Moland og French fikk hjelp av den franske presidenten

Tjostolv Moland og Joshua French skal ifølge Dagbladet ha fått en egen celle fem dager etter at den franske presidenten var på besøk i Kongo

Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French i fengslet i Kisangani

Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French da de satt fengslet i Kisangani, før de ble overflyttet til Kinshasa.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

De to nordmennene som er dømt til døden for et drap i Kongo i 2009, satt i fjor på en seksmannscelle sammen med andre kongolesiske fanger.

Frankrikes president Francois Hollande

Frankrikes president François Hollande har tatt grep for å bedre de dødsdømte nordmennenes situasjon i Kongo.

Foto: Reuters

Hollande tok opp saken med Kabila

I oktober var Frankrikes president François Hollande på offisielt besøk i Kongo. Etter et møte mellom den kongolesiske presidenten Joseph Kabila, og Hollande skal soningsforholdene ha endret seg betraktelig.

– Etter at Holande tok opp saken, gikk det bare fem dager før vi ble flyttet til en celle bare for oss to, sier Joshua French til Dagbladet.

På cellen, som måler tre ganger fire meter, kan de to nordmennene lage egen mat og har tilgang på strøm og eget fjernsynsapparat.

French sier at saken ikke sto på den offisielle agendaen for møtene mellom Kongo og Frankrike, men at forholdene til i fengselet ble tatt opp i uformelle møter. Han og Moland utrykekr at de er meget takknemlige for at Hollande bidro til de bedrede soningsforholdene.

LES: Mener de må kjøpes ut fra Kongo

LES: Tjostolv Moland tror de må kjøpes ut av fengsel i Kongo

Snakket om mennskerettigheter

French er både norsk og britisk statsborger. Det var ifølge Dagbladet britiske diplomater som sto bak framstøtet overfor Hollande i forbindelse med hans Kongo-besøk.

Franske myndigheter har ikke kommentert hva Hollande og Kabila snakket om under de uformelle møtene under besøket i Kongo.

– Menneskerettigheter var et hovedtema under besøket i Kongo i Oktober. de to nordmennenes sak ble ikke offisielt tatt opp under besøket, sier presseansvarlig Ingrid Helle ved den franske ambassaden i Oslo til avisen.

Norske og britiske myndigheter jobber for å finne en løsning for å få de to dødsdømte til Norge, enten som soningsoverføring, benådning eller ved at de kan bli løslatt uten videre begrunnelse.

SISTE NYTT

Siste nytt