Flynn innrømmer Russland-løgn og impliserer Trumps team

USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn innrømmer løgn om sin Russland-kontakt, og sier at et høytstående medlem i Trumps overgangsteam styrte hans Russland-kontakt.

Flynn møtt av demonstranter utenfor rettsbygningen.

Flynn blir møtt av demonstranter etter høringen.

Tidligere fredag ble Flynn siktet for å bevisst ha løyet til FBI om sin kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

– 24. januar, eller rundt denne datoen, sto Flynn fram med feilaktige, oppdiktede eller falske uttalelser, heter det i siktelsen som spesialetterforsker Robert Mueller har utarbeidet og som ble offentliggjort kort tid før høringen mot Flynn startet klokken 16.30 norsk tid.

Der erklærte han seg skyldig og innrømmet å ha løyet, melder AP.

Flynn skal feilaktig ha sagt at han ikke ba ambassadøren om å utsette en stemmeavgivningen på en resolusjon i FNs sikkerhetsråd, og at han derfor heller aldri fikk noe svar fra ambassadøren om dette, melder nyhetsbyrået Reuters.

Muellers team sier at Flynn hadde kontakt med et høytstående medlem i Trumps overgansteam som ba ham om å ta kontakt med russerne for å utsette eller avlyse voteringen i Sikkerhetsrådet, skriver Reuters.

Flynn samarbeider nå med spesialetterforsker Robert Mueller og hans granskingsteam.

– Å erklære skyld var en måte å gjøre opp for seg på, sier han i en uttalelse.

Amerikanske ABC News meldte fredag at Flynn skal være villig til å vitne om at Donald Trump selv ba ham om å ta kontakt med russerne mens han var presidentkandidat – i første omgang for å snakke om samarbeid i kampen mot IS i Syria.

Det hvite hus: – Ingen andre implisert

Det hvite hus på sin side er ikke enige i at Flynns tilståelse impliserer noen andre. Deres advokat Ty Cobb sier at Flynn var tidligere medlem av Obama-administrasjonen som kun var i Det hvit hus i 25 dager. Han innrømmelse av løgn er «en oppreisning for Det hvite hus,» ifølge Cobb.

– Dette gjenspeiler de falske utsagnene som Flynn ga til Det hvite hus' tjenestemenn, og som førte til hans avgang i februar i år. Ingenting i tiltståelsen og siktelsen impliserer noen andre enn Mr. Flynn, sier advokaten i en uttalelse.

Måtte gå av

Michael T. Flynn måtte gå av som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i februar, under en måned etter at Donald Trump ble innsatt som president, etter å ha løyet for visepresident Mike Pence om samtaler han hadde hatt med Russlands ambassadør.

Pence benektet i et intervju at Flynn hadde diskutert USAs økonomiske sanksjoner mot Russland med den russiske ambassadøren, mens det viste seg å ikke stemme. Flynn erkjente selv at han hadde kommet med uriktige opplysninger til Pence om sine samtaler med den russiske ambassadøren.

Flynn, som hadde vært en lojal Trump-tilhenger gjennom valgkampen, ble utnevnt av Trump til nasjonal sikkerhetsrådgiver, men fikk altså sparken etter bare 24 dager i jobben.

Flere Trump-medarbeidere mistenkt

Den tidligere FBI-direktøren Robert Mueller ble i mai utpekt som spesialetterforsker som skulle granske «den russiske regjeringens innsats for å påvirke det amerikanske presidentvalget 2016 og relaterte spørsmål,» som det het i redegjøringen fra det amerikanske justisdepartementet.

I sommer meldte avisen New York Times at Muellers team hadde bedt Det hvite hus overlevere dokumenter knyttet til Flynn.

Sentrale Trump-medarbeidere mistenkes for å ha samarbeidet med Russland om å sverte demokratenes kandidat Hillary Clinton i forkant av presidentvalget i november i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt