Utsetter saken for å undersøke Moland

Tjostolv Moland var for syk til å møte i retten. Dermed satt Joshua French alene på tiltalebenken i Kisangani og forklarte seg om Molands tilstand. Nå er saken utsatt på ubestemt tid.

Tjostolv Moland og Joshua French
Foto: Tore Meek / Scanpix

De tre legene, som ble oppnevnt i forrige uke for å vurdere Molands tilstand, forklarte seg i dag for retten. De mener Moland bør undersøkes av spesialister, melder Dagbladet .

Ifølge den ene legen finnes ikke denne kompetansen i Kisangani. Retten skal derfor skrive en anmodning til et mentalsykehus i Kinshasa om å få tilsendt tre spesialister for å undersøke Moland.

Ifølge Dagbladet er det uaktuelt å sende Moland til Kinshasa.

Dermed ble retten utsatt på ubestemt tid i påvente av at spesialistene skal komme fra hovedstaden.

Legene anbefaler at Moland blir værende på sykehuset.

UD positiv til spesialister

– Det virker fornuftig at de nå henter inn spesialister fra Kinshasa, sier UDs representant i Kisangani Anja Hem til nrk.no, men hun utelukker ikke at det fortsatt kan være språkproblemer mellom Moland og de nye spesialistene.

UD vil fortsette å være tilstede i Kisangani og bistå de to dømte nordmennene med det de måtte trenge av mat og medisiner, og Hem var litt positiv etter dagens seanse i retten.

– Dette var et skritt videre, sier Hem.

French: Moland er min beste venn

Under dagens rettssak ble Josuha French bedt av dommeren om å forklare seg om hva som skjedde mellom han og Moland den siste uken før Moland ble innlagt på sykehus.

– Det er ikke noe ondt blod mellom oss, og Moland er min beste venn. Vi hadde bare en vennlig diskusjon, sier French ifølge Dagbladet om den påståtte uvennskapen dem i mellom.

Ifølge VG så følte French seg truet av sin kamerat dagene etter at han flyttet ut av cellen i sentralfengselet.

Ble truet

French forklarte retten at Moland trodde han var ulike historiske personer.

– Jeg slo hånden i bordplata for å få han til å våkne. Reaksjonen var overraskende. Han begynte å gråte og den neste dagen flyttet han ut av cellen, og de neste tre dagene truet han meg, sier French.

En av de sivile advokatene peker på at Molands reaksjon kom etter et TV-intervju, og han ønsket å vite hva intervjuet handlet om.

– Dette var første gang Moland gråt offentlig, svarer French.

– Jeg har aldri sett Moland slik før, sier French til retten, som peker på norske medier som en mulig årsak til Molands sammenbrudd.

French mener de har vært under et stort press fra Norge, og at norske medier har involvert seg i privatlivet deres, noe som kan forklare Molands situasjon, skriver Dagbladet.

Det var egentlig ikke meningen at French skulle forklare seg i retten i dag, og dommeren griper inn og avbryter utspørringen.

Ifølge VG må personer som ønsker å besøke de to nordmennene i fengslet fra nå av, ha tillatelse fra militærtribunalet eller aktoratet. På grunn av presset de to har opplevd de siste månedene.

Vil ha forsvareren arrestert

Regjeringsadvokaten, Justin Molima, ba tidlig i dagens rettsprosess om at Moland og French' advokat, Guiallaume Likwala, skulle arresteres. Han mente nemlig at det er advokatens skyld at Moland er syk og ikke kunne møte i retten, skriver Dagbladet.

Det var den samme regjeringsadvokaten som foreslo og fikk Molands lege, Jean Paul Lombale, arrestert og anklaget for spionasje forrige uke. Lombala ble løslatt, men har fortsatt meldeplikt.

Likwala på sin side avviste beskyldningene, og mener saken begynner å bli politisk, skriver VG .

Furuholmen ønsket ikke at de forklarer seg

Moland og French sin norske advokat Morten Furuholmen ønsket ikke at de to skulle forklare seg i dag.

– De er begge blitt pålagt å møte og da er det opp til dommeren å bestemme om saken skal gå for begge eller bare for en av dem eller om det blir en ny utsettelse, sa deres norske advokat Morten Furuholmen før rettssaken begynnte. Han har anbefalt de to om ikke å avgi forklaring i dag.

– Moland er ikke i stand til å forklare seg, French er det, men jeg har snakket med deres advokat der nede, Likwala, og mitt råd til French i dag er at han bør avvente å gi forklaring, og meddele retten at han ønsker å diskutere dette med meg, fortalte Furuholmen.

Rettssalen er åpnet

UDs representant Anja Hem var tilstede i rettssalen. Hun besøkte også Moland på sykehuset tidligere i dag.

– Tilstanden hans er etter forholdene god, og han kommer til å møte i retten i dag, sa Hem til nrk.no da, som forventet at fremleggelsen av legerapporten vil ta det meste av oppmerksomheten i dag.

Ifølge Dagbladet mener Guiallaume Likwala, Moland og French' kongolesiske advokat, at Moland er for syk til å møte i retten.

- De kan hente ham til rettslokalet, men han er for syk til å delta i møtet. Normalt skal saken utsettes, sier han til Dagbladet.

Vil avgi legerapport

Ankesaken mot de to nordmennene ble avbrutt i forrige uke da Moland i retten viste tydelige tegn på sykdom. Han har vært innlagt på sykehus i flere dager, og skal nå være i bedre form.

– Legene har observert Moland tett i disse dagene, og han er nå frisk nok til å stille i retten, sier Hem til NTB.

Video nsps_upload_2009_10_29_9_1_43_4985.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Furuholmen: De kommer ikke til å forklare seg

SISTE NYTT

Siste nytt