Mueller: – Flynn bør slippe fengsel

President Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har samarbeidet gjennom 19 avhør med Russland-granskerne, sier Robert Mueller.

 Michael Flynn

19 AVHØR: Michael Flynn har samarbeidet gjennom nitten avhør og overlevert dokumenter og kommunikasjon, og han bør slippe å sone, konkluderer spesialetterforsker Robert Mueller.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Spesialetterforsker Robert Mueller sier samarbeidet mellom Flynn og de som gransker påstandene om russisk innblanding i den amerikanske presidentvalgkampen i 2016, har vært omfattende.

Mueller skriver i en stevning som ble innlevert retten tirsdag, at Flynn bidro i stor grad til etterforskningen av forbindelser mellom presidentens valgkampteam og russiske myndigheter.

Mueller leder granskingen av russisk innblanding og mulig samarbeid med Donald Trumps valgkampapparat før Trump ble valgt til USAs president for drøyt to år siden.

 Donald Trump og Mike Flynn under valgkampen i 2016

GOD TONE: Donald Trump og Mike Flynn under valgkampen i 2016. Bildet er fra et velgermøte i Virginia i september 2016.

Foto: Mike Segar / Reuters

FBI og CIA har konkludert med at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016. Flere av president Trumps nære medarbeidere er under etterforskning for irregulær Russland-kontakt.

– Gitt tiltaltes omfattende bistand og andre hensyn, er det passende med en straff i den lavere enden av spekteret, inkludert en straff som ikke inkluderer tid i fengsel, står det i dokumenter Mueller har levert inn til domstolen.

Michael Flynn

TILSTO: Flynn innrømmet i fjor at han hadde hatt irregulær kontakt med Russland.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Flynn erkjente seg i fjor skyldig i å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland i ukene før Trump ble innsatt som president.

Få detaljer

Av hensyn til etterforskningen som fortsatt pågår, inneholder ikke notatet med Muellers anbefaling noen detaljer om hva Flynn har bidratt med, men det sier noe om hvor mye informasjon som er hentet inn fra folk i kretsen rundt Trump. Samtidig fortsetter presidenten å rase mot både granskingen og alle som bidrar til den.

Denne uken har Trump langet ut mot sin tidligere juridiske rådgiver Michael Cohen og sagt at han dikter opp historier for å slippe fengsel. Etter å ha vært sympatisk innstilt til Flynn etter at etterforskningen mot ham begynte, er det usikkert om presidenten nå vil vende sin vrede mot den tidligere sikkerhetsrådgiveren.

Michael Flynn og Donald Trump

TEAM: Michael Flynn var sentral i Donald Trumps valgkamporganisasjon. Her er de to fotografert på Trumps feriested Mar-a-Lago i Florida i desember 2016.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Flynn var nasjonal sikkerhetsrådgiver i bare 24 dager. Han måtte trekke seg da det ble avslørt at han hadde villedet visepresident Mike Pence om sine samtaler med Russlands daværende ambassadør i Washington, Sergej Kisljak.

Dømmes om to uker

– Det bør stilles høye krav til ledende skikkelser i regjeringen. Tiltaltes omfattende erfaring i forvaltningen burde gjort ham ekstra oppmerksom på hvor skadelig det er å gi uriktig informasjon til regjeringen, og han burde kjenne til reglene for arbeid utført på vegne av utenlandske myndigheter, står det i de nyeste rettsdokumentene.

I tråd med føderal praksis, kunne Flynns straff bli på opptil seks måneders fengsel.

Likevel anbefales det altså å behandle Flynn på mildeste måte.

Dom i saken faller 18. desember.

SISTE NYTT

Siste nytt