NRK Meny
Normal

Naboer i sjokk: – Virket som en vanlig mann

TROLLHÄTTAN (NRK): Naboer er i sjokk etter at Anton Lundin-Pettersson angrep skolen og drepte to personer. – Han virket som en helt vanlig mann, sier Jessica.

Her bodde drapsmannen

BODDE HER: Fra drapsmannen Anton Lundin-Petterssons leilighet, som ligger en kilometers avstand fra skolen han angrep onsdag formiddag, kan man se rett på en barneskole. En annen skole ligger på veien til Kronan.

Foto: Svein Vestrum-Olsson/ JONATHAN NACKSTRAND / NRK/AFP

Dagen etter at 21-årige Anton Lundin-Pettersson drepte to og såret to andre på Kronan skole i Trollhättan hersker sjokk og skepsis i nabolaget til drapsmannen.

Flere av hans naboer ønsker ikke å snakke med NRK. De få personene som uttaler seg om hendelsen, synes ikke det var noe mistenkelig med Lundin-Pettersson.

– Jeg så ham av og til. Han virket som en helt vanlig mann, sier en ung kvinnelig nabo, som ikke ønsker å stå frem med navn og bilde.

– Ble veldig redd

En annen nabo, Jessica, forteller at hun først hørte om angrepet på nyhetene torsdag ettermiddag. Det var omtrent da politiet aksjonerte mot leiligheten til gjerningsmannen. Alle beboerne i blokka og naboblokkene ble bedt om å evakuere.

gjerningsmann sverige

Slik så gjerningsmannen under angrepet. Ei jente på skolen tok bilde av gjerningsmannen sammen med to skolekamerater.

Foto: Skjermdump

– Jeg tenkte det måtte ha en sammenheng, og ble veldig redd, sier Jessica til NRK.

I 18:30-tiden fikk hun lov til å gå tilbake til leiligheten sin. I mellomtiden så hun gjennom mediene hvem gjerningspersonen var. Det var naboen som bodde i gården ovenfor henne.

– Jeg ble sjokkert, og har aldri lagt merke til noe spesielt med han. Jeg har bare sett at han har gått ut og inn av leiligheten. Jeg har selv en datter på åtte år. At noen kan angripe barn, er helt ufattelig, sier hun.

Åstedet i Trollhättan

KAOS: Det var fullstendig kaos utenfor skolen etter at Anton Lundin-Pettersson gikk amok med sverd på Kronan skole i Trollhättan i Sverige torsdag formiddag.

– Skolevalget var ikke tilfeldig

Fra drapsmannens leilighet, som ligger en kilometers avstand fra skolen han angrep, kan man se rett på en barneskole. En annen skole ligger på veien til Kronan.

Flere naboer mener derfor at valget om å slå til mot Kronan skole, var bevisst på grunn av den multikulturelle sammensetningen der.

– Det er mye kortere vei til to andre skoler. Det er helt klart bevisst at han angrep akkurat denne skolen, mener nordmannen NRK møter utenfor drapsmannens leilighet.

Heller ikke den norske familien ønsker å stå frem med navn og bilde.

Holder vakt utenfor leiligheten

Mens politiet holder vakt utenfor boligen til Lundin-Pettersson i formiddagstimene fredag, forteller nordmannen at hans eldste sønn har blitt ranet, datteren slått ned og kona vært vitne til skuddveksling like ved Kronan skole.

– Vår datter skulle egentlig gått på Kronan, men vi valgte å flytte hit på grunn av uroligheter i dette området, forteller mannen.

En 17 år gammel elev og en 20 år gammel lærerassistent ble drept i angrepet. En 15 år gammel elev og 41 år gammel lærer ligger alvorlig skadd på sykehus. Lundin-Pettersson ble skutt på stedet og døde senere på sykehuset.

Trollhattan og Sverige er i sorg

SORG: Trollhättan og Sverige er i sorg etter skoleangrepet i Trollhättan torsdag.

Foto: Adam Ihse / NTB scanpix/tt

– Svensk politi: Rasisme var motivet

Kronan skole ligger i en bydel der det bor mange innvandrere, og skolen har fått kritikk for både utrygt miljø og dårlig opplæring av minoritetselever. 90 prosent av elevene ved denne skolen har flerkulturell bakgrunn.

Fra før er det kjent at 21-åringen har vist stor interesse for Hitler og Nazi-Tyskland på nettet. Blant annet har han likt YouTube-filmer som er publisert av en nyfascistisk blogger.

Svensk politi konstaterte fredag morgen at skoleangrepet var motivert av hat og rasisme.

– Det er blant annet funn gjort i den mistenkte gjerningsmannens bolig, klærne han var iført under angrepet og hans oppførsel på stedet, som gjør at politiet nå bekrefter dette, sa pressetalsmann Peter Adlersson til TT.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt