NRK Meny
Normal

– Assad styrer landet fra badeby

Syrias president Bashar al-Assad skal befinne seg i badebyen Latakia ved Middelhavet. Det melder opposisjonen og vestlige diplomater.

Latakia Syria

Fra denne badebyen ved Middelhavet skal president Bashar al-Assad nå forsøke å holde grep om ledelsen i landet. Dette bildet ble tatt under en demonstrasjon i støtte med landets president 15. mars i år.

Foto: Afp

Dette blir imidlertid avvist av en av presidentens rådgivere. Rådgiveren, som uttaler seg anonymt til AFP, sier at Assad oppholder seg i presidentpalasset i Damaskus sammen med sin medarbeidere. Han styrer skjebnen til dette landet, sier han.

Hardt slag mot regimet

President Bashar al-Assad opplevde i går det hardeste slaget mot regimet etter at en selvmordsbomber tok livet av tre av hans nærmeste menn.

Syrias forsvarminister, general Daoud Rajha, presidentens svoger, vise-forsvarsminister Assef Shawkat og den tidligere forsvarsministeren og sikkerhetsrådgiveren General Hassan Turkmani ble drept i angrepet.

Myndighetene reagerte raskt på angrepet, men presidenten har ikke uttalt seg og det har blitt spekulert i hvor han, hans kone og tre barn befinner seg.

- Befinner seg ved Middelhavet

Bashar og Asma al-Assad

Mange spør seg hvor president Bashar al-Assad, hans kone Asma (til høyre) og deres tre barn har søkt tilflukt. Kilder opplyser i dag at presidenten befinner seg i palasset i Latakia ved Middelhavet.

Foto: SANA / Reuters

I dag forteller opposisjonen og vestlige diplomater til nyhetsbyrået Reuters at presidenten befinner seg i Latakia. Hvor lenge han har vært i byen, og om hans familie er sammen med ham, er ikke kjent.

– Vi har informasjon om at han er i palasset sitt i Latakia, og at han kan ha vært der i flere dager, forteller en opposisjonell til Reuters.

Palasset ligger i en åsside nær byen som huser Syrias største havn. En diplomat uttaler til nyhetsbyrået at alle nå er spent på hvordan Assad vil sikre en sterk kommandostruktur etter at tre nøkkelpersoner ble drept i går.

Det er ikke usansynlig at presidenten befinner seg i Latakia. Havnebyen huser en rekke alawitter, som er minoriteten Bashar al-Assad selv tilhører, og innbyggerne har gjentatte ganger fylt gatene i støtte med presidenten.

Robert Mood avslutter oppdraget

FNs observatørstyrke i Syria avslutter sitt oppdrag i landet på fredag. Norske Robert Mood opplyser til NRK at han reiser fra Damaskus i dag og anser oppdraget som avsluttet.

SYRIA Mood Latakia

General Robert Mood har ledet FNs observatørkorps i Syria og besøkte blant annet Latakia 4. mai i år. Mood opplyser i dag at han anser oppdraget i Syria for avsluttet og reiser fra Damaskus i dag.

Foto: Afp

– Når kontrakten min går ut om noen dager er denne jobben gjort for min del, sier Robert Mood til NRK.

I kveld skal FNs sikkerhetsråd ta stilling til en ny FN-resolusjon. Det er ventet at sanksjoner og militærmakt mot regimet i Damaskus vil bli foreslått.

Mood forklarer til NRK i formiddag at ettersom oppdragets natur i Syria har endret seg, vil han ikke være rett mann til å lede en eventuell ny FN-gruppe i landet.

– Den politiske orienteringen som kommer i etterkant av mitt oppdrag, vil bli ledet av en meget velkvalifisert, politisk, sivil person, sier Mood.

Mood vil briefe Kofi Annan om situasjonen i Geneve i morgen. De skal da diskutere hva som er nødvendig og mulig å gjennomføre i henhold til det FNs sikkerhetsråd avgjør i kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt