NRK Meny
Normal

– De har vært viktige støttespillere for hverandre

– Joshua French tar dødsfallet til sin kamerat fryktelig tungt, sier advokaten til French og Tjostolv Moland.

Tjostolv Moland og Joshua French

Tjostolv Moland og Joshua French har sittet i fengsel i Kongo i fire og et halvt år. – De to har vært viktige støttespillere for hverandre og nå har ikke French Moland der lenger. Det er klart at det er en stor påkjenning for ham, sier Graasvold.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Advokaten til Tjostolv Moland og Joshua French, Hans Marius Graasvold, sier at Joshua French er svært preget etter dødsfallet til kameraten Tjostolv Moland.

Tungt for French

– Joshua French tar dette fryktelig tungt. Han har mistet kameraten sin som han har delt skjebne og celle med i snart fire og et halvt år. De har vært viktige støttespillere for hverandre og nå har han ikke Moland der lenger. Det er klart at det er en stor påkjenning for ham, sier Graasvold til NRK.

Advokat Hans Marius Graasvold

Advokat Hans Marius Graasvold la ikke merke til noe spesielt da han snakket med Tjostolv Moland for en drøy uke siden.

Ifølge kongolesisk TV var French på cellen da Moland døde. Ifølge VG var det French som fant Moland død søndag morgen.

Graasvold vil ikke kommentere disse opplysningene overfor NRK søndag kveld.

Advokaten forklarer at French har et tilbud fra fengselet med medisinsk hjelp, og noen å snakke med. Selv har han snakket med French i løpet av søndag ettermiddag.

– Han har mange rundt seg og får også konsulær bistand gjennom norsk UD, sier Graasvold.

– French er en oppegående kar så han takler dette så godt som han kan, sier han.

– Ikke syk

Graasvold snakket med Tjostolv Moland for en drøy uke siden.

– Det var en samtale som var som alle andre samtaler vi har hatt. Vi snakket sammen jevnlig om store og små praktiske ting. Jeg fikk ikke inntrykk av at han var i noe spesielt dårlig form under siste samtale, sier Graasvold til NRK.

Advokaten sier han ikke vil kommentere noe om årsaken til Molands dødsfall.

– I løpet av dagene som kommer vil vi få vite mer fra Kongo. Vi vil ikke kommentere noe før vi får vite noe mer, sier han.

Vegårdshei kommunehus

utenfor kommunehuset i Vegårshei Flagget er på halv stang søndag kveld etter meldingen om Tjostolv Molands dødsfall i Kongo.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Advokaten håper båren med Moland vil bli fraktet til Norge om noen dager.

Familien i sorg

Molands familie har mottatt dødsbudskapet med stor sorg.

– Familien reagerer med stor sorg og det var et sjokk for familien å få høre om dødsfallet til sitt familiemedlem. De har levd under en stor påkjenning i flere år med alt det som har skjedd. Så det er klart at dette en stor påkjenning for dem når han er død, sier Graasvold.

Han vil ikke i dag kritisere myndighetene for jobben de har gjort for Kongofangene frem til nå. Men sier det må komme en snarlig løsning i saken av hensyn til French.

– Nå må familien få tid til å sørge over dødsfallet, så får vi komme tilbake til spørsmålet om hva som skal skje med Joshua French. Dette dødsfallet viser at det er en stor risiko for nordmennene å være fengslet i Kongo. Det kommer vi til å følge tett opp med norske og kongolesiske myndigheter de nærmeste dagene, sier Graasvold.

Knut Moland

Knut Moland er sint på norske myndigheter som han mener ikke har gjort nok for å få sin sønn og Joshua French ut av Kongo.

Foto: Leif Dahlen / NRK

Klandrer UD

Knut Moland, far til avdøde Tjostolv Moland, mener Utenriksdepartementet (UD) kan klandres for håndteringen av Moland og French-saken.

– Jeg har advart UD i over fire år om at dette kan skje via mail og brev og med personlig kontakt med utenriksministrene, sier Moland til NRK.

Familien har flere ganger uttrykt seg kritisk, også på bloggen Free French and Moland!

– Jeg reagerer med sinne på det som nå har skjedd mot myndighetene som kunne fått guttene ut for årevis siden, sier Moland.

– På grunn av at de ikke var politisk korrekte er min sønn død, sier han.

Han sier han ikke har hatt kontakt med noen fra UD i dag.

– Jeg har ikke vært i kontakt med noen fra myndighetene utenom presten i dag. Det viser litt av en trend som har gått gjennom hele saken, sier Moland.

Knut Moland er også svært bekymret for situasjonen til Joshua French.

– Han er nå i en desperat situasjon og må hjelpes hjem, sier han.

Frenchs mor Kari Hilde French ønsket ikke å kommentere Tjostolv Molands død eller sønnens situasjon søndag kveld.

Jobber fulltid

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ville på søndagens pressekonferanse ikke utelukke at norske myndigheter kunne gjort mer i saken.

– Jeg mener det er veldig viktig ikke å si at man har gjort alt man kunne, for man skal alltid stille seg det spørsmålet. Det jeg kan si er at det ikke finnes noen sammenlignbar sak, veldig mange her på huset har jobbet på fulltid med dette. Vi har hatt mange kontakter, og vi har også samarbeidet nært med kontakter i Kongo uten å lykkes. Dette er ting vi har gjort, men jeg vil ikke si at det ikke er ting vi kunne ha gjort annerledes, sa han.

Kritiserer Kongo

Han kommer samtidig med skarp kritikk av kongolesiske myndigheter.

– Det påhviler kongolesiske myndigheter et stort ansvar for å komme med svar på de henvendelsene vi har sendt, sier Eide.

Han varsler at man nå vil legge «fullt trykk» på kongolesiske myndigheter, som ikke har besvart formelle henvendelser fra verken utenriksminister Eide, Storbritannias utenriksminister William Hague eller statsminister Jens Stoltenberg.

Eide var søndag i kontakt med myndighetene og krevde et umiddelbart samarbeid for å få Molands båre hjem, samt fortgang i prosessen med å få French hjem.

– Det vil henge en mørk sky over forholdet vårt til Kongo fram til denne saken er løst, sier han.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) innkalte søndag ettermiddag til hastepressekonferanse for å fortelle at Moland samme morgen var funnet død på cella si. Eide ville heller ikke kommentere dødsårsaken.

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009 og tiltalt for drapet på deres innleide sjåfør Abedi Kasongo. De to nektet straffskyld, men ble idømt henholdsvis fire og fem dødsstraffer.

Norske myndigheter har lenge prøvd å få til en soningsoverføring for de to fangene. UD sendte et forslag til en utleveringsavtale for Moland og French til kongolesiske myndigheter for over et år siden