Tjostolv Moland funnet død på cella

Tjostolv Moland, en av de to nordmennene som har vært fengslet i Kongo siden 2009, er død, opplyser advokaten hans, Hans Marius Graasvold.

Tjostolv

Tjostolv Moland ble funnet død på cellen sin i Kinshasa i dag tidlig.

Foto: VATN, Vegar K. / SCANPIX

Hans Marius Graasvold

Hans Marius Graasvold har vært Tjostolv Molands advokat.

Foto: CF Wesenberg (forbrukerradet.no)

Det er foreløpig uklart hva Tjostolv Moland døde av. Hans Marius Graasvold sier at han ikke vet noe om omstendighetene rundt dødsfallet, men at Moland ble funnet død i dag tidlig.

Uklare omstendigheter

– Jeg kan bekrefte at Tjostolv Moland er død. Familien er varslet og UD er orientert. Foreløpig vet vi ikke så mye om omstendighetene, det skjedde antagelig i dag tidlig, sier advokat Hans Marius Graasvold til NRK.no.

– Familien tar det naturligvis veldig tungt, de er i en situasjon der de har mistet ett av de aller nærmeste familiemedlemmer og det gjør naturligvis inntrykk på toppen av alt det andre som har skjedd de siste årene, legger han til.

Han forteller at kongolesiske myndigheter har sagt at de tar vare på Joshua French.

– Hovedprioritet er nå å ta vare på Joshua French og sørge for at hans helsetilstand blir ivaretatt, sier Graasvold, som understreker at norske myndigheter ikke har noen tid å miste når det gjelder å hjelpe French hjem fra Kongo.

Dagsrevyens dekning av Molands død.

VIDEO: Tjostolv Moland er død

– Har bedt om samarbeid

Utenriksminister Espen Barth Eide sa på en pressekonferanse, som startet like etter klokken 18, at Tjostolv Moland ble funnet død på fengselscellen sin i dag tidlig.

– Vi har i dag mottatt budskapet om at Tjostolv Moland ble funnet død i fengselscellen i Kinshasa. Jeg har vært i kontakt med kongolesiske myndigheter og bedt dem samarbeide med hjemsendelses av Molands båre og situasjonen til Joshua French, sa Barth Eide på pressekonferansen.

Han sa også at norske myndigheter i lang tid har vært bekymret for deres situasjon, men at det ikke var noen umiddelbare begivenheter før denne hendelsen.

En representant for norsk UD dro umiddelbart til fengselet i Kinshasa etter at de var varslet om dødsfallet.

– Vi kommer til å legge fult trykk på situasjonen til Joshua French overfor kongolesiske myndigheter. De har ikke formelt respondert hverken om soningsoverføring eller benådning, sa utenriksministeren.

– Ingen sammenlignbar sak

– Man skal alltid stille seg det spørsmål om man kunne ha gjort mer, men det jeg kan si er at det ikke har vært noen sammenlignbar sak, og at vi har jobbet svært mye med saken. Vi kommer til å ha fullt trykk i alle forhold rundt dette og det vil vi gjøre på egnet måte, la han til.

Barth Eide sa også at det ikke er noe rundt dødsfallet som kan tyde på at Joshua French er i fare. Barth Eide ville ikke si noen om dødsårsaken.

Video nsps_upload_2009_10_15_20_42_47_4051.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: På en liten og kummerlig celle i Kisangani satt Joshua French og Tjostolv Moland i tre år før de ble overflyttet til Kinshasa.

Moland har hatt en sykdomshistorie i Kongo, som toppet seg i november 2009 da han ble innlagt på et lokalt sykehus med hjernemalaria. Den gangen var flere bekymret ofr hans helsetilstand, med ved hjelp av medisiner ble han frisk.

På sin egne blogg uttrykker Tjostolv Moland sin far, Knut sin sorg, og ber norske myndigheter nå agere å få Joshua French ut av Kongo umiddelbart.

Tjostolv Moland og Joshua French

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French fotografert i fengselet i Kongo.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Dømt for drap

Tjostolv Moland er fra Vegårdshei i Aust-Agder fylke. Han ble 32 år gammel. De to nordmennene er dømt for drap på en mann de hadde leid inn som sjåfør. De ble dømt til døden for drapet, selv om de hele tiden bedyret sin uskyld.

NRK var ved flere anledninger i Kisangani og laget reportasjer om de elendige soningsforholdene de to nordmennene levde under.

Norge har lenge forsøkt å få de to norske statsborgerne utlevert fra Kongo, men dette har drøyd ut.

Det er over ett år siden at norsk UD sendte et forslag til utleveringsavtale for Joshua French og Tjostolv Moland, men det har gått lenge uten svar fra kongolesiske myndigheter. Utenriksminister Espen Barth Eide har også tatt opp saken direkte med Kongos president Joseph Kabila.

Kongo har tidligere gjort det klart at utleveringssaken er politisk vanskelig.

SISTE NYTT

Siste nytt