NRK Meny
Normal

Nord-Korea bygger «digital grense» med strenge straffer for mobilbruk

Nordkoreanere som ringer slektninger i utlandet, risikerer fengsel og forvisning. Reglene for mobilbruk er strammet kraftig inn, viser en ny Amnesty-rapport.

Kim Jong-un med nordkoreansk smarttelefon Arirang i 2013

BLOKKERT: Kim Jong-un viste i 2013 fram en nordkoreansk smarttelefon, Arirang. Den er blokkert mot internasjonale nettverk. Mange er dermed villig til å betale godt for kinesiske mobiler.

Foto: KCNA / Afp

Innbyggere i Nord-Korea risikerer å bli kastet i fengsel eller sendt til egne leirer for politiske fanger for å bli «reformert» dersom de bruker mobilen til å snakke med folk i utlandet.

Myndighetene har den siste tiden strammet kraftig inn på innbyggernes mulighet til å bruke moderne kommunikasjonsteknologi, viser en fersk rapport fra Amnesty International.

Ønsker total kontroll

Amnesty-rapport om Nord-Korea

Amnesty-rapporten forteller hvordan myndighetene nekter folk å kommunisere.

Rapporten forteller om intensiverte kontroller, undertrykking og trusler, i et stadig større omfang.

– Når myndighetene slår til mot dem som ringer familie i utlandet, er hensikten å opprettholde den absolutte og totale kontrollen over landets befolkning, sier Arnold Fang i Amnesty International.

Svikter folket

Han mener at Kim Jong-un svikter folket sitt når han sier at dette er nødvendig for å stoppe «kapitalismens virus».

– Ingen fortjener å bli kastet i fengsel for å forsøke å fylle et grunnleggende menneskelig behov, nemlig kontakt med familie og venner, sier Fang, som er Amnestys researcher i Sørøst-Asia.

Nordkoreansk grensetårn ved Yalu-elven nær Sinuiju.

OVERVÅKER: Fra det nordkoreanske grensetårnet ved Yalu-elven nær Sinuiju ser soldatene over mot nabolandet Kina. Nå slår myndighetene hardt ned på den ulovlige mobiltrafikken i området.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Fang mener at den nye digitale barrieren settes opp for å forsøke å isolere befolkningen og hindre dem i å få tilgang til informasjon om menneskerettigheter og den grufulle humanitære situasjonen i landet.

Internasjonale telefonsamtaler er allerede blokkert for nordkoreanere som bruker landets offisielle mobilnettverk som har mer enn tre millioner brukere. De eneste som har tilgang til internett, er utlendinger og noen få, utvalgte samfunnsgrupper.

Det finnes et avgrenset nettverk i landet som kun gir tilgang til innenlandsk e-post og innenlandske nettsider.

Dermed har nordkoreanere i eksil små muligheter til å kontakte familie og venner i hjemlandet.

«Kinesiske» mobiler

Mange nordkoreanere forsøker likevel å få kontakt med utenomverdenen ved ulovlige metoder. På svartebørsen går handelen med utenlandskproduserte mobiltelefoner og SIM-kort livlig.

Til hverdags kaller nordkoreanerne slike mobiler for «kinesiske» fordi de med dem kan oppnå kontakt med kinesiske mobilnettverk.

For å få kontakt, må de komme seg nær grensen, eller opp i fjellene. Begge deler er ytterst farlig uten en legitim grunn.

Telefonsamtalen til utlandet er ikke ulovlig i seg selv, men det er strengt forbudt å selge eller kjøpe utenlandske mobiler og pc-er. Og det er absolutt forbudt å snakke med noen i erkefienden Sør-Korea.

Høyforræderi

De som blir tatt, risikerer å bli stilt for retten. De kan også bli tiltalt for høyforræderi dersom de kontakter noen i land som er erklært som statsfiender.

Rapporten fra Amnesty International viser at myndighetene har økt sin teknologiske kapasitet gjennom import av avansert elektronisk overvåkningsutstyr.

For innbyggerne arter dette seg som strengere overvåkning, og flere støysendere nær den kinesiske grensen. I tillegg kommer landets utstrakte angiver-kultur hvor alle overvåker alle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt