NRK Meny
Normal

– Velfødde menn blokkerer nødhjelp til sultne og syke barn i Syria

Lastebiler med nødhjelp på vei til beleirede områder i Syria, står i kø og slipper ikke fram. Årsaken er ifølge FN-toppen Jan Egeland at nødhjelpen blokkeres av «velfødde menn» i dress og uniform.

Jan Egeland: – Velfødde menn blokkerer nødhjelp til barn i Syria

FRUSTRERT: Jan Egeland sier virkeligheten i Syria nå er at velfødde menn i dress og uniform blokkerer nødhjelp til sivile.

Tre dager etter at våpenhvilen som ble fremforhandlet av USA og Russland, trådte i kraft, venter sivile i minst 17 beleirede områder i Syria fortsatt på livsnødvendig mat og medisiner.

FN har nødhjelpen klar, men venter på grønt lys fra det syriske regimet.

Kan velfødde, voksne menn, vær så snill, legge politiske og byråkratiske hindringer til side, og sørge for at tapre hjelpearbeidere får bringe nødhjelpen fram til sivile, kvinner og barn!»

FNs spesialrådgiver Jan Egeland

Lastebiler fast på grensen

I alt er 40 lastebiler klare. Torsdag ettermiddag krysset en kolonne på 20 lastebiler med mat og medisiner til 40 000 mennesker, inn i Syria fra den tyrkiske grensebyen Cilvegözü.

Målet var den delte storbyen Aleppo som ligger 60 km inne i landet. Men FN-kolonnen kom ikke langt. Torsdag kveld står bilene fortsatt fast i grensesonen.

FN-lastebiler med nødhjelp til Syria på den tyrkiske grensen

BLOKKERT: Tirsdag krysset en kolonne med 20 lastebiler med nødhjelp grensen til Syria ved Cilvegözü i Tyrkia. Nå har de stått og ventet i kø rett over grensen i mer enn 48 timer.

Foto: Cem Genco / Anadolu Agency

Egeland er skuffet, til tross for at våpenhvilen stort sett har holdt i dag, og FN ikke har fått meldinger om drepte barn eller bombede sykehus eller skoler i dag.

– Det er meget skuffende at amerikanerne, og særlig russerne, ikke har fått syriske myndigheter til å gi oss de tillatelsene vi trenger for å nå frem til de beleirede områdene, sier Egeland til NRK.

FN: – Brudd på våpenhvilen

Staffan de Mistura

KLAR BESKJED: FNs utsending til Syria, Staffan de Mistura, legger skylden for at nødhjelpen er stoppet, på Syria.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Nå krever FNs Syria-utsending Staffan de Mistura fritt leide for nødhjelpsforsyninger. Mistura legger ansvaret på det syriske regimet for veisperringer som er satt opp på veien til Aleppo.

– Når den syriske regjeringen ikke sørger for passérsedler til FN-kolonnene som skal til beleirede områder, er dette et klart brudd på den russisk-amerikanske våpenhvilen, sa Mistura i Genève torsdag.

Hjelpen skal til 17 beleirede områder. Blant disse er det fire byer som ikke har fått hjelp siden april, sier Jan Egeland som er tilrettelegger for FNs arbeidsgruppe for beskyttelse av sivile i Syria.

Hundrevis av lastebiler klare

Over en kvart million mennesker i opprørskontrollerte bydeler i Øst-Aleppo har siden juli vært avskåret fra omverdenen. De mangler mat, drivstoff og medisiner.

En av byene som ikke har fått hjelp siden april, er Madaya nordvest for hovedstaden Damaskus. Der er det, ifølge Egeland, like før at folk begynner å dø av sult. I byen har det også brutt ut en hjernehinnebetennelsesepidemi uten at det har vært mulig å nå inn med medisinsk hjelp.

Til NRK sier Egeland at han håper at FN skal klare å få frem nødhjelp til de beleirede områdene tirsdag eller onsdag til uken. Flere hundre FN-lastebiler er i ferd med å bli lastet opp og klargjort på den tyrkiske siden av grensen mot Syria.

Syrere krysser den tyrkisk-syriske grensen ved Cilvegozu grenseovergang 15. sept. 2016

GRENSEOVERGANG: Her krysset FNs lastebiler grensen fra Tyrkia til Syria, men ble stanset et kort stykke inn i Syria og får ikke fullføre turen til Aleppo og andre beleirede byer. På bildet ser vi syrere som krysset grensen inn i Tyrkia ved Cilvegözü tidligere i dag.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt