Mubarak frikjennes for drap på demonstranter

Nesten fire år etter revolusjonen i Egypt i 2011, da flere hundre demonstranter ble drept, frikjennes Hosni Mubarak for drapsanklager.

Jubelen brøt løs da den tidligere egyptiske presidenten ble frikjent for medvirkning til drap.

MUBARAK FRIKJENT: Jubelen bryter løs når dommer Mahmud Kamel al-Rashidi frikjenner Egypts tidligere president Hosni Mubarak lørdag. Mubarak ble dømt til livsvarig fengsel i 2012, men anket dommen. Nå er altså tiltalen mot Mubarak for medvirkning til drap på flere hundre demonstranter under revolusjonen i 2011 trukket.

Lørdag morgen ankom 86 år gamle Hosni Mubarak domstolen i Kairo i helikopter fra et militærsykehus.

Etter en to måneder lang utsettelse, falt dommen i ankesaken til Egypts tidligere president, som i 2012 ble dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap på hundrevis av demonstranter.

Mubarak ankommer fra militærsykehus

HELIKOPTERET ANKOMMER: Her ankommer helikopteret fra et militærsykehus med tidligere president Hosni Mubarak.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Mubarak soner allerede en dom på tre år for korrupsjon og løslates derfor ikke.

Flere frikjent

Lørdag var sikkerhetsnivået høyt rundt retten i utkanten av hovedstaden Kairo. Ifølge et lokalt nyhetsbyrå er 5.000 politibetjenter i tjeneste i området.

I juni 2012 ble Mubarak og blant annet tidligere innenriksminister Habib al-Adly dømt til livsvarig fengsel. De ble dømt for medvirkning til drap på hundrevis av demonstranter under revolusjonen i 2011 som også markerte en slutt på Mubaraks nesten 30 år lange styre.

I januar fikk han medhold i en anke etter at det ble påpekt store svakheter ved dommen.

Dommen skulle falle i slutten av september, men dommer Mahmud Kamel al-Rashidi utsatte det for å få mer tid.

Like etter klokken 10.00 norsk tid melder AFP om at sju tidligere høytstående i sikkerhetstjenesten, inkldert al-Adly, som er tiltalt i samme sak som Mubarak, også frikjennes for medvirkning til drap på demonstrantene i 2011.

I tillegg ble Mubarak, sammen med sine to sønner Alaa og Gamal, frikjent for korrupsjonsanklager relatert til gasseksport til Israel.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mubarak

PÅ BÅRE: Det var høyt sikkerhetsnivå rundt retten i utkanten av Kairo da tidligere president Hosni Mubarak ankom i helikopter fra et militærsykehus. 86-åringen har dårlig helse, men slipper ikke å møte opp i retten.

Foto: Amr Nabil / Ap

Løslates ikke

Mubarak ville uansett utfall ikke blitt løslatt i dag.

I mai i år ble Mubarak i en annen korrupsjonssak dømt til tre års fengsel for korrupsjon. Hans sønner Alaa og Gamal ble i samme sak dømt til fire års fengsel hver, for «tyveri av offentlige midler».

Alaa og Gamal ankom retten lørdag morgen, ifølge en regjeringstalsmann.

Den 86 år gamle tidligere presidenten ble i august overført fra fengsel til et militærsykehus i Kairo grunnet sviktende helse.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mubaraks støttespillere

MOTREAKSJONER LAR SEG VENTE PÅ: Her roper Mubarak-tilhengere slagord for den tidligere presidenten. Sterke reaksjoner mot frikjennelsen lar seg imidlertid vente på.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Fra vondt til verre

Mange beskriver det som i 2011 var en demokratibevegelse for å ha ebbet ut.

Etter at Mubarak ble avsatt kom Mohamed Morsi til makten i det som var det første demokratiske valget i Egypts historie. Men militæret kuppet makten med hærsjefen Abdel Fattah el-Sisi i spissen. Han er nå landets president.

President Sisi, som vant et omstridt valg i mai, anses som å sette økonomisk stabilitet, lov og orden framfor demokratiske friheter. En rekke av demonstrantene som krevde Mubaraks avgang i 2011 er fengslet for å ha satt i gang «ulovlige demonstrasjoner» etter at Morsi ble avsatt i juni 2013.

AFP beskriver det regimevennlige egyptiske media for å hylle politiet som Mubarak anklages for å ha beordret å slå hardt ned på revolusjonen i 2011. Myndighetene slår hardt ned på protester og islamister.

Blant annet melder den egyptiske avisen Al Masry Alyoum om at en TV-reporter som er tilhenger av hærsjef al-Sisi skal ha sagt til en høytstående sikkerhetsbetjent på lufta at han ønsket tilhengere av Det muslimske brorskapet drept.

– Jeg vil at de skal drepes, ikke fengsles, sa TV-reporteren.

Ifølge avisen skal to sivile ha mistet livet i islamistiske demonstrasjoner i dag, men de større protestene lar seg vente på.

Minst 1400 skal være drept i aksjonen mot islamister og demonstranter. Soldater og politi har mistet livet i militante angrep.

Mubarak står fast ved sin uskyld og skal ha sagt til domstolen i august at han «går mot slutten av livet med god samvittighet».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt