Normal

Neppe tilfeldig terrormål

Sri Lankas cricketlandslag var neppe et tilfeldig mål for terroristene som slo til i Pakistans nest største by Lahore. Angrepet rammet en folkesport og kan true en av Asias største idrettsfester.

Det srilankiske cricketlaget
Foto: K.M. Chaudary / AP

Minst åtte mennesker ble drept og sju såret i angrep mot det srilankiske cricketlaget.

Blant de sårede var to av spillerne, men ingen av de to skal ha fått livstruende skader. De drepte er politimenn og en sjåfør.

Internasjonale cricketledere tror angrepsmennene i Lahore var ute etter å påføre Pakistan størst mulig økonomisk og sportslig skade.

Idretten har ikke vært rammet av noe tilsvarende angrep siden ytterliggående palestinere slo til mot israelske deltakere under de olympiske sommerlekene i München i 1972, da 17 mennesker ble drept.

Mumbai-mønster

Det er ikke klart hvem som sto bak det blodige angrepet tirsdag, men guvernør Salman Taseer i delstaten Punjab opplyser at angrepet «fulgte samme mønster» som terroraksjonen som krevde rundt 170 menneskeliv i Mumbai i India i november i fjor.

Angrepet ble utført av minst tolv menn, som angrep med både geværer, granater og granatkastere.

Cricketlaget hyller bussjåfør Mohammad Khalils som en helt. Til tross for kuleregn og eksplosjoner holdt han foten på gasspedalen og kjørte bussen med cricketspillerne i trygghet. Sjåførens kaldblodighet reddet trolig mange liv.

Khalil forteller selv at en av angriperne hoppet opp på bussen og forsøkte å kaste en granat inn i bussen, men angriperen lyktes ikke.

Bussen hadde minst 25 kulehull, og frontruta hadde fått store skader. Da bussen nådde fram til trygghet inne på stadion, ble sårede spillere øyeblikkelig trukket ut av bussen. Mens to ble fraktet til sykehus i helikopter, kunne de andre behandles på stedet for mindre skader.


Ødelagt rykte

Pakistan skal sammen med India, Sri Lanka og Bangladesh arrangere VM i cricket i 2011. Cricket betraktes gjerne som en typisk engelsk og nokså sedat sport, men spillet er utbredt i de fleste tidligere britiske kolonier og utløser ikke minst i det sørlige Asia svært sterke følelser blant millioner av entusiaster.

India, som står for rundt 70 prosent av cricketsportens globale inntekter, fikk langt på vei ødelagt sitt ry som trygt arrangørland av terroren i Mumbai, som skjedde samtidig med at det engelske cricketlandslaget var på besøk. Nå risikerer Pakistan å lide samme skjebne.

Pakistans skipsfartsminister Sardar Nabil Ahmed sier aksjonen i Lahore var en klar reaksjon på Mumbai-angrepene og et bevisst forsøk på å skade Pakistan.


– Vi har beviser for at angrepsmennene kom over grensen fra India, sa Ahmed tirsdag.

Idiotsikkert?

Den pakistanske regjeringen har lovet "idiotsikker" beskyttelse for spillere og tilskuere, og forsikret at utenlandske gjester skal få samme beskyttelse som toppolitikere på statsbesøk. Etter angrepet i Lahore framstår disse garantiene som svulstige garantier det kan vise seg umulig å holde.

– Jeg syns synd på pakistanske cricketelskere, men angrepet har vist at dette i dag ikke er et land som bør arrangere internasjonale kamper.

Jeg tror nok mange lag vil ha betenkeligheter med å spille kamper der eller andre steder i Asia nå, sier den populære pakistanske fjernsynskommentatoren Harsha Bhogle til nyhetsbyrået AFP.

Det internasjonale cricketforbundet ICC har utpekt Australia og New Zealand som alternative arrangører av verdensmesterskapet om to års tid. Etter terrorangrepet i Lahore begynner de to landene nå å tenke på om oppgaven virkelig kan havne hos dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt