller hennes japanske advokat har fått innsyn i saken eller politiets bevismateriale.

Laster kart, vennligst vent...

Vil fortsette å bo i Japan

Familiens talsperson Stian Sopp, som også er avtroppende leder for studentorganisasjonen ANSA i Tokyo, sier at kvinnen har mottatt flere hilsener og støtteerklæringer fra studiekamerater.

Stian Sopp

Stian Sopp er avtroppende leder for studentorganisasjonen ANSA i Tokyo og kjenner den norske kvinnen godt. Han sier han er sikker på at hun er uskyldig.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Hilsenene gjør henne glad. Hun har sagt at hun vil fortsette å bo i Japan, sier Sopp.

Han har snakket med kvinnens japanske advokat.

– Hun gjør ingenting, bare stirrer i veggen. Hun er knust og gråter hele tida, forteller Sopp.

Den japanske tradisjonen er at politiet jobber for å få en tilståelse. Dersom en mistenkt ikke tilstår, blir vedkommende bare holdt lenger og lenger i varetekt, forteller jusprofessor Makoto Ibusuki ved Seijo-universitetet til NRK.

– Hvis den mistenkte i en kriminalsak tilstår, blir de behandlet bra av politiet i Japan. Du kan gå til retten eller du kan bli løslatt. Det er en enkel prosess, sier professor Ibusuki, som er ekspert på varetekt.

Makoto Ibusuki, jusprofessor (og ekspert på varetekt), Seijo-universitetet i Tokyo.

Makoto Ibusuki, jusprofessor som kan mye om varetekt, sier at det japanske politiet fort kan finne på å holde kvinnen enda lenger i varetekt hvis hun ikke tilstår.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

NRK får opplyst at det er svært vanskelig å få ro når man sitter i varetekt på politistasjoner. Det blir omtalt som utmattende forhold, og kombinert med intense avhør, velger mange mistenkte i Japan å tilstå selv om de er uskyldige.

Dersom kvinnen blir stilt for retten risikerer hun fem år i fengsel.

SISTE NYTT

Siste nytt