Nord-Korea truer USA med atomkrig

En talsperson for nordkoreanske myndigheter sier at Donald Trump er skyldig i å «skape en krigssituasjon» og truer med atomkrig, melder AP.

Nord-Korea viser sine ballistiske missiler i stor militærparade

SE VIDEO: Nord-Korea viste lørdag fram nye raketter i en storslått militærparade og sier at landet er klar til å svare med et atomangrep hvis USA skulle angripe.

Ordkrigen mellom USA og Nord-Korea har spisset seg til etter at et amerikansk hangarskip og flere marinefartøy satte kursen mot det isolerte landet.

Lørdag ettermiddag sier en talsperson for nordkoreanske myndigheter at de «vil besvare en total krig med en total krig og atomkrig, melder AP.

Ifølge nyhetsbyrået beskylder den ikke navngitte talspersonen USAs president Donald Trump for å skape krigssituasjon.

Tidligere lørdag viste Nord-Korea fram nye raketter i en storslått militærparade i hovedstaden Pyongyang.

– Klare til å reagere på alle slags angrep

Det er først gang regimet viser fram ballistiske missiler som kan skytes opp fra ubåter. Bilder på statlig fjernsyn viste Pukkguksong-2-missiler liggende på lastebiler, skriver NTB.

I en tale før lørdagens parade sa også generalsekretær Choe Ryong-hae i Nord-Koreas kommunistparti at «landet er klare til å reagere på alle slags angrep fra USA».

– Dagens parade gir oss muligheten til å demonstrere vår mektige militære evne, lød det over høyttalere i byen, mens tusenvis av soldater marsjerte ledsaget av militærorkester foran et stort applauderende publikum.

Uttalelsene kommer etter signaler om at USA vurderer militære tiltak mot Nord-Korea dersom de fortsetter å utvikle sitt våpenprogram.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un

PARADE: Et bilde fra TV-sendingen fra militærparaden i Pyongyang viser Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, der han brukte anledningen til å vise frem ubåtmissiler.

Foto: AP/NTB Scanpic

Tviler på at det var ekte våpen

Landets leder Kim Jong-un var også til stede ved paraden. Den er en markering av 105-årsdagen for hans bestefar, landets tidligere leder og grunnlegger Kim Il-sung.

Ifølge flere analytikere er det imidlertid lite sannsynlig at det var ekte våpen som ble vist fram fordi det ville være for risikabelt, melder CNN.

– Vi vet ikke hva - eller om det var noe som helst - inne i beholderne (ballistiske missiler, journ. anm.) siden Nord-Korea ikke har vist fram eller testet noen rakett av denne størrelsen offentlig tidligere, skriver sikkerhetsanalytiker Ankit Panda i en spalte i The Diplomat, som CNN siterer.

Også andre eksperter er i tvil om rakettene utgjør en reell trussel eller om de først og fremst fungerer som skremselstaktikk.

Trump advarer Nord-Korea

ADVARER: President Donald Trump har gjentatte ganger sagt at han kommer til å hindre at Nord-Korea utvikler ballistiske raketter som kan utstyres med atomvåpen og nå USA.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

– En konflikt kan bryte ut når som helst

USA og Sør-Korea gjennomfører for tiden en stor militærøvelse tett på Nord-Korea, og spenningen mellom partene økte betraktelig da USA sendte et hangarskip og flere marinefartøy i retning Nord-Korea.

Ifølge kilder NBC News har vært i kontakt med, har USAs marine stasjonert to jagere som kan skyte Tomahawk-missiler inn i regionen.

Skipene skulle i utgangspunktet seilt fra Singapore til Australia. At de nå er på vei mot halvøya, tolkes som en avskrekkende manøver.

Ordkrigen mellom USA og Nord-Korea har fått nabolandet Kina til å uttrykke sin bekymring. Fredag advarte Kinas utenriksminister Wang Yi om at en konflikt kan bryte ut når som helst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt