Mumie viste seg å være en av forfedrene til Boris Johnson

Mumien ble funnet i Sveits for 43 år siden. Nå har forskere DNA-testet levningene og funnet en historie som knytter seg til Storbritannias utenriksminister.

Kvikksølv har mumifisert kroppen til Anna Catharina Bischoff

Mumien er med blant annet DNA-tester identifisert som Anna Catharina Bischoff, som ble født i Strasbourg i Frankrike i 1719. Hun døde i 1787 i byen Basel i Sveits. FOTO: SRF

Foran et alter, med dyre klær og uten tegn på underernæring, dukket mumien opp under en kirkerenovering i byen Basel i Sveits for 43 år siden.

Det viste seg å være en kvinnekropp.

Anna Catharina Bischoff, slik man tror hun kan ha sett ut.

ETTERLIGNING: Slik tror forskerne at Anna Catharina Bischoff kan ha sett ut.

Foto: SRF

– Hun var en tykkfallen kvinne, som fikk god og fet mat. Etter min mening tilhørte hun den øvre klassen, sier Gerhard Hotz, kurator ved Basels naturhistoriske museum, til sveitsisk fjernsyn, SRF.

Forskningsarbeidet på mumien ble dokumentert i kunnskapsprogrammet «Einstein», som ble sendt på SRF torsdag 25. januar.

Mumiekroppen avslørte et høyt innhold av kvikksølv, som kan være et tegn på at hun ble behandlet for seksuelt overførbare sykdommen syfilis før hun døde.

Det høye innholdet av kvikksølv sørget for at hun ble mumifisert og godt bevart frem til hun ble funnet. Men det var ingen navn eller gravstøtte som kunne fortelle hvem kvinnen var.

Slektstreet viser at mumien er en av forfedrene til utenriksminster Boris Johnson

SLEKTSTRE: Slektstreet til Anna Catharina Bischoff avdekket en interessant kobling til nåtiden.

Foto: SRF

Sammenlignet DNA

Forskere trodde først at mumien var fra 1600-tallet på grunn av trekisten hun lå i, men i fjor oppdaget slektsforskere i Basel viktig informasjon i noen gamle brev.

Rosemary Probst-Rhyiner tilhører Bischoff slekten og bidro i forskning med sitt DNA

DNA-TEST: Rosemary Probst-Rhyiner tilhører slekten Bischoff, og bidro med DNA som kunne bekrefte at mumien var Anna Catharina Bischoff.

Foto: SRF

Der fremgikk det at mumien var blitt oppdaget allerede i 1843, og ble den gang knyttet til en velstående familie i Basel, som het Bischoff.

For å være sikre sammenlignet forskere DNA fra mumien mot nålevende slektning til Bischoff-familien, Rosemary Probst-Rhyiner. Resultatene samsvarte.

– Det er veldig sjeldent og eksepsjonelt å finne ut mer om en mumie vi ikke visste noe om. I de fleste tilfeller foreligger det allerede noe fakta, som for eksempel at personen var en farao, konge eller keiser, sier paleontolog og mumieekspert fra universitetet i Zürich, Frank Ruehli, til SRF.

Boris Johnsons «late great grand 'mummy'»

Videre etterforskning viste at mumien var Anna Catharina Bischoff, som døde i 1787. Hun er en av forfedrene til den britiske utenriksministeren Boris Johnson. Han uttrykte stor begeistring på sin Twitterkonto da han ble klar over historien:

Laster Twitter-innhold

Anna Catharina Bischoff ble født i Strasbourg i Frankrike i 1719 og var datter av en pastor. Hun giftet seg da hun var 19 år gammel med sin fars etterfølger, pastor Lucas Gernler.

De fikk syv barn, men kun to døtre vokste opp. Anna Catharina døde i 1787 i Basel i Sveits, ifølge Basels naturhistoriske museum.

British Foreign Secretary Boris Johnson

STOLT: Utenriksminister Boris Johnson kommenterte mumie-nyheten slik på sin Twitter-konto: «Svært begeistret over å høre om min tipp-tipp-tippoldemor – en pioner innen seksualhelse. Veldig stolt.»

Foto: Chris J Ratcliffe / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt