NRK Meny
Normal

Norge gir 150 millioner til Sør-Sudan

NAIROBI/OSLO (NRK) Samtidig som presset mot landets ledere øker, vil Norge gi 150 millioner kroner i nødhjelp til hjelpeorganisasjoner i Sør-Sudan.

Leger uten grensers sykehus i Lankien

BEHOV FOR HJELP: Bildet er fra Leger uten grensers sykehus i Lankien i Sør-Sudan. Konflikten i landet har gått hardt utover sivilbefolkningen.

Foto: KAREL PRINSLOO / Afp

Krisen i verdens yngste nasjon fortsetter. Siden opptøyene brøt ut i desember 2013 er over to millioner mennesker drevet på flukt, og tusenvis er drept.

En ny våpenhvileavtale mellom president Salva Kiir og opprørsleder Riek Makar ble nylig undertegnet, men maktfordelingen i landet er de to ikke enige om.

Norge gir millioner

Imens går krisen utover landets befolkning. På en giverkonferanse arrangert av FN og den regionale organisasjonen IGAD i Nairobi i dag, blir det klart at Norge kommer til å gi 150 millioner kroner i nødhjelp til hjelpeorganisasjoner i Sør-Sudan. I tillegg støtter Norge landet gjennom FNs nødhjelpsfond.

– Nærmere 6,5 millioner sørsudanere er rammet av en humanitær krise på grunn av væpnet, politisk maktkamp. Norge vil hjelpe sivile som lider. Samtidig fortsetter vi å oppfordre landets ledere til å sette folkets behov først, stanse konflikten og finne politiske løsninger som tjener landets fremtid, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding Utenriksdepartementet har sendt ut.

I fjor ga Norge totalt 320 millioner kroner i humanitær støtte til Sør-Sudan.

Press på lederne

Brende understreker at pengene skal hjelpe sivilbefolkningen i Sør-Sudan, og at Norge vil fortsette å legge press på lederne i landet, for å få på plass en varig løsning på konflikten.

I forrige uke deltok Brende på Den afrikanske unionens toppmøte i Addis Abeba. I løpet av oppholdet fikk Brende møte både Kiir og Makar.

Overfor begge ga den norske utenriksministeren tydelig beskjed om at Norge nå krever en løsning på konflikten, og at Norge vil kunne støtte sanksjoner mot Sør-Sudans ledere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt