NRK Meny
Normal

Nordkoreansk rakettoppskyting mislyktes

Nord-Korea forsøkte å skyte opp en mellomdistanserakett fredag morgen, men oppskytingen mislyktes, opplyser Sør-Koreas forsvarsdepartement og det amerikanske militæret.

En nordkoreansk rakettoppskyting mislyktes tidlig fredag morgen.
Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skulle den ballistiske raketten skytes opp fra Nord-Koreas østkyst i anledning fødselsdagen til Kim Il-sung

Nord-Korea skulle skyte opp en mellomdistanse rakett for å markere Kim Il-sungs fødselsdag, men mislyktes. Det er ukjent om raketten var i luften eller hva som faktisk gikk galt under oppskytingen. USA, som har 28.000 soldater i Sør-Korea, følger situasjonen på Korea-halvøya nøye.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skulle den ballistiske raketten skytes opp fra Nord-Koreas østkyst i anledning fødselsdagen til Kim Il-sung, landets «evige president» og nåværende leder Kim Jong-uns bestefar.

Det amerikanske militæret opplyser at de sporet raketten og kan bekrefte at oppskytingen mislyktes.

USA sier raketten ikke kunne utgjort en trussel mot Nord-Amerika, men vil ikke gå i detalj om hvilken type rakett nordkoreanerne forsøkte å skyte opp.

Laster Twitter-innhold

– Vi lar det være opp til Nord-Korea selv å karakterisere den, sier en talsmann for USA og Canadas felles kommandosentral for luftforsvar, NORAD.

Den amerikanskbaserte nettsiden 38 North varslet denne uken at satelittetbilder viste forberedelser på en ny oppskyting. Det ble observert en mobil oppskytingsrampe med to Musudan-raketter, melder Yonhap. De nevnte rakettene skal ha en rekkevidde på over 3000 kilometer.

Det amerikanske forsvaret melder at raketten ble forsøkt skutt opp klokken 6.03 Pyongyang-tid fredag morgen, som vil si 22:33 norsk tid torsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erna Solberg

Erna Solberg håndhilser på den sørkoreanske presidenten Park Geun-hye under et møte ved presidenthuset i Seoul.

Foto: POOL / Reuters

Solberg til grensen

Feiringen av grunnlegger Kim Il-sungs fødselsdag, som døde i 1994, skulle også i 2012 markeres med oppskytingen av en langdistanserakett, men også denne feilet.

Norges statsminister Erna Solberg (H) får i dag Nord-Korea på nært hold når hun besøker Sør-Koreas grense mot det lukkede landet.

– Det blir spennende å se om det blir noen markeringer av maskulin type for å markere dagen, sa Solberg tidligere i uken.

Regjeringen beskriver Sør-Korea som Norges nest viktigste handelspartner i Asia og tredje viktigste eksportmarked utenfor EU.

– Jeg ser frem til å møte representanter for norsk og asiatisk næringsliv i Asia. Innspill også fra disse aktørene er viktige i regjeringens arbeid med å fremme bærekraftig økonomisk utvikling, omstilling, økt handel og samarbeid med andre kunnskapsøkonomier, sa Solberg.

Nord-Korea

Raketten skulle skytes opp ved øst-kysten av Nord-Korea, trolig for å markere fødselsdagen til landets avdøde leder Kim il Sung. Her legger nordkoreanere ned blomster for å markere fødselsdagen.

Foto: KYODO / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt