Hopp til innhold

Kirkeverge: – Mumiene må behandles med verdighet

KONGSVINGER (NRK): Mumifiserte levninger ligger fortsatt hulter til bulter under kirkegulvet i Vinger kirke. Nå jobber kirkeverge, riksantikvar og bispekontor for å finne en verdig løsning.

Kiste i Vinger kirke

KYSE MED BLOMSTER: Ei mumifisert jente, med kyse pyntet med blomster og fingrene kneppet over likkledet ligger under kirkegulvet i Vinger kirke.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

– Det er ikke noe verdig slik det er i dag. Dette blir jo som et gravkammer, sier kirkeverge i Kongsvinger, Ole Erik Lindalen.

Han viser til de 17 kistene som ligger under kirkegulvet i kirka.

– Størrelsen på kistene tyder på at mange mellom null og 5–6 år er gravlagt her, forklarte Lindalen oss da NRK var med under kirkegulvet i april .

– Her har levningene tydeligvis ikke gått i forråtnelse, men har tørka inn. For her er det god lufting, tørr luft og forholdsvis jevn temperatur.

Kirkeverge Ole Erik Lindalen

Frykta liklukt i kirka

Fram til 1805 kunne folk kjøpe seg gravplass under kirka. På det meste var 120 gravlagt under Vinger kirke. Mange ble senere tatt ut og fikk en vanlig grav.

I 1805 ble det forbudt med gravlegging under kirkegulvet, av frykt for at liklukt skulle trenge inn i kirka. Men kirkevergen mener at de som ligger der bør få ligge der.

– Jeg synes de bør bli plassert slik at hver kiste har sin egen plass, sier Lindalen.

Nå er det opp til bispekontoret å avgjøre mumienes videre skjebne.

- Dette er uetisk

ØNSKER VERDIG BEVARING: Flere kister ligger hulter til bulter under Vinger kirke. Nå vil kirkeverge Ole Erik Lindalen ta initiativ til en mer verdig bevaring av dem.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Les også: Den norske kirke: – Dette er uetisk

Bispekontoret bestemmer

Riksantikvaren og bispekontoret har nylig vært på befaring i kirka. De ønsker å kunne oppbevare levningene for framtida, samtidig som de blir behandlet med verdighet.

– Vi tenker det er viktig at vi har fått en befaring i Vinger kirke sammen med riksantikvaren, sier fungerende stiftsdirektør Freddy Knudsen ved Hamar bispekontor.

Det er til sist bispekontoret som bestemmer hva som skal skje og rapporten til Riksantikvaren blir viktig.

– Riksantikvaren er en sentral faginstans i saksbehandlinga av slike saker. Så rapporten derfra er av betydning, sier Knudsen.

Under kirkegulvet i Vinger kirke i Kongsvinger ligger cirka 20 kister, deriblant mange barnekister som er cirka 300 år gamle.

Flere saker fra Innlandet