Tror fengslet kvinne i Japan får feire jul hjemme

TOKYO (NRK): Advokaten til den narkotikamistenkte studenten i Japan, tror hun vil få feire jul hjemme i Norge.

Politistasjonen der den fengslede kvinnen sitter

Den fengslede kvinnen sitter på denne politistasjonen i Tokyo. NRK får opplyst at det er svært vanskelig å få ro når man sitter i varetekt på slike politistasjoner. Kvinnes advokat tror derimot at hun ikke må sitte der så mye lenger.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Farid Bouras fra advokatkontoret Elden landet i dag i Tokyo i dag for å hjelpe den norske kvinnen som sitter fengslet der.

Med seg har han et håp om at hun snart får slippe ut fra varetekt og feire jul i Norge.

– Det bevisgrunnlaget som er nå tror jeg ikke kommer til å holde, derfor tror jeg at hun kommer til å få reise hjem til jul, faktisk, sier han til NRK som møter ham på flyplassen i Tokyo.

Bouras sier videre at han håper å få besøke kvinnen fredag eller lørdag.

– Det er tynt med bevis

Kvinnen ble pågrepet den 20. november, mistenkt for å ha fått tilsendt en pakke med narkotika.

Stian Sopp

Stian Sopp er avtroppende leder for studentorganisasjonen ANSA i Tokyo og kjenner den norske kvinnen godt. Han sier han er sikker på at hun er uskyldig.

Foto: Veronica Isabelle Stubberud

Studenten på 32 år hevder at hun ikke visste at det var 140 gram marihuana i pakken som ble sendt fra USA til Japan i mars.

Hun får støtte av familiens talsperson og venn, Stian Sopp, som også er avtroppende leder for studentorganisasjonen ANSA i Tokyo.

– Hun står fortsatt som mistenkt etter femten dager. Hun har ikke blitt siktet, og det er tynt med bevis, ifølge den informasjonen jeg har fått fra familien og advokaten. Jeg blir mer og mer sikker på at hun er uskyldig og det var jeg fra starten, sier Sopp.

Den norske kvinnen sitter varetektsfengslet på en helt vanlig politistasjon. Det er en svært utfordrende situasjon, ettersom det er svært vanskelig å få ro, særlig om nettene.

Makoto Ibusuki, jusprofessor (og ekspert på varetekt), Seijo-universitetet i Tokyo.

Makoto Ibusuki, jusprofessor og ekspert på varetekt, sier det japanske politiet fort kan finne på å holde kvinnen enda lenger i varetekt ettersom hun ikke tilstår.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Blir bare holdt lenger og lenger i varetekt

Eksperter mener at det er denne typen utmattende forhold kombinert med intense avhør som gjør at mange mistenkte i Japan tilstår - også de som er uskyldige.

– Hvis den mistenkte i en kriminalsak tilstår, blir de behandlet bra av politiet i Japan. Du kan gå til retten eller du kan bli løslatt. Det er en enkel prosess, sier Makoto Ibusuki, jusprofessor og ekspert på varetekt ved Seijo-universitetet i Tokyo.

Men dersom den mistenkte ikke tilstår, slik tilfellet er med den norske kvinnen, er historien en helt annen, ifølge professoren.

– Da forandrer politiet holdning. De vil ha en tilståelse og er veldig ivrige. Dersom en mistenkt ikke tilstår, blir vedkommende bare holdt lenger og lenger i varetekt, forteller Ibusuki.

Dersom kvinnen blir stilt for retten risikerer hun fem år i fengsel.

– 140 gram marihuana er ikke en liten sak, det er en alvorlig narkotikaforbrytelse, sier Ibusuki.

SISTE NYTT

Siste nytt