Hopp til innhold

Varsler at fanger løslates i Burma

Statlig TV i Burma sier det vil bli gitt amnesti til 6.300 fanger, men opplyser ikke om amnestiet omfatter politiske fanger.

Burmesere i Malaysia demonstrerer mot Burmas president Thein Sein utenfor ambassaden i Kuala Lumpur

PROTEST: Burmesere i Malaysia demonstrerer mot Burmas president Thein Sein utenfor ambassaden i Kuala Lumpur.

Foto: Samsul Said / Reuters

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra (t.v.) og Burmas president Thein Sein

Burmas president Thein Sein (t.h.), her fra et besøk hos Thailands statsminister Yingluck Shinawatra 5. oktober.

Foto: GOVERNMENT HOUSE / Afp

Kunngjøringen om løslatelsene ble gjort få timer etter at et regjeringsoppnevnt menneskerettspanel oppfordret president Thein Sein til å gi amnesti til landets politiske fanger.

– Løslatelsene vil ikke utgjøre noen trussel mot stabiliteten i landet, skrev kommisjonen i et åpent brev til presidenten som ble publisert tirsdag.

– Positiv utvikling

Menneskerettsgrupper har tidligere anslått at det er mellom 1.300 og 2.000 politiske fanger – deriblant demokratiforkjempere, journalister og jurister – i burmesiske fengsler.

Frigivelse av politiske fanger har lenge vært et krav fra land som på midten av 1990-tallet innførte sanksjoner mot Burma.

På mandag uttalte den amerikanske diplomaten, Kurt Campbell, at USA hadde lagt merke til den positive utviklingen i Burma. Dersom de også gjør framskritt i spørsmålet rundt politiske fanger, vil USA respondere, ifølge Campbell.

– Vi vil følge deres skritt med like steg herfra. Nå håper vi at den gode trenden vil fortsette i ukene framover og at den gode dialogen fortsetter, sier han.

Campbell understreker spesielt dialogen mellom Thein Sein og Aung San Suu Kyi som en svært positiv utvikling.

Styrt med jernhånd

En talsmann for den tidligere fredsprisvinneren, Aung San Suu Kyi, er svært glad for nyheten om de løslatte fangene.

– Dette er veldig positivt, og nå håper vi at politiske fanger er blant de som er løslatt, sier Nyan Win til BBC.

De militære har styrt Burma med jernhånd i snart et halvt århundre, men overlot i mars makten til en sivil regjering under ledelse av president Thein Sein. Den siste tiden er det kommet flere signaler fra myndighetene om at det går mot en oppmykning av Burmas strenge regime.

Burma holdt i fjor sitt første valg på over 20 år, og landets regjering prøver stadig å gi Burma et bedre internasjonalt omdømme. Et av tiltakene har vært å løslate Aung San Suu Kyi fra husarrest.

Løslatelsen av fangene vil starte onsdag.


SISTE NYTT

Siste nytt