NRK Meny
Normal

Gamle fiender i allianse

Nærmere 4000 soldater fra regjeringshæren i Rwanda har krysset grensen til Kongo siden i går. Hutu-milits i Øst-Kongo skal avvæpnes og jages ut.

Regjeringssoldater i Kongo

Eks-milits, nå i Kongos regjeringshær, deltar i offensiven og passerte byen Goma i dag.

Foto: T.J. KIRKPATRICK / AP

Ifølge FN i Kongo står mellom 3500 og 4000 rwandiske soldater i den urolige Nord-Kivu-provinsen.

Styrkene er et ledd i en overraskende fellesoperasjon mellom regjeringshærene i de to landene. Samarbeidet ses på som en milepæl i forholdet mellom de to tidligere fiendene.

Det uttalte målet er å avvæpne hutu-militsen FDLR (Democratic Forces for the liberation of Rwanda), som opprinnelig kommer fra Rwanda, og som får skylden for det meste av den over 10 år lange, blodige konflikten i Øst-Kongo.

Desperat allianse

Ifølge FN er rundt halvparten av soldatene på vei mot hovedkvarteret til FDLR-militsen, rundt 10 mil øst for provinshovedstaden Goma. Opprinnelig skal avtalen mellom de to ny-allierte nabolandene ha åpnet for en Rwanda-styrke på inntil 2000 mann over grensa.

Kongos myndigheter har ikke kommentert meldingene om en dobling av Rwanda-styrken. Men alliansen mellom de to sier mye om hvor desperat regjeringen til Kongos Kabila er for å få en slutt på krigshandlingene øst i landet.

Regjeringene i Rwanda og Kongo håper at offensiven skal sette en endelig stopper for konfliktene mellom hutu-militsen og Kongos regjeringshær, og mellom hutu-militsen og tutsi-opprørere.

Alle tre grupper var involvert i de voldsomme kampene før jul, som på ny jagde grupper av hardt prøvede innbyggere på flukt. Men nå har Laurent Nkundas opprørsstyrker, kalt CNDP, i det samme området delt seg i to, og den ene delen har slått seg sammen med Kongos regjeringshær.

Folkemordere

Den verste krigen i verden, i hvert fall siden 2. verdenskrig - har pågått i Kongo i mange år. Landet er til tross for enorme naturressurser blant verdens fattigste - og mest voldelige. På 10 år har 5,4 millioner mennesker mistet livet.

Hundretusener av mennesker er lemlestet, voldatt og drept i konflikten, og millioner er jaget på flukt gjentatte ganger i det urolige området. Heller ikke flyktningleirer eller FN-beskyttede områder er spart.

Så omfatter da også FDLR-militsen flere av de mest sentrale hutuene som sto bak folkemordet på tutsi-minoriteten og moderate hutuer i Rwanda i 1994.

Hutu-milits i Kongo

Den fryktede hutu-militsen kontrollerer kontrollerer store deler av Øst-Kongo.

Foto: LIONEL HEALING / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt