NRK Meny
Normal

Han avslørte den britiske avlyttingsskandalen

LONDON (NRK.no): Gravejournalisten Nick Davies jobbet fire år med å avsløre avisa News of the Worlds telefonhacking. Nå håper han skandalen kan føre til en opprydning i britisk presseetikk.

Guardian-journalist Nick Davies jobbet med å avsløre den britiske avlyttingsskandalen gjennom en årrekke. Historien om at News of the World hadde hacket en død jentes mobiltelefon var det som endelig utløste skandalen.

AVSLØRTE OVERTRAMP: Guardian-journalist Nick Davies jobbet gjennom en årrekke med å avsløre den britiske avlyttingsskandalen. Historien om at News of the World hadde hacket en død jentes mobiltelefon var det som endelig utløste skandalen.

BRITAIN-HACKING/ Former News International chief executive Rebekah Brooks arrives at the Old Bailey courthouse in London

FRIKJENT: Tidligere News International-sjef og News of the World-redaktør Rebekah Brooks var i utgangspunket tiltalt på fem punkter. Tirsdag frikjente retten henne på samtlige punkter.

Foto: NEIL HALL / Reuters
Andy Coulson

FUNNET SKYLDIG: Tidligere News of the World-redaktør og kommunikasjonssjef for statsminister David Cameron, Andy Coulson, ble tirsdag funnet skyldig i å ha planlagt overvåking.

Foto: Carl Court / AFP

– Kjernen i denne historien er makt og frykten for makt, forteller den britiske journalisten Nick Davies til NRK.

Vi møter ham etter at retten er hevet for dagen i News of the Word-rettssaken i London, en rettssak hvor Davies' avsløringer i avisen The Guardian er sentrale.

Tirsdag ble tidligere News of the World-redaktør Andy Coulson funnet skyldig i å ha planlagt overvåkning, mens hans etterfølger Rebekah Brooks ble frikjent på samtlige punkter.

Les også: Brooks frikjent for kongelige bikinibilder

Tips fra lytter utløste saken

Davies befatning med saken begynte i 2007, flere år før politiet satte i gang etterforskning og påtalemyndigheten tok ut tiltale.

På det tidspunktet hadde London-politiet etterforsket påstander mot en journalist og en etterforsker tilknyttet News of the World, en etterforskning som endte i to domfellelser og daværende redaktør Andy Coulsons avgang.

– Jeg var med i et radioprogram, og snakket om at jeg kjente til at enkelte aviser hyrte inn privatdetektiver som begikk lovbrudd. I studio med meg var en erfaren journalist fra News of the World, en journalist som nå er blant de tiltalte. Han imøtegikk meg og sa «dette er tull, vi bryter ikke loven», forteller Davies.

En lytter mente imidlertid å vite at det News of the World-journalisten sa på lufta, ikke var sant.

– Vedkommende tok kontakt med meg en dag eller to etter programmet, og sa «jeg må treffe deg». Da jeg traff personen, begynte vedkommende å beskrive overfor meg i hvilket omfang avisen brøt loven.

Avsløringer utløste stemningsskifte

Davies jobbet med saken i rundt fire år, før den sprakk for fullt i 2011.

I januar det året innledet politiet en ny etterforskning, etter at de hadde mottatt nye beviser i saken. I april samme år ble tre av avisens journalister arrestert.

Men det Davies' avsløring av at News of the World hadde hacket telefonsvareren til den savnede tenåringsjenta Milly Dowling i 2002 som virkelig fikk ballen til å rulle.

Da det kom frem at avisens hacking hadde ført til at sentrale beviser i saken ble slettet, utløste det rasende protester fra publikum og britisk offentlighet.

Avsløringene og de påfølgende reaksjonene utløste et stemingsskifte i den britiske makteliten, forteller den prisvinnende journalisten.

– Plutselig kom alle menneskene som hadde vært stille, som hadde villet være venner med Rupert Murdoch, og sa «egentlig har jeg aldri likt fyren», ler Davies.

Han forteller om parlamentsmedlemmer som tidligere hadde fryktet Murdoch og hans tabloidaviser, som etter avsløringene sto frem og protesterte høylydt.

Klandrer knallhard konkurranse

Davies mener den knallharde konkurransen mellom britiske løssalgsaviser har vært medvirkende til å skape en kultur der redaksjonene er villig til å bryte lover og presseetikk i jakten på neste skup.

– Deres store inntekter kommer fra løssalg, så de er avhengige av å få historien de andre ikke har. Det er derfor britiske tabloider er beryktede over hele verden for å invadere folks privatliv, bryte regler og gjøre sinnsyke ting, mener Davies.

Han velger imidlertid å se optimistisk på fremtiden, og håper avlyttingsskandalen kan bli starten på en opprydning i britisk journalistikk.

– Kanskje kan vi slippe unna det svært dårlige ryktet som en liten gruppe journalister har gitt oss. Neste gang jeg dukker opp på døra til noen og spør om de vil snakke med meg, er det mindre sjanse for at de tror at jeg skal betale dem store summer eller presse dem eller svindle dem eller trykke en usannferdig historie om dem.

Les også: Blair ga råd til Rebekah Brooks under hacking-skandale

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP