NRK Meny
Normal

Nordmenn på hyttetoppen i Danmark

Hundrevis av nordmenn har kjøpt hytte i Danmark de siste årene – til tross for danske særregler som hindrer utlendinger i å kjøpe fast eiendom i Danmark.

Sommerhus i Danmark

Det er strenge regler for om utlendinger får lov til å kjøpe feriehus i Danmark. Nordmenn topper listen over utlendinger som får tillatelse til å kjøpe hytter i nabolandet.

Foto: ScanStock

«Det er deilig å være norsk i Danmark», ifølge en fersk oversikt fra det danske justisdepartementet.

Tall fra justisdepartementet viser at nordmenn topper listen over utlendinger som har fått lov til å kjøpe hytte i Danmark de siste årene.

De siste ti årene har myndighetene godkjent 1058 søknader om dispensasjon fra særregler om kjøp av sommerhus og fritidsbolig i Danmark. I 2014 fikk 251 utlendinger innvilget sine søknader. 188 av disse var norske kjøpere, melder Danmarks Radio.

Strenge regler

Det er strenge regler i Danmark for kjøp av sommerhus og fritidsbolig for utenlandske statsborgere. Om du ønsker å kjøpe et sommerhus uten myndighetenes tillatelse, må du ha bodd i landet i fem år, enten sammenhengende eller over flere perioder.

Hvis du ikke oppfyller dette kravet, må du søke Justisdepartementet om tillatelse til å kjøpe.

Når danske myndigheter gir utlendinger en slik tillatelse, legges det vekt på at kjøperen har en særlig familiemessig, næringsmessig, kulturell og/eller økonomisk tilknytning til Danmark.

– Mange og lange opphold teller

Advokat Karina Søndergaard i Nord-Jylland har spesialisert seg i å søke om fritak for utlendinger som ønsker å kjøpe feriebolig.

– Hvis du har vært på mange eller lange opphold i Danmark, teller det mye når man vil fravike reglene. Det kan være både ferie- eller arbeidsopphold i Danmark, sier hun til Danmarks Radio.

Det vil også bli tatt hensyn til om kjøperen har en spesiell tilknytning til den eiendommen det søkes om.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt