NRK Meny
Normal

Mwila: Etterforskningen i French-saken har vært ufullstendig og slurvete

Joshua French sin kongolesiske advokat Marie-André Mwila kommer til å være nådeløs i sin karakteristikk av den kongolesiske etterforskningen av hans klient når han holder sin sluttprosedyre i Kongo i dag.

Joshua French sammen med sine advokater

I dag er det trolig siste dag i retten for Joshua French og hans advokater og mor Kari Hilde French. Neste gang de møtes i rettslokalet i Ndolo-fengselet i Kinshasa er det domsavsigelse.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Marie-André Mwila

Marie-André Mwila vil bruke rundt fire timer på sin sluttprosedyre.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Etter at de formelle rettsdagene i det beryktede Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa avsluttes i dag er det ventet at selve dommen i saken mot Joshua French trolig faller i løpet av en uke.

Fire timer

Joshua French sin kongolesiske advokat Mwila regner med at han kommer til å bruke rundt fire timer på prosedyren sin før han da legger ned påstand om at French er uskyldig.

– Når det gjelder strafferett er det opp til påtalemyndigheten å bevise at den tiltalte er skyldig. Når bevisene er svake, faller saken. Jeg vil vise at etterforskningen som er gjort i denne saken ikke har vært god nok, den har vært ufullstendig og slurvete, svarer han på telefon til NRK.no.

Mwila sier at han nå er klar til å holde sin prosedyre. Han traff French i fengselet i går, der de to gikk gjennom det som skulle skje i dag.

Hadde mistet jobben i Norge

Fredag var det aktor Katenda Nkulu som holdt sin prosedyre der han blant annet argumenterte for at den 31 år gamle nordmannen dopet ned og kvalte sin cellekamerat med overlegg.

– Aktor gjorde det han skulle gjøre, men vi skal vise at etterforskningen i denne saken ikke har vært god. Ekspertisen aktor refererer til, er ikke eksakt, sier Mwila.

French sin norske advokat har gitt sine innspill til sin kongolesiske kollega, og de tar utgangspunkt i det Nkulu sa på fredag.

– Etter å ha sagt det stikk motsatte, er aktor nå innforstått med at Tjostolv Moland hadde drukket alkohol kvelden før han døde. Tidligere har han jo stadig sagt at det bare var noe som fantes i Joshua Frenchs fantasi, sier Hans Marius Graasvold til NRK.no.

Den norske advokaten er lite imponert over Katenda Nkulus prosedering.

– Han har skapt en unødvendig stor fallhøyde for seg selv. Han tegnet et bilde som det ikke finnes bevis for og han konkluderte før beviser og ekspertuttalelser var fremlagt, sier Graasvold.

Han mener Nkulus oppførsel i rettssalen i Ndolo-fengselet er av en slik art at det egentlig ikke fortjener en kommentar, men sier like vel:

– Når han kommer med slike karakteristikker av min klient, er det nærliggende å tenke at han gjør det av mangel av en god sak. Slik oppførsel hører ikke hjemme i en rettssal. Jeg vil anta at en aktor som hadde oppført seg slik i en norsk rettssal ville mistet jobben nokså raskt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt