NRK Meny
Normal

Mood takker for seg

Generalmajor Robert Mood, som har ledet FNs observatører i Syria, reiser i dag fra Damaskus. Han anser oppdraget for avsluttet og takker for seg.

Robert Mood

FNs observatørstyrke i Syria avslutter sitt oppdrag i Syria på fredag. Robert Mood opplyser til NRK at han reiser fra Syria i dag og anser oppdraget som avsluttet.

Foto: - / Afp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Syria
Foto: NRK

FNs observatørstyrke i Syria avslutter sitt oppdrag i landet på fredag. Norske Robert Mood opplyser til NRK at han reiser fra Damaskus i dag og betrakter
oppdraget som leder for FN-observatørene i Syria som avsluttet

– Partene har ikke villet bruke verktøyet som observatørene er. Når kontrakten min går ut om noen dager er denne jobben gjort for min del, sier Robert Mood til NRK.

Skulle overvåke våpenhvile

12. april i år forhandlet FN og Den arabiske ligas spesialutsending, Kofi Annan, frem en våpenhvile mellom partene i Syria. Kort tid etter ankom FN observatørene som skulle lede oppdraget, med generalmajor Robert Mood i spissen.

Men til tross for at begge parter hadde godtatt våpenhvilen fortsatte kamphandlingene, og det ble klart at konflikten hadde gått fra vondt til verre. I mai kom varslene om at kvinner og barn var massakrert i Houla, samtidig som FN observatørene skulle overvåke en våpenhvile i landet.

FN-observatør i Houla

En FN-observatør besøker Houla i mai for å undersøke hva som førte til at over 80 mennesker, blant dem kvinner og barn, ble massakrert.

Foto: HO / Afp

I juni så observatørene seg nødt til å innstille oppdraget på grunn av økende vold i landet.

– Det skyldes voldshandlinger og militære handlinger som har nådd et risikonivå. Og det gjør det vanskelig for observatørerene å gjennomføre sine oppgaver: observasjon, verifikasjon, rapportering og assistering i lokal dialog, sa Mood til NRK i juni.

Sikkerhetsrådet avgjør i kveld

Onsdag kveld skulle flere vestlige land ha fremmet en ny Syria-resolusjon i FNs sikkerhetsråd. De ville blant annet foreslå sanksjoner og militærmakt mot regimet i Damaskus.

Men etter at tre av Assads nærmeste ble drept i et selvmordsangrep onsdag ba Kofi Annan om å utsette avgjørelsen til torsdag.

SYRIA Fahad Jassim al-Freij

Syrias president poserer sammen med toppene fra hæren under en sermoni i oktober i fjor. Mannen til høyre for Assad er forsvarsminister Daoud Rajha. Han døde etter selvmordsangrepet onsdag og ble erstattet av mannen som står til venstre for presidenten i dette bildet, Fahad Jassim al-Freij.

Foto: SANA / Reuters

Ifølge diplomater håper Kofi Annan fortsatt på et kompromiss som vil føre til at også Russland og Kina stemmer for resolusjonen.

USAs president Barack Obama og den russiske presidenten Vladimir Putin snakket sammen på telefon onsdag. De ble enige om å jobbe sammen for å finne en løsning på det voksende krisen i Syria, opplyser Det Hvite Hus.

Ikke rett mann til et nytt oppdrag

Mood forklarer til NRK i formiddag at ettersom oppdragets natur har endret seg, vil han ikke være rett mann til å lede en eventuell ny FN-gruppe i landet. Han mener at den som tar over oppdraget vil være en svært kvalifisert sivil.

– Den politiske orienteringen som kommer i etterkant av mitt oppdrag, vil bli ledet av en meget velkvalifisert, politisk, sivil person, sier Mood.

Mood reiser i dag fra Syria til Geneve, der han vil briefe Kofi Annan om situasjonen. De skal da diskutere hva som er nødvendig og mulig å gjennomføre i henhold til det FNs sikkerhetsråd avgjør i kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt