Hopp til innhold

Facebook etterforsker nok et analyseselskap

Facebook tar grep etter å ha blitt gjort oppmerksom på at selskapet CubeYou har samlet inn informasjon om brukere ved hjelp av personlighetstester.

Mark Zuckerberg

I HARDT VÆR: Cambridge Analytica-saken har gjort at flere har stilt spørsmål ved om Facebook er i stand til å ivareta brukernes personvern på en god måte.

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

Facebook har fått massiv kritikk etter at det ble oppdaget at Cambridge Analytics har samlet inn informasjon om totalt 87 millioner brukere. Informasjonen ble annet brukt til å utarbeide programvare som kunne forutsi og påvirke amerikaneres valg under presidentvalget.

Nå melder CNBC at Facebook blokkerer nok et analyseselskap, kalt CubeYou.

Dette skjer etter at den amerikanske TV-stasjonen konfronterte Facebook med at CubeYou skal ha samlet informasjon om brukere på en måte som ligner fremgangsmåten Cambridge Analytica har misbrukt.

Personlighetstester

Ifølge CNBC har CubeYou laget tester som Facebook-brukere har tatt for å få svar om sin egen personlighet. En av de mest populære appene, laget i samarbeid med universitetet i Cambridge, utarbeider en psykologisk profil basert på «liker»-klikk på Facebook.

Analyseselskapet hevdet at informasjon fra quizene kun skulle brukes til akademisk forskning. Ifølge CNBC har informasjonen likevel blitt solgt videre selskaper som har brukt den i markedsføringsøyemed.

Den amerikanske TV-stasjonen skriver på sine nettsider at CubeYou-saken viser at Cambridge Analytica-glippen ikke er en enkeltstående hendelse fra Facebooks side.

Flere Twitter-brukere er også svært kritiske til at Facebook tilsynelatende ikke har gjort noe for å stoppe selskapet før man ble konfrontert av CNBC.

Laster Twitter-innhold

– Alvorlige anklager

Facebook avviser på sin side at man ikke har kontroll over på apper av denne typen, men påpeker at det er vanskelig å sørge for at regelverket følges når innhold merkes på feil måte.

– Dette er alvorlige anklager og vi har suspendert CubeYou fra Facebook til vi har fått undersøkt dette, sier Ime Archibong, en av Facebooks sjefer for partnerskap med andre produkter, i en uttalelse.

– Dersom selskapet nekter eller ikke får godkjentstempel etter vår gjennomgang, vil vi nekte dem å bruke sine apper på Facebook, sier Archibong.

Sender ut meldinger mandag

Administrerende direktør i CubeYou, Frederico Treu, sier til CNBC at selskapet bare har jobbet med universitetet i Cambridge fra desember 2013 til 2015. Treu avviser samtidig at selskapet har fått tilgang til informasjon om venner av brukere som har tatt deres tester.

Mark Zuckerberg

Onsdag må Facebook-sjef Mark Zuckerberg forklare seg for den amerikanske Kongressen.

Foto: Skjermdump

Facebook har den siste tiden gjort mye for å gjenopprette brukernes tillit. I begynnelsen av mars begynte oppdateringen av mobilpappen, som skal personvernsinnstillingene mer tilgjengelige og forståelige.

I løpet av mandagen vil Facebook-brukere bli møtt av en generell oppfordring om å gjennomgå appene de har knyttet til facebookkontoen sin og hvilken informasjon den har tilgang på.

I tillegg vil de opp mot 87 millioner brukerne som ble berørt av Cambridge Analyticas datainnsamling, få en egen beskjed om at appen «This is your digital life» som ble brukt til innsamlingen, er fjernet.

Onsdag må også Facebook-sjef Mark Zuckerberg forklare seg om skandalen for den amerikanske kongressen.

Facebook personvern-varsel

En av disse meldingene vil dukke opp når du åpner Facebook-appen på mandag.

Foto: Facebook

SE VIDEO: Slik sikrer du informasjonen din bedre på Facebook.

Her har det russiske private selskapet Wagner sitt eget område der de begraver leiesoldater som har mistet livet i krigen i Ukraina. Video: Reuters.

Reuters: En russisk gravplass avslører Wagners hær av fanger

En gravplass i Sør-Russland begynner å fylles opp. Her er det leiesoldater fra den private Wagner-gruppen som gravlegges. Ifølge Reuters er mange av de døde tidligere fanger.