NRK Meny
Normal

Dommeren: Deres journalistiske prestasjoner er nå null verdt

LONDON/OSLO (NRK): Dommeren kom med et kraftig sidespark da han leste opp fengselsdommen mot eksredaktør i News of the World, Andy Coulson (46). I dag fikk han 1,5 års fengsel i den store avlyttingsskandalen.

Andy Coulson

I FENGSEL: Tidligere redaktør i News of the World og statsminister David Camerons tidligere kommunikasjonssjef, Andy Coulson er dømt til fengsel i 18 måneder. 46-åringen ble dømt for telefonhacking tidligere i juni, mens han fikk vite straffen i dag.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Andy Coulson går fra Downing Street 10 til fengsel når han i dag er dømt til 18 måneders fengsel.

Like etter klokken elleve norsk tid fikk den tidligere News of the World-redaktøren og statsminister Camerons talsmann, sammen med fire andre sin straff i den store avlyttingsskandalen.

Dommeren i Old Bailey Court uttalte klart og tydelig hva han synes om Coulson og hans tidligere kolleger:

– Deres journalistiske prestasjoner er nå null verdt.

Coulson var åpenbart ukomfortabel, og har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.

Britain Phone Hacking Rebekah Brooks

FRIKJENT: Den tidligere redaktøren i den nå nedlagte britiske tabloidavisa News of the World, Rebekah Brooks ble frikjent på alle punkter i rettssaken i juni.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Det var i slutten av juni at 46-åringen ble dømt for telefonhacking, i rettssaken mot syv andre tilknyttet den nå nedlagte Murdoch-avisen, News of the World.

Dette er den lengste, dyreste og mest omtalte rettssaken i Storbritannia i nyere tid. Tidligere redaktør, Rebekah Brooks (46) er frikjent på alle punkter.

Cameron: – Ingen står over loven

Statsminister David Cameron er også klar og tydelig til Sky News om fengselsstraffen til hans tidligere kollega.

– Rettssystemet har talt. Ingen står over loven, som jeg alltid har sagt, sa Cameron før han gikk videre.

Britain's Prime Minister David Cameron

BEKLAGET: Storbritannias statsminister har tidligere beklaget ansettelsen av den nå dømte eksredaktøren.

Foto: POOL / Reuters

Etter at Coulson ble funnet skyldig tidligere i juni ble det umiddelbart stilt spørsmål rundt Storbritannias statsminister David Cameron, som ansatte ham som kommunikasjonsdirektør kun få uker etter at han sluttet i News of the World.

Da Coulson ble arrestert i 2011 gikk Cameron hardt ut både mot britisk presse, politi og politikere, og varslet full oppvask i media.

– Jeg tar det hele og fulle ansvaret. Jeg er veldig lei meg for at jeg ansatte ham, den avgjørelsen var feil og det er jeg veldig klar på, sa Cameron.

Fratrekk for god oppførsel

Dette setter mest sannsynlig en strek for skandalesaken. Coulson kan anke saken til en høyere rettsinstans, og dermed blir det en ny runde.

Han tok over stafettpinnen til Brooks, og var redaktør i avisen fra 2003 og til 2007. Men gikk av etter avsløringer om at en av avisens reportere hadde drevet med ulovlig telefonovervåkning.

Maksstraffen var to år, men han fikk fratrekk for god oppførsel.

Coulson blir nå først fraktet til det beryktede Belmarsh-fengslet øst i London, før han blir ført til et fengsel med åpen soning.

Men han må tilbake til rettslokalene sammen med tidligere hoffreporter i News of the World, Clive Goodman.

Coulson og Murdoch i nye avhør

Dette skyldes uenighet om planleggingen av å kjøpe en såkalt kongelig telefonkatalog – med andre ord en samling av telefonnumre for å overvåke kongelige og deres nære medarbeidere.

Politiet skal også avhøre den mektige mediemogulen Rupert Murdoch, som var eieren av News of the World, men det er lite trolig at det vil føre til særlig mer utvikling i saken.

Han har for lengst kommentert saken, og tatt avstand fra telefonovervåkingen.

De fire andre aktørene som ble dømt i dag er tidligere nyhetsredaktør, Greg Miskiw og tidligere toppreporter, Neville Thurlbeck som fikk seks måneders fengsel.

Tidligere reporter James Weatherup ble dømt til fire måneders betinget fengsel, mens privatdetektiven Glenn Mulcaire, som under rettssaken erkjente straffskyld for å ha avlyttet telefonsvarere for avisa, ble dømt til seks måneders betinget fengsel og 200 timers samfunnsstraff.

Prinsen startet det hele

Det var ingen ringere enn prins William som startet det som ble tidenes troverdighetsskred for britisk presse.

News of the world publiserte tilbake i november 2005 en artikkel som inneholdt detaljer om et møte prinsen skulle delta på. Det ble fattet mistanke om at telefonen var blitt hacket, og politiet ble koblet inn.

Senere skulle det komme frem at overvåkingen av kongelige telefoner langt fra var det eneste nyhetsredaksjonen drev med.

Avlyttet pårørende etter London-bombene

Deretter fulgte beskyldninger om at flere politikere, kjendiser og ofre for både terror og kriminalitet var utsatt for det samme.

Hugh Grant forklarer seg om News of the World-skandalen

I VITNEBOKSEN: I slutten av november i 2011 fortalte skuespiller Hugh Grant om pressens skandalemetoder til en komité som gransker etikken i britisk presse etter News of the World-skandalen. Han uttalte at det er på tide å stoppe den bøllete britiske pressen.

Foto: CARL COURT / Afp

Skandaleavisen har også avlyttet blant annet Hugh Grant, Sienna Miller, Jude Law, Sadie Frost og Ashley Cole.

I 2012 godtok 19 av de britiske kjendisene et forlik med aviseierne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt