Full propagandakrig på Koreahalvøya

Sør-Korea sender penger, sokker og propagandabrosjyrer over grensen til Nord-Korea, som svarer med trusler, sneiper og brukt toalettpapir.

Demonstranter sender ballonger fra Sør- til Nord-Korea

Demonstranter og nordkoreanske avhoppere sender stadig ballonger over grensen til Nord-Korea. Her fra Yeoncheon ved en tidligere anledning.

Foto: LEE JAE-WON / Reuters

Nord-Koreas naboer er igjen rasende etter nok en planlagt rakettoppskyting.

Det er allerede en amper stemning mellom landene på grunn av Nord-Koreas prøvesprengning i januar, noe som blant annet fikk grensevaktene i sør til å skru på propagandahøyttalerne sine etter et halvt års avbrekk.

Propagandaballonger fra Sør-Korea

Ballongene utstyres med små, tidsinnstilte sprengladninger slik at innholdet spres utover nabolandet.

Foto: KIM HONG-JI / Reuters

Samtidig sendes det stadig heliumballonger med propagandainnhold frem og tilbake over grensen.

Disse har tidligere stort sett kommet fra demonstranter og avhoppere i Sør-Korea, som har sendt alt fra såpe, sokker og kondomer til dollarsedler, propagandabrosjyrer og CDer med videoklipp.

Nå har Nord-Korea begynt å sende ballonger tilbake. I januar dukket det opp flere ballonger med løpesedler fra Nord-Korea, der det trues med hevn og Sør-Koreas president blir omtalt som «politisk søppel».

Sender sneiper og søppel

Propagandaballong fra Sør-Korea

Nordkoreanske avhoppere sender avgårde ballonger med propagandabrosjyrer.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

I det siste har innholdet blitt stadig mindre hyggelig, skriver den sørkoreanske avisen Korea JoongAng Daily.

En etterretningskilde sier til avisen at de først var bekymret for at pakkene inneholdt biokjemiske stoffer, og sendte politiet for å samle dem inn.

– Da vi åpnet en pakke, fant vi plastposer med brosjyrer og søppel. I noen av dem var det sigarettsneiper, toalettpapir og vanlig søppel. Mellom brosjyrene var det masse griseri som er vanskelig å beskrive med ord, sier kilden.

Ifølge Sør-Koreas forsvarsdepartement har Nord-Korea sendt rundt en million løpesedler. Noen av dem har nådd helt frem til Seoul, og flere uåpnede pakker med tusenvis av løpesedler skal ha truffet og ødelagt biler.

Sørkoreansk propagandahøyttaler

Sør-Koreas propagandahøyttalere spiller nyheter, værmeldinger og popmusikk mot naboen i nord.

Foto: Lim Tae-hoon / Ap

I beredskap

Sørkoreanske myndigheter bekrefter onsdag at de vil be alle fly om å unngå områder som kan være i nærheten av Nord-Koreas planlagte rakettoppskyting i perioden 8. februar til 25. februar.

Nord-Korea hevder de skal skyte opp en satellitt som kun skal brukes til observasjon, men Japan har allerede gitt militæret ordre om å være i beredskap til å skyte ned enhver nordkoreansk rakett som utgjør en trussel.

Kinas utenriksdepartement uttrykker alvorlig bekymring, og ber Nord-Korea om å rette seg etter instruksene fra FNs sikkerhetsråd.

SISTE NYTT

Siste nytt