Annan om massakren: – Et frastøtende øyeblikk

Kofi Annan beskriver massakren fredag og lørdag som et «frastøtende øyeblikk med omfattende konsekvenser». Tirsdag møter han president Bashar al-Assad.

Døde mennesker i Syria

MASSAKRE: Her ligger noen av de totalt 108 døde etter helgens massakre i byen Houla i Syria. Også landets allierte, Russland, fordømte angrepet mot de uskyldige sivile.

Foto: Handout / Reuters

Spesialutsendingen fra FN landet mandag i Syria for andre gang siden han startet arbeidet med fredsplanen for tre måneder siden. Tirsdag skal han møte president Bashir al-Assad, og han skal også ha møter med opposisjonen og representanter fra sivilsamfunnet.

– Vi skal ha alvorlige og frimodige samtaler, sier Annan om møtene med Assad.

Til tross for over 15 måneder med blodige sammenstøt i Syria, slo nyheten om den grusomme massakren i byen Houla den erfarne spesialutsendingen hardt. 108 mennesker ble funnet drept, 34 av dem barn under ti år.

– Det er et frastøtende øyeblikk med omfattende konsekvenser, sier han.

Kofi Annan

MØTER ASSAD: Kofi Annan møter tirsdag Syrias president Bashar al-Assad for å diskutere den svært vanskelige situasjonen i landet.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener begge parter i Syria har skylden i helgens massakre. På en pressekonferanse med sin britiske kollega, utenriksminister William Hague, mandag gjentok han fordømmelsen av den grusomme massakren i den syriske byen Houla fredag. Syriske sikkerhetsstyrker har fått skylden for dette, men Lavrov mener de må dele den med opprørerne.

– Her har vi en situasjon hvor begge sider åpenbart har forårsaket at fredelige sivile ble drept, sier han.

– Eneste håp

Russland og Syria har i mange år vært tette allierte, men Lavrov gjør det klart at landet ikke støtter syriske myndigheter i den blodige konflikten. Likevel vil han ikke jobbe for å velte dikatoren Bashar al-Assads regime, i motsetning til mange vestlige stater som mener det er nøkkelen til å stoppe volden. Istedenfor må fokuset være rettet mot FNs spesialutsending Kofi Annans fredsplan.

Det er for øyeblikket det eneste håpet for å løse Syria-krisen, mener han.

– Verdenssamfunnet må spille spillet om å fullføre Kofi Annans plan, ikke spillet om regimeskifte. Hvem som har makten i Syria er mindre viktig enn å stoppe volden, sier Lavrov.

Russland tvilte i utgangspunkter på at syriske myndigheter var skyldig i massakren, men skal ha blitt overbevist etter at generalmajor Robert Mood, som leder FNs observatørkorps, brifet Sikkerhetsrådet via en videolink fra Damaskus.

Etter møtet påpekte imidlertid nestlederen ved den russiske FN-delegasjonen, Aleksandr Pankin, at bevisene var vage.

lavrov

– ENESTE HÅP: – Å jobbe for Kofi Annans fredsplan er det eneste håpet vi har nå. Det er mindre viktig hvem som sitter ved makten, sier Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov (t.h.), som mandag møtte britenes utenriksminister Wlilliam Hague i Moskva.

Foto: AP

Men FN-observatørene har selv observert minst 108 drepte, inkludert 49 barn og minst sju kvinner, og sett at det er blitt brukt både artilleri og granater fra stridsvogner. Opposisjonen rår verken over stridsvogner eller artilleri. Bildene fra den syriske byen viser lange rekker av blodige lik på bakken og barnekropper som er sprengt i filler.

Annan møter presidenten

Det brutale angrepet mot Houla utløste fordømmelser over hele verden, men det syriske regimet fraskrev seg likevel alt ansvar for massakren og la skylden på opprørerne.

– Kvinner, barn og gamle menn ble skutt. Det er ikke slik den heroiske syriske hæren opptrer, sa en talsmann for det syriske utenriksdepartementet, Jihad Makdesi, til journalister i Damaskus.

Han sa at det ikke var noen syriske stridsvogner i Houla, og at soldatene i byen handlet i selvforsvar etter å ha blitt angrepet av «terrorister».

Sikkerhetsrådet fordømte søndag kveld massakren i Houla og krevde at presidenten trekker de militære styrkene ut av landets byer. Storbritannia og Frankrike ønsket seg en enda sterkere fordømmelse av regjeringen til Assad, men det gikk ikke Russland med på.

Mens rådet satt i krisemøte ble nye angrep gjennomført. I Hama skal syriske sikkerhetsstyrker ha gått til angrep med maskingevær og raketter, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. 41 mennesker ble drept, deriblant åtte barn, ifølge en opposisjonsgruppe.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt