Mystisk dypvannsfisk lever i hundre år og er gravid i fem

Man trodde lenge at kvastfinnefisken var utryddet. En ny studie viser at virkeligheten er en helt annen.

Kvastfinnefisk

LANG: Kvastfinnefisken kan bli mer enn to meter lang. Her vises en utstoppet kvastfinnefisk frem på Det naturhistoriske museet i Paris.

Foto: Christophe Archambault / AFP

Kvastfinnefisken smyger seg til vanlig langs havbunnen utenfor Sørøst-Afrika og Indonesia, 100 til 500 meter under overflaten.

Den mystiske fisken er så sjelden at forskere må nøye seg med å studere de som allerede er fanget og døde. Tidligere trodde forskere at de bare levde i 20 år.

Men nå viser en fransk studie publisert i tidsskriftet Current Biology at det er feil. Sannsynligvis lever kvastfinnefisken i opptil hundre år. Dermed er den en av de fiskene med lengst levetid.

Når fruktbar alder i 50-årene

Forskerne baserer funnet på en analyse av fiskenes skjell. De talte små, nesten usynlige linjer på skjellene, ved hjelp av polarisert lys. Det er en teknikk som brukes for å finne alderen på vanlig fisk som selges på butikken. Den eldste fisken studert av forskerne ble 84 år gammel.

Kvastfinnefisken er også en av de fiskene som blir gravide, og ikke legger egg med en gang etter paring.

Ved å bruke samme teknikk som på de voksne, på to fostre, anslår de franske forskerne at graviditeten varer i minst fem år.

Men den graviditeten kan kun oppnås av middelaldrende fisker. Forskerne anslår at hunnfiskene når fruktbar alder så sent som i 50-årene. Hannfiskene kan reprodusere seg fra de er 40 til de er 69.

– Det er svært uvanlig for fisker, eller dyr generelt, sier Harold Walker ved Scripps Institution for Oceanography i San Diego til AP.

Living Fossil Fish

GRAVID I FEM ÅR: Dette bildet, videreformidlet til AP av forskerne bak studien, viser de forskjellige fasene for kvastfinnefiskens utvikling under graviditeten.

Foto: Marc Herbin / AP

Levende fossil

I tillegg til at kvastfinnefiskene kan bli veldig gamle, er selve artsgruppen eldgammel. De delte jorden med dinosaurene. Artsgruppen har eksistert i mer enn 400 millioner år, og omtales derfor som et levende fossil.

Kvastfinnefisken var tidligere kjent kun gjennom fossilfunn. Man trodde lenge den hadde vært utryddet i mer enn 66 millioner år. Men i 1938 ble en av fiskene fanget utenfor Sør-Afrika.

En årvåken zoolog, Marjorie Courtenay-Latimer, oppdaget fisken på et lokalt marked.

I 1998 ble en ny type kvastfinnefisk oppdaget ved den indonesiske øyen Sulawesi. De indonesiske og sørøstafrikanske fiskene er av forskjellige arter, men svært like. En av de største forskjellene er at den indonesiske er brun, og den sørøstafrikanske er blå.

Nærbilde kvastfinnefisk

STORE ØYNE: I dette nærbildet av en utstoppet indonesisk kvastfinnefisk ser vi de enorme øynene, som fisken bruker til å se på havbunnen når de jakter på andre fisker.

Foto: Christophe Archambault / AFP

Bruker lite energi

En av forklaringene til at disse fiskene lever så lenge, er at det kalde vannet der kvastfinnefisken holder til reduserer energien som brukes på stoffskifte, kroppens naturlige energiforbruk.

I tillegg beveger den seg svært langsomt. For det meste uten å bruke musklene sine, beveger den seg opp og ned ved hjelp av strømninger i havet.

Lite energi trenger den også til hjernen, som bare utgjør 1,5 prosent av skallens volum. Resten er fylt med fett.

SISTE NYTT

Siste nytt