Nkunda arrestert i Kongo

Kongolesiske og rwandiske soldater sier de har pågrepet tutsimilitsens leder Laurent Nkunda. Pågripelsen kan føre til flere væpnede fraksjoner, mener norsk ekspert.

Video nsps_upload_2009_1_23_8_4_15_3.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nkunda skal ifølge den militære kommandoen i landene ha blitt arrestert fordi han har motsatt seg de siste dagers militæroperasjoner i regi av Kongo og Rwanda.

LES: Gamle fiender i allianse

General Laurent Nkunda.

Laurent Nkunda.

Foto: LIONEL HEALING / AFP

Politisjefen i Kongo har sagt at Nkunda ble arrestert torsdag kveld i Rwanda, melder nyhetsbyrået AFP.

Kongo har bedt Rwanda utlevere Nkunda, og en diplomatisk kilde i Kinshasa regner med at det kommer til å skje med det aller første.

- Kan føre til flere opprørsgrupper

Morten Bøås, som er forsker på Vest- og Sentral-Afrika i FAFO, mener at pågripelsen kan føre til ytterligere splittelse i bevegelsen som Nkunda har ledet.

- Det siste den delen av Kongo trenger, er flere væpnede fraksjoner å forholde seg til, sier Bøås.

Bøås mener også at en splittelse kan komplisere arbeidet som er i gang i FN-regi, den såkalte Nairobi-prosessen der man forsøker å samle partene om en felles løsning som alle kan godta.

Nkunda har ikke gitt lyd fra seg siden hans øverste offiserer i CNDP-bevegelsen hoppet av i forrige uke. Disse offiserene sluttet seg til kongolesiske styrker, samtidig som de erklærte at konflikten med Kinshasa var over.

Styrker mot Nkunda-hovedkvarter

Kongolesiske og rwandiske styrker rykket i går frem mot Nkundas hovedkvarter i Bunangana i den østlige Nord-Kivu-regionen.

Video nsps_upload_2009_1_23_8_12_38_4.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Det kan bli ytterligere splittelse

Tirsdag denne uke sendte Rwanda flere tusen soldater inn i Kongo i tråd med en felles avtale om å fjerne rwandiske opprørere med base i grenseområdet. Styrkene skal i tillegg ha fått i oppgave å slå ned på et Tutsi-opprør mot Kinshasa.

Langvarig konflikt

Bakgrunnen for dagens situasjon er den rwandiske konflikten mellom hutu-grupper og tutsi-grupper som til en viss grad har fortsatt inne i Kongo, forklarer Bøås.

- Det som skjedde etter 1994, var at rwandiske hutu-opprørere flyktet inn i Kongo for å prøve å fortsette kampen der. Det man nå prøver å gjøre, er at kongolesiske og rwandiske styrker skal prøve å ta ut disse. Det er en farlig situasjon og det kommer store flyktningstrømmer som følge av dette, sier Bøås.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt