Hopp til innhold

Nord-Korea hindrer adgang til industrikompleks

Nord-Korea trappet opp presset mot sør da de onsdag stanset adgangen til industrikomplekset i Kaesong der mange hundre sørkoreanere arbeider.

Kim Jong-un i det nordkoreanske parlamentet

HISSIG: Kim Jong-un har hisset opp krigsretorikken de siste ukene.

Foto: KCNA / Reuters

Dermed øker spenningen i mellom de to landene, etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un de siste ukene har hisset opp krigsretorikken mot den USA-støttede naboen i sør. Det er første gang siden 2009 arbeidere nektes adgang til industrikomplekset som er det nærmeste man kommer en forening mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

484 sørkoreanske ansatte ventet onsdag morgen ennå på tillatelsen til å reise til Kaesong, flere timer etter at porten skulle vært åpnet. De fikk etterhvert beskjed om at ingen slippes inn i sonen.

– Sikkerhet førsteprioritet

Flere hundre sørkoreanere som befant seg i Kaesong, fikk etter hvert tillatelse til å reise ut. Ifølge sørkoreanske opplysninger var det 861 sørkoreanske arbeidere i Kaesong.

– Nord informerte oss i morges om at de bare vil tillate reiser ut av Kaesong og ikke inn, sa talsmannen for gjenforeningsministeriet, Kim Hyung-suk.


Han beklaget sterkt den nordkoreanske beslutningen og sa at første prioritet for sørkoreanske myndigheter er sørkoreanske borgeres sikkerhet.

Utviklingen førte til frykt for at Nord-Korea gjør alvor av trusselen om å stenge industrikomplekset, som hittil har fungert som normalt til tross for den krigerske nordkoreanske retorikken og truslene de siste ukene. Det er ikke klart hvor lenge Nord-Korea har tenkt å suspendere adgangen til industrisonen.

Koh Yu Hwan, professor i Nord-Korea-studier ved Dongguk University i Seoul, sier Nord-Korea gjør dette for å fortsette å presse Sør-Korea og USA. Tidligere denne uken gjorde Kim Jong-uns regime det også klart at atomreaktoren i Yongbyon, som har vært stengt som en del av en våpenhvileavtale fra 2007, nå skal startes opp igjen.

200.000 familier avhengig

– Så langt har de kun nektet sørkoreanere adgang til komplekset, ikke stengt det fullstendig ned. Men det er så langt. Ved å gjøre dette på toppen av å erklære gjenoppstart av Yongbyon, klarer Nord-Korea å opprettholde presset mot Sør-Korea og USA, sier professoren til Bloomberg News.


Kaesong ligger i Nord-Korea, ti kilometer fra grensa, og finansieres av Sør-Korea. Det ble åpnet i 2004 og har siden vært et symbol på samarbeid over grensa. 123 sørkoreanske bedrifter har fabrikker og anlegg i sonen. Rundt 200.000 nordkoreanere er avhengig av inntekten fra Kaesong for å forsørge seg.

Nord-Korea har tidligere unnlatt å blande Kaesong inn i stridigheter med sør fordi komplekset er en viktig kilde for valuta.

– Farlig og dumdristig

Komplekset gir 50.000 nordkoreanere arbeid, og den nordkoreanske staten får 2 milliarder dollar årlig i valutainntekter

USAs utenriksminister John Kerry møtte tirsdag sin sørkoreanske kollega Yun Byung-se og fordømte deretter Nord-Koreas farlige og dumdristige oppførsel.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som selv er sørkoreaner, advarte mot at situasjonen kommer ut av kontroll og gjorde det klart at atomtrusler ikke er noen lek.

– Den pågående krisen har gått altfor langt. Nå må det roes ned, sa Ban og la til at forhandlinger er den eneste fornuftige veien framover.

SISTE NYTT

Siste nytt