Nord-Korea har fått sin egen «Netflix»

«Manbang» skal gi seerne videoer av dyr og romantiserende filmer om landets ledere.

Kim Jong Il fyller tv-skjermene i Seuol

ÅPNER FOR «STREAMING»: Nord-Korea utvider det statskontrollerte TV-tilbudet med en ny boks som gjør at innbyggerne kan velge hva de vil se. Det meste er imidlertid dokumentarfilmer som romantiserer Kim-familien og landets ledere.

Foto: Ahn Young-joon / Ap

TV-seere i Nord-Korea er ikke lenger tvunget til å se på direktesendt fjernsyn. Landet innfører nå en strømmetjeneste som gjør det mulig for brukerne å selv velge hva de vil se, skriver Foreign Policy.

Nord-Korea har ikke tilgang til den amerikanske strømmetjenesten Netflix, ettersom USA har lagt sanksjoner på handelen. Grunnet rakettoppskytinger, hackerangrep og brudd på menneskerettighetene beordret Barack Obama i fjor en absolutt stans i alle økonomiske bevegelser med landet.

Når Nord-Korea nå får sin «netflix» er det derfor produsert på egenhånd. «Manbang» skal gi brukerne mulighet til å se ulike filmer.

Valgfriheten har imidlertid sine begrensninger.

Kim Jong un

PÅ TV: Kim Jong-un bruker TV-sendingene aktivt til å spre propaganda om eget parti. Nå kan han også spre sin politikk på Nord-Koreas versjon av netflix.

Foto: Ahn Young-joon / Ap

«Fantastiske» ledere

Det totalitære staten tillater nemlig ikke seerne alle typer underholdning eller politisk påvirkning utenfra.

Valgmenyen i den nye TV-boksen er for det meste begrenset til dyrefilmer og dokumentarer om landets «fantastiske» ledere, opplyser landets eget nyhetsbyrå, Korea Central Television.

Men ett element fra omverdenen er med i landets nydigitale satsing.

Boksen inneholder språkkurs i russisk og engelsk, noe som kan gjøres «hvor som helst» og «når som helst», ifølge det statlige nyhetsbyrået.

Tall fra Verdensbanken og nettselskapet Netcraft viser imidlertid at det var ikke registrert en eneste server per en million innbyggere i landet i fjor. Det er derfor usikkert hvor mange som egentlig kan bruke boksen.

NORTHKOREA-POLITICS/ KCNA picture of North Korean leader Kim Jong Un inspecting the completed Mirae Scientists Street

ROMANTISERER: Nord-Koreas nye strømmetjeneste tilbyr for det meste dokumentarer om hvor fantastiske landets ledere er. Her er Kim Jong-un i Pyongyang i fjor.

Foto: KCNA / Reuters

Absolutt kontroll

Selv om innbyggerne nå får mulighet til å velge videoene de vil se fra sin egen stue, er fortsatt valgmulighetene og tilgangen på ikke-kontrollert informasjon og kommunikasjon sterkt begrenset i diktaturstaten.

Storskjerm i Pyongyang

KONTROLLERT: Frem til nå har all tv-titting kun vært mulig på direktesendt fjernsyn. Nå blir det flere muligheter.

Foto: KYODO / Reuters

Tidligere i år strammet landets leder Kim Jong-un inn mobilreglene med nye lover, som innebærer at innbyggere risikerer å havne i fengsel eller kan bli sendt til leirer for politiske fanger dersom de bruker mobilen til å snakke med folk i utlandet.

Amnesty rapporterte om hvordan myndighetene nekter folk å kommunisere for å opprettholde absolutt og total kontroll.

Organisasjonen mener den nye digitale barrieren settes opp for å forsøke å isolere befolkningen og hindre dem i å få tilgang til informasjon om menneskerettigheter og den grufulle humanitære situasjonen i landet.

Inntil videre nøyer nordkoreanerne seg med dokumentarer som romantiserer landets ledere. De kan velge hvor, når og om de vil se dem. Men valgfriheten stopper også der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt