Hopp til innhold

– Om natten er hele familien våken og tenker på datteren vår

Tre uker etter at over 200 skolejenter ble bortført i Nigeria, forteller noen av mødrene deres om savnet og smerten.

Nigerianske mødre

Tre mødre demonstrerte i forrige uke i hovedstaden Abuja med krav om at regjeringen og militæret gjør mer for å få satt fri døtrene deres.

Foto: PHILIP OJISUA / AFP

Datteren min er et veldig lydig barn, hun er alltid villig til å arbeide. Derfor føler jeg en dyp smerte inni meg.

Mor til bortført nigeriansk jente / BBC

Nigerianske skolepiker

Noen av skolejentene som ble bortført 14. april har siden klart å rømme. Her er fire som klarte å komme seg tilbake til familiene sine i Chibok.

Foto: Haruna Umar / Ap
– Det har vært veldig vanskelig for oss etter at det ble bortført. Mange mennesker kommer til oss hver dag for å vise sin sympati, sier mor til en av de bortførte jentene til BBC.

Tre uker etter at 276 jenter ble kidnappet fra skolen sin i Chibok i delstaten Borno 14. april, har den britiske kringkasteren for første gang fått noen av mødrene til de bortførte jentene i tale.

BBC viser bilder av mødrene som uttaler seg, men oppgir ikke navnene på kvinnene som fortsatt bor i den voldsutsatte delstaten Borno i det nordøstlige Nigeria.

Den ene moren forteller at de får støtte fra andre i byen, men at nettene er tunge og ensomme.

Se kart nederst i saken.

– Om natten er hele familien våken og tenker på datteren vår og alle de andre jentene og det de går gjennom og hvor de blir holdt fanget, sier moren.

En av de andre mødrene stemmer i, og forteller hvordan livet har blitt vanskelig etter at jentene ble bortført.

– Vi sover dårlig og de fleste av oss føler oss syke. Jeg lider av høyt blodtrykk, sier moren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skolen i Chinok

Skolen i Chibok er delvis nedbrent etter angrepet 14. april der skolejentene ble bortført.

Foto: Haruna Umar / Ap

Hverdagen snudd på hodet

Vi spiser nesten ikke, etter det som har skjedd.

Mor til bortført nigeriansk jente / BBC

Den første moren forteller hvordan det som skjedde mandagen for tre uker siden kom helt uten forvarsel. på det som var en dag som alle andre.

– Da datteren min gikk på skolen, sa hun at hun snart ville komme tilbake. Jeg ga henne penger til bussen og vi sa farvel, sier hun.

Delstaten Borno er den kanskje aller fattigste i Nigeria, og situasjonen for kvinner er særlig vanskelig. Mange av døtrene jobber sammen med mødrene.

– Hun sa at hun ville vært tilbake snart og hjelpe meg med arbeidet mitt; å selge ting på gaten, forteller en av mødrene til BBC.

– Vi ber dag og natt, og håper at gud vil besvare på bønner. Det er alt vi kan gjøre, sier en av de desperate mødrene i Chibok. tre uker etter at datteren ble bortført.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Abubakar Shekau

Stillbilde fra videoen der Boko Haram-leder Abubakar Shekau 5. mai tok på seg ansvaret for bortføringen av pikene.

Foto: AFP


Truer med å bortføre flere

Mødrenes bønn om hjelp ser så langt nytteløs ut, i dag gikk lederen for gruppen bak bortføringene, Boko Haram, ut og truet med å angripe flere skoler og bortføre flere jenter.

– Det var jeg som tok jentene deres, sier lederen for Boko Haram, Abubakar Shekau, i et videoopptak som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

Han beskriver jentene som «slaver» og sier «Ved Allah, jeg skal selge dem på markedet».

Videoen med Boko Haram-lederen er en time lang, og starter med væpnede menn som holder opp automatvåpen og skyter i luften mens de roper «Allahu Akbar».

– Brukes som sexslaver

Det er uklart når videoen med Boko-Haram lederen ble spilt inn, om det var før eller etter at det i forrige uke kom meldinger om at noen de bortførte jentene var blitt tvunget til å gifte seg med sine kidnappere.

I videoen sier Abubakar Shekau at skoleelevene vil «forbli som slaver hos oss».

Nyhetsbyrået Ap skriver at det synes å være en referanse til gamle tradisjoner fra islamsk hellig krig – jihad – der kvinner som er tatt som fange kan brukes som sexslaver av soldater.

– De er slaver og jeg skal selge dem fordi jeg har et marked der jeg kan selge dem, sa Abubakar Shekau på videoen der han snakket i Hausa-språket som brukes i Nord-Nigeria.

Nigeria med Chibok

SISTE NYTT

Siste nytt

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.

Nye videoar skal dokumentere drap i Butsja

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.