Nord-Korea fortsatt villig til å møtes «når som helst»

Nord-Korea sier USAs beslutning om å avlyse det planlagte toppmøtet er «ytterst beklagelig», og at de fortsatt er villige til å møtes.

Avlyst

AVLYST: Toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un er avlyst.

Foto: Ahn Young-joon / AP

– Den plutselige kunngjøringen om at møtet er avlyst er uventet for oss, og vi kan ikke gjøre annet enn å synes at det er ytterst beklagelig, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye-gwan i en pressemelding via Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

– Vi presiserer igjen vår villighet til å sitte ansikt til ansikt når som helst og i hvilken som helst form, for å finne løsninger på problemet, la han til.

Avlyste møte

President Donald Trump avlyste toppmøtet, som skulle holdes i Singapore 12. juni, i et brev adressert direkte til den nordkoreanske lederen Kim Jong-un torsdag.

I brevet heter det at det vil være upassende å holde møtet nå sett i lys av det «voldsomme sinnet» og den «åpne fiendtligheten» i Nord-Koreas siste uttalelser.

Trump dikterte brevet selv, ifølge den republikanske senatoren Cory Gardner.

USAs president kommenterer det avlyste toppmøtet med Nord-Korea

Det hvite hus dumpet prisen på minnemynt

Etter at Donald Trump avlyste toppmøtet torsdag, reduserte Det hvite hus' gavebutikk prisen på en minnemynt de har fått laget i anledningen det planlagte møtet.

Det førte til at gavebutikkens nettsider krasjet, skriver The Guardian.

Mynten har påtrykket «Fredssamtaler» på både engelsk og koreansk, samt portretter av de to statslederne og navnene «president Donald Trump» og «høyeste leder Kim Jong-un».

Souvenirmynt i forbindelse med det planlagte møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un

PÅ SALG: Souvenirmynten som er laget i forbindelse med det planlagte toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som Trump avlyste torsdag, ble solgt til redusert pris.

Foto: STR / AFP

Japan støtter USAs avgjørelse

Nord-Korea hevder fredag at USAs avgjørelse ikke er i tråd med resten av verdens ønsker, og presiserer at de ønsker å finne løsninger for å lette på spenningene med USA. Kim Kye-gwan sier Kim Jong-un hele tiden har forberedt seg på at møtet ville finne sted.

– Lederen vår har også sagt at et møte med president Trump ville dannet en god begynnelse, og han har lagt mye innsats i forberedelsene av dette.

Japans utenriksminister Taro Kono har imidlertid støttet Trumps avgjørelse om å avlyse toppmøtet.

– Det er meningsløst å holde et toppmøte mellom USA og Nord-Korea uten å oppnå noe, sier Kono, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Ifølge kinesisk TV skal sprengningen av testanlegget Punggye-ri ha vært velykket

Sprengte testanlegg

Trumps beslutning om å avlyse møtet ble kjent rett etter at Nord-Korea erklærte at deres eneste anlegg for testing av atomvåpen var ødelagt. Med utenlandske journalister som tilskuere ble en kraftig eksplosjon utløst i testanlegget Pyonggye-ri. Flere tunneler og observasjonstårn ble ødelagt med dynamitt.

Kim Jong-un kunngjorde tidligere i måneden at anlegget skulle legges ned i forkant av det planlagte toppmøtet.

Utenlandske journalister fikk være med inn.

Men ifølge utenriksminister Mike Pompeo hadde ikke lenger USA grunn til å tro at dette kunne bli vellykket. Beslutningen kom også på bakgrunn av en serie med nordkoreanske løftebrudd, ifølge en kilde i Det hvite hus.

Ett eksempel skal være at nordkoreanske representanter angivelig ikke dukket opp til et møte med utsendinger fra USA i Singapore for å planlegge toppmøtet.

Trump sa likevel torsdag at han er åpen for at et møte med Kim kan finne sted på et senere tidspunkt.

SISTE NYTT

Siste nytt