Hopp til innhold

Faren over for New Orleans

De siste beregningene fra meteorologene viser at New Orleans kommer til å slippe unna de verste kreftene fra orkanen Gustav. Sentrum av uværet vil gå i land godt vest for byen.

Orkanen Gustav. Infrarødt bilde fra 0545 norsk tid.

Infrarødt bilde av Gustav tatt klokken 0545 norsk tid. Bildet viser at orkanen aldri fikk igjen 'øyet' sitt etter ferden over Cuba.

Foto: NOAA

Det amerikanske orkansenteret i Florida stoler nå på analysene sine, og melder at sentrum av Gustav ikke kan nå New Orleans.

Sentrum av stormen vil treffe land ved Marsh Island, vel 170 kilometer vest for byen tidlig mandag kveld norsk tid.

Styrt unna

Orkanen blir ført vekk fra New Orleans av et høytrykk over Ohio nord for den og et lavtrykk i Mexicogolfen sør for den.

Selv om de er særdeles store værsystemer, styres orkaner av vanlige atmosfæriske høy- og lavtrykk.

Meteorologene har de siste dagene vært usikre på hvor Gustav kommer til å nå land, men nå gir alle dataprogrammene det samme svaret.

Ifølge meteorologene ved orkansenteret, er det nå ikke fysisk mulig for Gustav å svinge så alvorlig vekk fra banen den følger at det farlige sentrum av stormen treffer New Orleans.

Les: Gustav har nådd land

Tropisk storm

I New Orleans vil likevel de få som er igjen merke Gustav godt. Vinden som feier over byen vil øke til tropisk stormstyrke når sentrum går i land.

Det betyr en vindhastighet på rundt hundre kilometer i timen. Denne vinden vil dra med seg løse gjenstander og blåse ned svake trær, men vil ikke kunne føre til en katastrofe.

Det vil også falle store mengder nedbør.

Dikene vil holde

Den største faren for New Orleans er at dikene ikke vil holde mot de høye stormbølgene som kommer. Dikene er forsterket, og skal ifølge det amerikanske forsvaret være i stand til å takle bølgene.

En orkan fører til at havnivået stiger. Ifølge beregningene vil havet stige to til tre meter langs sør-øst kysten av Louisiana rett ved New Orleans. Dette er et nivå som dikene skal holde, dersom de er konstruert riktig.

Det er ikke ventet at vannet i innsjøen Ponchartrian nord for byen vil stige faretruende. Det var nivået i denne innsjøen som steg for mye da orkanen Katrina førte til katastrofe.

Blir ikke sterkere

Orkanen Gustav greide ikke å vokse seg sterkere etter å ha passert Cuba natt til i går.

Det meget varme vannet nord for Cuba førte ikke til den økte intensiteten som var fryktet. Det ser blant annet ut til at orkanen ble forstyrret av vinder sør for den.

Orkaner er avhengig av stabile vinder i alle luftlag for å kunne opprettholde strukturen.

Nå er Gustav inne i havområder som er kaldere enn normalt for årstiden, og får ikke noe ekstra skyvkraft før den kommer i land.

Meteorologene er sikre på at uværet vil gå i land som en kategori tre orkan.

Den kan fortsatt føre til store ødeleggelser, men det vil skje i et tynt befolket område langs kysten.

SISTE NYTT

Siste nytt