NRK Meny
Normal

Tre av presidentens nærmeste menn drept i selvmordsangrep

Syrias forsvarsminister, presidentens svoger og lederen for landets sikkerhetsråd er drept i et selvmordsangrep. En av Assads betrodde livvakter skal stå bak angrepet.

SYRIA Fahad Jassim al-Freij

Syrias president poserer sammen med toppene fra hæren under en sermoni i oktober i fjor. Mannen til høyre for Assad er forsvarsminister Daoud Rajha. Han døde etter selvmordsangrepet i dag og blir erstattet med mannen som står til venstre for presidenten i dette bildet, Fahad Jassim al-Freij.

Foto: SANA / Reuters

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Syria
Foto: NRK

Syrias forsvarminister, general Daoud Rajha (65),President Bashar al-Assads svoger Assef Shawkat og den tidligere forsvarsministeren og sikkerhetsrådgiveren General Hassan Turkmani skal være drept i selvmordsangrepet i Damaskus. Det melder flere nyhetsbyråer i ettermiddag.

Angrepet er det største og mest alvorlige slaget mot Assads regime siden opprøret brøt ut i mars i fjor.

Betrodd livvakt står bak

Selvmordsbomberen gikk til aksjon i formiddag under et toppmøte ved den syriske sikkerhetstjenestens hovedkvarter i Damaskus.

Han skal ha vært en betrodd livvakt i presidentens innerste sirkel og var derfor tilstede da flere ministre deltok i et møte med sikkerhetstjenesten.

Syria Daoud Rajha

Syrias forsvarminister, general Daoud Rajha ble drept i selvmordsangrepet i Damaskus. Her fotografert til venstre for tidligere forsvarsminister Ali Habib og president Bashar al-Assad

Foto: SANA / Reuters

Sprengstoffet skal ha vært skjult i beltet, og etter at bomben ble detonert ble flere hardt skadde hastet til det nærmeste sykehuset, men både forsvarsministeren og presidents svigerbror døde av skadene de pådro seg. Hassan Turkmani døde noen timer etter angrepet.

– Terrorangrepet var rettet mot sikkerhetstjenestens hovedkvarter og skjedde mens statsråder møtte en rekke ledere ved sikkerhetstjenesten, melder fjernsynskanalen.

Assads svoger drept

SYRIA SHAWKAT

President Bashar al-Assads svigerbror, Assef Shawkat, døde av skadene han pådro seg i angrepet. Han var en av landets mest beryktede ledere, fryktet av mange.

Foto: Afp

President Bashar al-Assads svoger Assef Shawkat ble skadd i angrepet og hastet til sykehuset, men legene skal ikke ha klart å berge generalen. Vestlige diplomater har bekreftet at han ble skadd og Reuters melder at Shawkat er død.

General Assef Shawkat var viseforsvarsminister og en av landets mest beryktede menn. Han var gift med Assads eldre søster, Bushra.

Innenriksministeren skadd

Syrias innenriksminister Mohammad Ibrahim al-Shaar skal også ha deltatt på møtet ved sikkerhetstjenestens hovedkvarter i Damaskus i dag.

Kilder på stedet forteller til NRK at innenriksminister Mohammad Ibrahim al-Shaar skal ha blitt såret i angrepet. Dette melder også den libanesiske fjernsynskanalen al-Manar, som eies av Hizbollah.

Påtar seg ansvaret

To grupper har påptatt seg ansvaret for angrepet. Liwa al-Islam er en islamistisk gruppe og navnet betyr "Den islamske brigade". I en uttalelse publisert på Facebook sier gruppen at de rettet angrepet mot «krisekontroll-rommet i den syriske hovedstaden». En talsmann for Liwa al-Islam bekrefter dette på telefon, melder nyhetsbyrået Reuters.

Den frie syriske hær, som er den største væpnede opprørsgruppen
i Syria, hevder også å stå bak angrepet. Talsmann Qassim Saadedine opplyser at «dette er vulkanen vi snakket om. Vi har bare begynt», melder Reuters.

Vil bli straffet

Syria lover å straffe de ansvarlige for dagens angrep, og sier de vil «kutte hånden av enhver som skader nasjonal sikkerhet».

SYRIA

Røyksøyler som vitner om kamp har steget opp fra flere bydeler i Damaskus de siste dagene.

Foto: Afp

«Hæren vil forfølge og stanse drapsgjengene og de kriminelle hvorenn de går», heter det i en uttalelse fra hæren som ble lest opp på statlig fjernsyn. De gir også uttrykk for at angrepet ikke skremmer dem:

«Den som måtte tro at et angrep på ledere vil kunne presse Syria, har falske forestillinger».

I ettermiddag ble det klart at general Fahad Jassim al-Freij blir ny forsvarsminister etter general Daoud Rajha. Det melder statlig fjernsyn.

Freij kommer fra stillingen som hærsjef, og er selv fra provinsen Hama, et av arnestedene for det 16-måneder gamle opprøret mot presidenten.

Kan være flere drepte

Den libanesiske nyhetskanalen Al-Mayadeen rapporterer at flere embetsmenn ved sikkerhetstjenesten er drept i angrepet, men gir ingen ytterligere detaljer.

Det er foreløpig ikke kommet bekreftende tall på drepte eller sårede i eksplosjonen, men aktivister forteller på telefon til nyhetsbyråer at etterretningen har sperret av området rundt sykehuset Shami nord i hovedstaden dit de skadde ble fraktet, noe som kan tyde på at det er flere alvorlig sårede etter angrepet.

SYRIA

Journalister slipper ikke inn på området ved sikkerhetstjenestens hovedkvarter etter angrepet i dag.

Foto: STR / Afp

Slaget om Damaskus

Det har vært kraftige kamper i hovedstaden siden fredag, og opprørerne hevder at det avgjørende slaget om Damaskus er i gang.

De siste 48 timene skal 60 soldater fra regmiet være drept i kampene mellom opprørsstyrkene og Assads menn.

– Styrkene til presidenten mistet mellom 40 og 50 menn mandag, og minst 20 ble drept i går, sier lederen for menneskerettsgruppen Det syriske observatoriet for menneskeretter, Rami Abdel Rahman.

FN avgjør i kveld

FNs sikkerhetsråd skal etter planen holde et møte i kveld for å stemme over en ny resolusjon om Syria.

Forslaget er fremmet av Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA og innebærer sanksjoner mot Syria dersom bruken av tunge våpen ikke opphører i syriske byer. Det er dog ikke ventet noe gjennombrudd i saken.

– En avgjørende kamp er i gang i Syria, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov etter angrepet i dag.

SYRIA Putin Annan

FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, forsøkte denne uken å komme til enighet med Russlands president Vladimir Putin, men det er ikke ventet noe gjennombrudd i FN i kveld.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Lavrov og Hague uenige

Russland og Kina har bestemt seg for igjen å si nei til sanksjoner, fastslår kilder i diplomatiet. Russland frykter sanksjoner kan medføre direkte støtte til opprørere og lede Syria ut i en større krise.

– Å støtte opposisjonen fører ingen vei. Assad vil ikke selv trekke seg og våre vestlige partnere vet ikke hva de skal gjøre med det, sa Lavrov.

Storbritannias forsvarsminister William Hague er ikke enig med Lavrov. Under et besøk i Litauen i dag sa han at dagens angrep viser hvor viktig det er at FN nå handler raskt.

– Alle hendelser som denne understreker argumentene for en sterk og avgjørende resolusjon fra FN. Det er åpenbart at situasjonen forverres raskt, sa William Hague.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt