Hopp til innhold

Mugabe skal fremme turisme

Zimbabwes president Robert Mugabe er av et FN-organ utnevnt som «internasjonal leder for turisme». Problemet er at han har reiseforbud til en rekke land.

Robert Mugabe og Michael Sata

Zimbabwes president Robert Mugabe blir mottatt av Zambias president Michael Sata i forkant av seremonien hvor de begge ble utnevnt som 'ledere for turisme'.

Foto: Joseph Mwenda / Afp

Opposisjonen og menneskerettighetsforkjempere i Zimbabwe er mildt sagt i harnisk etter at landets president sammen med presidenten i Zambia, Michael Sata, ble utnevnt til «ledere for turisme» av det Verdens turismeorganisasjon (UNWTO), som tilhører FN-systemet.

De to aldrene herrene ble æret med utmerkelsen ved broen over Victoria-fallene, den berømte fossen som ligger på grensen mellom Zimbabwe og Zambia.

Naboene skal også sammen huse den neste verdenskonferansen om turisme.

Robert Mugabe

Robert Mugabe signerer avtalen som innebærer forpliktelsene som vert for verdenskonferansen for turisme.

Foto: Joseph Mwenda / Afp
Zambias president Michael Sata

Det samme gjør Zambaias Michael Sata, som er langt mindre kontroversiell enn sin kollega og nabo.

Foto: Joseph Mwenda / Afp

Ingen betviler at de to har mye å vise frem, ikke minst vannfallet som den britiske oppdageren David Livingston fant frem til i 1855, og som han navngav etter den britiske dronningen.

Men de siste årene er det stort sett Zambia som har nytt godt av hva fossen kaster av seg.

På grunn av både den økonomiske og politiske situasjonen i Zimbabwe, velger flere og flere turister å fly til den tidligere kolonibyen Livingstone i Zambia i stedet for byen med samme navn som vannfallet, Victoria Falls på den zimbabwiske siden som var kjent for sine mange og berømte luksushoteller.

– Jeg ble på forhånd fortalt om den vakre opplevelsen og den varme gjestfriheten dette landet har, sa UNWTO-sjefen Taleb Rifai under seremonien på broen.

– Ved å komme hit, ønsker vi å vise at Zimbabwe er et trygt sted for turister, sa Rifai videre.

Det lovede land

Problemet er at de fleste, både landets opposisjon, kritiske intellektuelle og omverden, mener at det er president Robert Mugabe som har gjort landet utrygt.

Zimbabwe var for ikke mange tiårene siden regnet som ett av Afrikas rikeste, mest fruktbare og lovende land. Det er det ikke lenger. Siden frigjøringshelten Mugabe ble landets leder ved selvstendigheten fra britene i 1980, har mye gått i gal retning.

Den nasjonale økonomien ligger i grus som følge av en katastrofalt gjennomført jordreform, helsevesenet har kollapset, 94 prosent av de offentlige skolene har stengt og 60 prosent av befolkningen er i perioder avhengig av matutdelinger.

Sammen med omfattende voldsbruk, forfølgelsen og undertrykkelsen av politiske motstandere, valgjuks og kveling av mediene har gjort landet og presidenten til en internasjonal pariakaste.

Presidentens mange kontroversielle utsagn, som at «navngitt statsledere kan gå og henge seg hvis de ikke er enige med ham», har ikke bedret statusen.

Mugabe og Zimbabwe er på grunn av vanstyret og voldsbruken omfattet av politiske og økonomiske sanksjoner, som blant annet gjør at verken han eller hans nærmeste rådgivere og ministre ikke kan reise til Europa eller USA.

«Ambassadør med blodige hender»

Mange mener derfor at utnevnelsen fra FN-hold er merkelig.

– Robert Mugabe er under internasjonale sanksjoner, så hvordan kan du ha en internasjonal ambassadør for turisme som ikke kan reise til andre land, spør Kumbi Muchemwa, talsmann for partiet MDC.

Etter det omstridte valget i 2008 ble det via internasjonalt press forhandlet frem en samlingsregjering mellom MDC, partiet som trolig har vunnet de siste valgene, og Mugabes parti Zanu PF - i håp om at MDCs inntreden i regjeringskontorene kunne bidra til å snu den begredelige utviklingen. Mugabes fremste rival, MDC-leder Morgan Tsvangirai, er fremdeles landets statsminister.

– Jeg kan ikke se noen rettferdiggjøring av at mannen er utnevnt til «ambassadør». En ambassadør for hva?

– Mannen har blod på hendene. Ønsker de at turistene skal se på disse blodige hendene? At de skal reise til et land hvor lovene ikke gjelder? Det pågår fortsatt ting her som ikke akkurat oppmuntrer til at turister vil komme, sier Muchemwa til den britiske avisen The Guardian.

«Latterlig»

Professor John Makumbe ved det nasjonale universitetet i Zimbabwe sier det er latterlig at Mugabe er utpekt som ambassadør for turisme, gitt at landet nå knapt har turister på grunn av forholdene Mugabe er ansvarlig for.

– Turistene hadde vel helst sett at Victoria Falls hadde ligget i et annet land, sier professoren tørt til The Guardian.

– Robert Mugabe vil gjøre mer skade enn nytte som turistambassadør for FN. Han er internasjonalt utstøtt og utnevnelsen vil kun gjøre skade for UNWTO, som viser at de er totalt frakoblet virkeligheten når det gjelder prinsipper som menneskerettigheter og politisk ustabilitet.

Victoria Falls

Elven Zambezi danner Victoria-fallene som regnes som ett av verdens sju naturundre. Fossen, som er Afrikas største vannfall, er 1708 meter bred og 108 meter på det høyeste På lokalspråket kalles den 'Røyken som tordner'.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Også sivile organisasjoner i landet protesterer mot hederen.

– Vi stusser litt over at FN kan utnevne Mugabe til noe som helst, sier Dewa Mavhinga i Crisis in Zimbabwe Coalition, som samler alle landets sivile grupper og organisasjoner som ikke har bånd til Mugabes parti Zanu PF.

«En absolutt skandale»

– Dette er en absolutt skandale, sier den britiske politikeren Kate Hoey. Hun leder en tverrpolitisk gruppe som har stått i spissen for å kjempe frem sanksjonene mot Zimbabwe.

– For en mann som har ødelagt landets infrastruktur og som kynisk har ført en politikk som har endt i sult for mange av hans landsmenn, er utnevnelsen til ambassadør for turisme forkastelig.

– Spesielt fordi han personlig har vært ansvarlig for den nedadgående økonomiske spiralen, som har tatt knekken på turistindustrien, inkludert hoteller og transportselskaper, sier Hoey.

Det nasjonale flyselskapet sliter og er bannlyst fra å fly til vestlige land, og jernbanen som ble lagt til Victoria Falls allerede tidlig på 1900-tallet er i sterkt forfall.

«Ikke akkurat ambassadør »

I forrige uke hadde Zimbabwe besøk av FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay.

Selv om hun erkjente at mye fortsatt ikke er bra i Zimbabwe, bad hun Vesten om å lette på sanksjonene fordi de stanser gjennomføringen av hardt tiltrengte reformer som regjeringen forsøker å få til og rammer de fattigste hardt.

Mugabes parti Zanu PF tok dette til inntekt for at media opposisjonen, inkludert regjeringspartneren MDC, lyver og overdriver om forholdene i Zimbabwe.

Byen Livingstone i Zambia

Livingstone i Zambia har overtatt som innfallsporten til Victoria-fallene.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

UNWTO på sin side forsøker å dempe reaksjonene, og en talskvinne sier det formelt ikke er knyttet en ambassadørtittel til oppdraget Mugabe har fått.

– Det korrekte er at UNWTO har overlevert begge presidentene et åpent brev som oppfordrer dem til å oppmuntre til turisme, som ledd i å fremme vekst og utvikling som kommer deres landsmenn til gode, og hvor vi ber dem støtte turismebransjen spesielt.

– Dette innebærer ingen formell forpliktelse fra vår side eller en særskilt tittelstatus for landets statsoverhode eller landet, fordi vi formelt ikke har noe ambassadørprogram, sier Sandra Carvao til The Guardian.

Men hun og UNWTO sliter med å nå frem.

– Utnevnelsen sender feil beskjed om at Mugabe nå er spiselig for det internasjonale samfunnet, mener Dewa Mavhinga på vegne av det sivile samfunn i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt