Hopp til innhold

Jus-ekspert om Facebook-skandalen: – Til en viss grad brukerens ansvar

Førsteamanuensis er ikke overrasket over at privat informasjon fra 50 millioner Facebook-brukere ble brukt av analyseselskapet Cambridge Analytica uten samtykke.

Mark Zuckerberg og Facebook-logoen

BEKLAGER: Oppfinneren av Facebook, Mark Zuckerberg har måtte beklage seg. Flere selskaper har svartelistet Facebook, deriblant Nordea.

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

Når du bruker Facebook, så betaler du ikke for selve applikasjonen. Det du gir fra deg av personlig data blir en form for betaling.

– Dette noe vi har fryktet en stund. Vi har ikke visst helt hvordan disse dataene vil bli brukt, sier Bente Kalsnes, førsteamanuensis ved fakultetet for journalistikk og mediefag ved OsloMet, og legger til:

– Vi har blitt vant til er at vi får personrettet reklame, men nå ser vi at det er en mer sofistikert målretting mot brukere, og i dette tilfellet politisk målretting, sier hun.

Folk har delvis skyld selv

Som ekspert på personvern og kommunikasjonsteknologi, mener Tiffany Li at mange har vært villige til å gi fra seg informasjon mot tjenester på nettet.

Tiffany Li, stipendiat ved Yale.

Tiffany Yale er stipendiat ved Yale University i USA, og er ekspert på personvern og teknologisk kommunikasjon.

Foto: NRK

– Vi har vært villige til å la alle disse applikasjonene og nettstedene få vite hvor vi til enhver tid befinner oss. Vi vil heller ha disse skreddersydde produktene enn å beskytte vår private data, mener hun.

– Du sier at vi forbrukere kan klandres?

– Til en viss grad, sier Li, og legger til:

– Vi må innse at vi kollektivt har bestemt at vi er villige til å bytte privatliv og personopplysninger i byte mot tjenester vi får på nett, sier hun.

Det engelske analyseselskapet Cambridge Analytica skal også ha brutt Facebooks egne regler.

– Facebook hevder at Cambridge Analytica tilegner seg brukerdata på Facebook på uautorisert vis, sier Li.

Selv har Facebook-gründeren Mark Zuckerberg beklaget seg, og sagt at han gjerne stiller opp i vitneboksen hos Kongressen.

Tiffany Li, stipendiat ved juridisk fakultet på Yale i USA, er ekspert på personvern og teknologisk kommunikasjon. Hun mener dette er svært alvorlig for selskapet Facebook.

SE HELE INTERVJUET: Tiffany Li er ekspert på personvern og teknologisk kommunikasjon og arbeider ved Yale-universitetet.

Trygg om du sletter Facebook?

For å sikre seg må man gjøre en del endringer i personvernsinnstillingene, men hvor sikkert man kan få det er uklart, sier Kalsnes.

Derfor bør man heller legge press på politikerne for å sikre personvernet, mener hun.

– Man kan gjøre en del ting selv, som å gå inn å se hva slags applikasjoner man bruker. Samtidig er det noe myndighetene må være mer opptatt av, sier hun.

– Facebook har i veldig stor grad blitt en infrastruktur man organiserer livet sitt med, for eksempel arrangementer. Det å slette er vanskelig for mange.

Facebook-aksjene har falt med nesten 10 prosent denne uken, og flere har uttrykt misnøye mot Facebook på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Nye regler fra EU

I mai vil EUs personvernsregler gjelde for også Norge. Reglene som gjelder i dag er fra 1995.

– De nye personvernsreglene som kommer i mai gjelder også internasjonale selskap og Facebook. Hvis de bryter reglene kan de få store bøter, sier Kalsnes.

De nye reglene innebærer blant at personopplysninger kun skal brukes der det finnes et tydelig spesifisert område.

Hvis bedrifter bryter EUs regelverk, kan de få bøter på inntil 20 millioner euro.

AKTUELT NÅ